Retro is weer helemaal in

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wat begon met BBC’s televisieprogramma I love the 80’s heeft zich uitgebreid tot het niveau dat we onder lullig commentaar van BN’ers en NNN’s (net niet Nederlanders) nostalgisch terug kunnen kijken naar de megahit van enkele weken geleden (en dat gekke dansje dat daarbij hoorde, hoe ging dat ook al weer…). Vanwege de snelheid van de ‘zapcultuur’ is dat hitje net zo afgebrokkeld in het geheugen als grote hits van decennia terug, zodat toch een authentiek herinnerophaal-gevoel wordt bezorgd.

N.a.v. deze trend blik ik gaerne met u terug naar de beschouwing van Tonie.net (toen hij nog niet voor -en over- geld logde) van de Troonrede van 2002. Het eerste getal slaat op vorig jaar en het tweede getal is turfwerk van 2003.

De Troonrede. Met daarin genoemd: (on)veiligheid: 11 / 7 keer, Europa/Europese: 11 / 8, verantwoordelijkheid/-heden: 10 / 8, problemen: 8 / 8, samenleving: 8 / 8, onderwijs: 8 / 3, integratie: 6 / 5, zorg: 4 / 6, criminaliteit: 3 / 0, werkloosheid: 2 / 2, verontrustend: 2 / 1, milieu: 1 / 1, 11 september: 1 / 0, ik: 1 / 0, Gods: 1 / 1, persoonlijke overtuiging: 1 / 0, Fortuyn: 0 / 0.
Nieuw: Internet 1 keer, crisisbeheersingsoperaties 1, het staat u vrij om verder onderzoek op de huidige en de vorige troonrede los te laten.

[Ik kan het niet laten: Merk op hoe de bede in de rede van een persoonlijke éénvrouwswens ‘stiekem’ is opgerekt tot een gebed van velen….]

0

Reacties (2)

#1 Grobbo

God heeft er niets mee te maken lijkt me. Áls Hij zich er al mee bemoeid zou hebben dan mag ik toch hopen dat er een iets beter verhaal uitgekomen zou zijn.

Opmerkelijke uitspraak van Balkenende gisteren over de aangepaste beloning van Anders Moberg: “Verstandig dat de beloning is aangepast. Moberg luistert naar wat er leeft in de samenleving”

Opmerkelijk omdat AH gewoon een bedrijf is, en geen democratie. Mag Balk een voorbeeld aan nemen.

  • Volgende discussie
#2 nimo

De bede in de rede. Mooi is dat.

Ook erg mooi (en mij uit het hart gegrepen) is het inleidende stukje!

  • Vorige discussie