Cancun, tussen kennen en kunnen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De vijfde WTO-top in Cancun dreigt nu al zonder eindverklaring te eindigen. Een groep landen verenigd in de Cairns of G20, waaronder China, India, Ecuador, Cuba, El Salvador, Mexico, Pakistan, Peru en Venezuela, die 65% van de agrarische bevolking vertegenwoordigen, dreigen een eindverklaring te boycotten als de VS en Europa niet flink snijden in de landbouw subsidies.
Australie heeft al verklaard dat ze nu niet zullen zwichten voor een snel compromis. Doet me deugd dat het machtsblok VS/EU nu eindelijk eens unanieme en georganiseerde tegenstand ondervindt.
Een probleem: de reistijd naar de Costa del Sol zal natuurlijk wel flink toenemen met al die boerendemonstraties.

Le Monde – la contestation s’organise

0

Reacties (8)

#1 Autonoom Anarchistje

Dilemma: ik wil graag naar Cancun om te demonstreren tegen de gevolgen van globalisering op het milieu. Maar dan moet ik een transatlantische vliegreis maken die heel vervuilend is. En het wordt zowiezo al moeilijk, omdat ik geen paspoort heb. Daarmee zou ik immers het gezag van de Staat der Nederlanden erkennen en daar heb ik geen zin in. Wie kan me helpen? (dan kan ik die hulp vervolgens afwijzen: ik blijf immers een autonoom!)

O.K. nou snel weer naar Vrankrijk om wat bommen voor de ETA in elkaar te draaien.

  • Volgende discussie
#2 caprio

Je bent wel erg dom voor een autonome anarchist, misschien moet je toch eens opnieuw je anarchistische literatuur erop naslaan voordat je deze burgerlijke interpretatie variant erop na houdt.

In jouw geval zou zelfmoord misschien de ultieme bevestiging van je eigenwaarde betekenen, probeer het eens, niet geschoten is altijd misgeschoten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Subtiel zo’n franse link erbij. Het land met de meest overgesubsidieerde landbouwsector ter wereld.

Hoe kom je nu snel bij de Costa del Sol?
Vliegen natuurlijk! …en vervolgens je in een regio die dankzij grootgrondbezitters met chronisch watertekort kampt je laven in zwembaden met bier gekoelde discotheken chupito’s slammen en naar housefeesten met geile chica’s gedrogeerd keihard scheuren in de nacht ze pist op het asfalt in het maanlicht op één wiel door de berm langszij geen helm grind op de weg bocht !!!!!!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Grobbo

Goed dat er tegenstand is, jammer dat de derde wereld geen ene ruk heeft in te brengen.

Het westen subsidieert haar boeren enorm, en kan die overcapaciteit lekker dumpen vanwege de ‘vrije handel’.

Het afzetten van derde wereld produkten in het westen wil nog steeds niet vlotten. Die landen zitten er toch voornamelijk bij om als afzetmarkt te dienen.

Het wordt tijd dat boeren in het westen zich weer realiseren dat boer zijn een nobel maar ook een ondankbaar beroep is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Ruben

Eindigen niet al die topontmoetingen zo?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jan des Bouvrie

Ik word altijd zo moe van die demonstranten bij dit soort topontmoetingen. Ik denk dat de demonstranten het ook helemaal verkeerd aanpakken. Wat willen ze bereiken? Dat er drastische wijzigingen in de manier van handel doen op deze wereld komen. Veranderingen van dat kaliber bereik je niet door de topmannen en vrouwen direct aan te spreken, want die hebben veel te veel macht, geld en status te verliezen. De enige manier om zo iets voor elkaar te krijgen is de publieke opinie voor je te winnen en massale steun uit de bevolking te krijgen. Dus niet alleen de links intelectuelen die je toch al steunen, maar de gemiddelde westerse burger.

Maar wat is het beeld dat nu bij de gemiddelde westerse burger hangt? Dat het om een groep ongewassen tuig in rare kleren gaat, die elke wereldtop aangrijpt om een stad kort en klein te slaan. Daar kweek je natuurlijk geen sympathie mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Het probleem met die ant-globale beweging is dat ze zo divers is. Derde wereldboeren die zij aan zij met franse boeren protesteren.

De een is tegen globalisering omdat dat kortweg inhoudt dat westerse bedrijven hun positie versterken en de derde wereld blijven onderbetalen voor hun produkten.

Terwijl die fransman tegen het opheffen van protectionistische landbouwsubsidies en invoerheffingen is.

Tegenstrijdige belangen, geven nooit een goed beeld aan een demostratie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 David
  • Vorige discussie