Onlangs was ik in Bolivia, waar ik tot grote hoogten steeg: bijna 5.600 meter boven de zeespiegel (ter vergelijking: De Mont Blanc is “slechts” 4.807 meter hoog).
Dat was op de berg Chorolque. Mensen zijn niet gemaakt voor dat soort hoogtes. Het is er heel koud en door het gebrek aan zuurstof voel je je vaak niet zo lekker.
At altitudes of above 3,000 meters, the thin air is responsible for endemic levels of both soroche (altitude sickness, signaled by feelings of nausea and dizziness) and the more serious erythrocytosis (in which the body reacts to low-levels of oxygen by producing an increased number of red-blood cells, with negative consequences for circulation, and an increased risk of thrombosis). (bron)
Gelukkig boden mijn Boliviaanse reisgenoten mij coca aan om het leed te verzachten. Zakjes met gedroogde cocabladeren zijn daar overal te koop. Je moet het kauwen, maar niet als kauwgom. Je stopt de bladeren in je wang, achter je kiezen en vermengd met speeksel komen de werkzame stoffen vrij.
Om het effect te versterken kan er een soort grijs goedje bij. Het is een soort grijze puimsteen, waar je een stukje vanaf breekt. Dat stop je tussen de coca in je wang.
En het is ook nog eens gezond: Coca is good for you. Overigens: coca verhoudt zich tot cocaïne als een druif tot wijn.
Bovenop die berg ligt een mijnwerkerskamp. De ingang van de mijn zit niet ver onder de top. De tocht naar het middelpunt van de berg was weer een avontuur apart. Dat zal ik later misschien nog wel eens vertellen (speciaal voor Arnoud).
Reacties (7)
Fijn zo Nimo, dat begint erop te lijken. Een fijn interessant verhaal, zoals we dat van Sargasso gewend zijn. Mijn complimenten en hartelijke dank!
Puimsteen? Ze kunnen heer Nimo geloof ik alles! in zijn knuistjes drukken!
Maar luister…het is een stukje houtskool. dat werkt als een soort katalysator. Vandaar dat bijvoorbeeld base junken een topje as in hun pijp doen alvorens de gekookte coke de brand erin te zetten.
Alstublieft! (en gratis)
Nee nee, het is een soort zachte, grijze steen (niet donkergrijs of zwart).
In het Quechua (een locale taal, die voor 1,5 mln Bolivianen de eerste taal is) wordt het piyahua genoemd.
Wat ze ook wel doen, is cocabladeren kauwen met toevoeging van bicarbonaat. In combinatie met een borrel sta je dan helemaal strak. Arbeiders gebruiken dat om lekker te kunnen arbeiden, en studenten (in de Andes) doen dat om een nachtje door te studeren, vlak voor de tentamens.
Ik merkte overigens weinig van het effect. Het effect zou vergelelijkbaar zijn met de opwekkende werking van een kopje koffie.
Coca in ruwe vorm is dus geen drug, zelfs geen soft-drug. Om er cocaïne van te maken heb je een redelijk ingewikkeld chemisch laboratorium voor nodig.
Ik heb zojuist een expert op dit gebied gesproken. Ikzelf heb wel ooit coca gekauwt maar ik zou mijzelf niet als expert willen poneren.
Volgens de expert is het zeker geen as of houtskool. Het is \’bicarbonate\’ dat je speeksel basischer maakt (hoge pH). Of die eigenschappen ook in puimsteen zitten weet ik niet precies.
Ik ben nu dronken en het is lastig zoeken op het Net en in de bronnen. Maar als puimsteen= versteende vulkanische asbrokken veel CaCO3 bevat zou dat natuurlijk kunnen.
Verder vind ik dat er gewoon niet lullig gedaan moet worden over drugs, proost!
Het is houtskool van een bepaald soort hout. Vandaar de grijzige kleur.
(“La hoja de coca, nadie lo
toca, porque es divina y no lastima. La coca no es cocaina!”).
Verder is het zo dat je 500 kilo blaadjes nodig hebt om 1 kilo pasta te maken. En 5 kilo pasta om 1 kilo cocaine te maken.
(carbon=koolstof= ? nou dan!)
bicarbonaat is zuiveringszout wat wordt gebruikt om coke(poedervorm) uit te koken tot kristallen.
So!
Nou weten jullie alles!
natriumwaterstofcarbonaat = natriumbicarbonaat, zuiveringszout = NaHCO3
CO3 = geen koolstof, maar bevat wel een koolstof atoom, zoals nog wel meer zaken hier op aarde.
‘bi’ slaat op de elektrische lading van 2-, samen met Na+ en H+ is NaHCO3 dus in evenwicht.
het bicarbonaat kan H+ binden een daardoor de pH verhogen= basischer
Ik geloof dat houtskool cq. (vulkaan)as ook basische eigenschappen heeft, daar zou de verwarring door kunnen ontstaan. Misschien worden beide producten wel gebruikt bij het coca kauwen.
De base junken die uiteraard een ander produkt consumeren gebruiken koolstof (as) als katalysator inderdaad. Maar het hier inderdaad om andere stoffen en processen.