Kraak maar raak

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“Een woning is een woning, en niet een object waarmee je vieze spelletjes speelt.”

Parool – kraken leeft

0

Reacties (15)

#1 Grobbo

Ik vind dat krakers gelijk hebben in deze tijd van woningnood.

  • Volgende discussie
#2 Gorg

Ik ook. Ik vind dat er te weinig gekraakt wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 nimo

Krakers óf verwende kindertjes die zich vervelen (zoals die Laura van 18), óf oude, verbitterde, ongeschoren types die alleen maar over de goeie ouwe tijd (omstreeks 1980) kunnen lullen.

Krakers houden van geweld, ook jegens elkaar. Krakers zijn crimineel en net zo erg als de ergste voetbalvandalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jan des Bouvrie

Helemaal mee eens Nimo. Ik heb overigens nooit begrepen wat het voor rare regeling is dat als je in Amsterdam door de inzakkende markt voor dure huizen je huis langer dan een jaar te koop staat, er opeens ‘legaal’ andere mensen gratis in kunnen gaan wonen zodat je het helemaal nooit meer kwijtraakt.

@grobbo: deze tijd van woningnood? Dat is een probleem van alle tijden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Gorg

Flauwekul er zijn ook krakers die kraken omdat ze een woning moeten hebben en op geen enkele andere manier kunnen krijgen.

De wachtlijsten in de grote steden zijn 8 jaar. Waar moet je die 8 jaar dan wonen ? Onder een brug ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 caprio

het zijn niet allemaal verwende rijkeluiskindjes trouwens, maar er zitten echte oprechte die-hard krakers tussen, en studenten. het beleid om eigen huizenbezit op de woningmarkt te stimuleren is wel succesvol en ook aan te bevelen, maar de sociale woningmarkt zou een noodzakelijk element hierin geweest moeten zijn, en die is nu juist verwaarloosd. Mn studenten en nieuwkomers op de woningmarkt kunnen zich onmogelijk een eigen woning veroorloven. Als je je huis wilt verkopen (zonder te verhuren), heb je het met de markt te doen. Het is asociaal om je huis niet te verhuren, als de huizenprijzen eens tegenzitten, een lagere markt is ook deel van de markt, maar dan klagen liberalen opeens onrecht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 nimo

Het is misschien asociaal, maar dat geeft niemand nog het recht om zich dat huis dan maar toe te eigenen. Bovendien, wie bepaalt of het ascociaal is? Krakers moeten gewoon met hunne klauwen van andermans spullen afblijven.

Sociale woningbouw: in principe kan ik me er iets bij voorstellen, de overheid moet zorgen voor betaalbare woningen, maar in de praktijk wordt het al lastig. Het werkt nl. alleen als mensen die meer gaan verdienen ook doorstromen naar duurdere woningen. Maar dat gebeurt niet, dat is het hele eieren eten (kent u die uitdrukking?). Wat moet je dan? Mensen gaan controleren op hun inkomsten en hen als ze te rijk zijn deporteren naar een duurdere woning? Dat gaat dus niet in een vrij land.

Er zijn trouwens best wel goedkope huizen, het probleem zit hem eerder in de veel te hoge eisen die mensen stellen. Men wil wel een heel goedkope woning, maar dan wel midden in het centrum, in een ‘goede buurt’, met een mooie keuken, etc etc. Een leuke ruime flat in de Bijlmer is dan niet goed genoeg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Carlos

Doorstroming ? Betaalbare koopwoningen moeten er komen, wat ik u brom!
En liever niet in Dronten of Zeewolde svp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Jan des Bouvrie

@gorg: lekker bij mama thuis, of wat eerder bedenken dat je in Amsterdam wilt studeren en je wat eerder inschrijven. En 8 jaar is overdreven: je kunt binnen 4 jaar al in Noord wonen.

En als niets lukt? ga je lekker in Almere wonen en met de trein op en neer de eerste paar jaar.

Kortom: geen enkele reden om je met geweld toegang tot het bezit van een ander te verschaffen en dat vervolgens te gaan uitwonen. Wat mij betreft zetten ze alle krakers achter tralies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 caprio

het recht op wonen is niet iets dat beperkt zou moeten zijn tot diegenen die het zich financieel kunnen veroorloven. dat recht zou gespreid (verhoudingsgewijs per sociale beschikbaar moeten zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 pablow

kraken, anti-kraken, allemaal 1 pot nat,
voor een grijpstuiver je dakkie boven je hoofd regelen, ik vind dat geen probleem, eerder bijzonder uitgekookt …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Jan des Bouvrie

@caprio: natuurlijk zou iedereen in een beschaafd land als Nederland een dak boven zijn hooft moeten kunnen krijgen als hij/zij dat echt wil. Maar ik vind niet dat iedereen het recht heeft in een dure bungalow in Amsterdam Zuid te wonen. Sommige mensen kunnen dat niet betalen en anderen wel. Dat heet vrije markt economie. En dat vind ik een prima systeem. In Almere zijn er geen wachtlijsten en zijn de woningen nog betaalbaar. Dan ga je daar maar een paar jaar wonen in afwachting van een sociale huurwoning in Amsterdam, als je zo graag in de stad woont.

Zolang er van een bijstandsuitkering in Nederland nog huizen te huur zijn, is kraken wat mij betreft crimineel.

Het is net alsof je zegt: ik vind dat iedereen recht heeft elke avond kaviaar te eten en als je het niet kunt betalen dan jat je het maar. Natuurlijk: als er echt geen andere mogelijkheid is om aan eten te komen, moet je het maar stelen (heeft mijn oma bijv. in de Oorlog gedaan). Maar dat is in Nederland op dit moment helemaal niet nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Jan des Bouvrie

@Pablow: je vind het zeker ook knap als je door een auto te stelen en proletarisch te tanken voor gratis vervoer zorgt. Grappig om te zien hoe mensen toch altijd weer met twee maten meten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 caprio

we hebben het hier niet over de kaviaar onder de visseuitwerpselen type huizen, maar over gewone huizen, die door bezitters als speculatie object gebruikt worden: dus mensen die er niet in geinteresseerd zijn of een huis leeg staat of niet, maar of de waarde ervan al omhoog is gegaan of niet. Ze verhuren die woningen niet omdat dat huizen minder bemiddelbaar maakt, in die zin ondermijnen ze de markt dus, door een kunstmatige woningnood te creeren. Dat is geen goeie manier van marktwerking, maar een van dubbele belangen. De woningmarkt is echter een sociaal terrein.

Ik vond de opmerking over doorstroming naar goedkope koopwoningen overigens veel steekhoudender, daar kan ik wel iets mee. In principe is het wel beminnelijk streven van het Nieuwe Socialisme om prive bezit tot het speerpunt van haar ideologie te hebben verheven.Het schort er alleen nog beetje aan. Ik vermoed dat grootschalige commerciele ontwikkelaars hier een probleem vormen. Die hebben immers geen enkel belang bij een overaanbod, zeker nu niet, daar zal de markt altijd tekort schieten. De markt zoekt van nature een onderaanbod op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 albert schuiling

ik zoek gewoon een woonruimte voor mij en mijn vriendin voor langere tijd die BETAALBAAR is!!! Waar je ook zoekt je zal het tegenwoordig niet meet vinden…..

  • Vorige discussie