Klik op menu voor meer filmpjes!
De situatie in El Salvador is momenteel erg gespannen: op 2 juli zijn 14 activisten uit de sociale beweging zijn opgepakt, waaronder een deel van de directie van ontwikkelingsorganisatie CRIPDES. Zij werden opgepakt terwijl ze op weg waren naar een demonstratie in Suchitoto tegen de plannen van de Salvadoraanse overheid voor de privatisering van de watervoorziening.
Inmiddels zijn zij in staat van beschuldiging gesteld voor twee zaken: verstoring van de openbare orde en deelname aan illegale bijeenkomsten/organisaties. Zojuist is bekend geworden dat de leden van CRIPDES op basis van de zeer controversiele Antiterrorismewet zullen worden vervolgd, iets wat grote gevolgen kan hebben voor aangeklaagde mensen, voor CRIPDES en voor de sociale bewegingen in El Salvador.
De gemoederen waren al erg verhit in El Salvador, omdat de media en regering een week geleden een campagne begonnen omtrent de gebeurtenissen van 5 juli vorig jaar, toen 2 agenten van de oproerpolitie werden doordgeschoten, door een vermeend FMLN lid. Die persoon, Mario Belloso genaamd, is op 2 juli opgepakt door de politie in San Salvador, en er wordt een hele show gemaakt rondom zijn zogenaamde bedoeling om een nieuwe gewapende guerrilla te starten, een project waar hij zich het afgelopen jaar in het geheim mee bezig gehouden zou hebben. Bovendien claimt de regering dat ze bewijzen hebben gevonden die Mario Belloso linken aan studentenorganisaties en aan organisaties als CRIPDES en CORDES, inclusief na de gebeurtenissen van vorig jaar juli. De bedoeling is waarschijnlijk om zoveel mogelijk de indruk te wekken dat Mario Belloso actief gelinkt is gebleven aan de FMLN, en aan de FMLN gelieerde organisaties, en dit te gebruiken in de campagne tegen FMLN om te voorkomen dat deze partij de verkiezingen wint in 2009. Het insinueren van een link tussen de FMLN en terrorisme is een strategie die ARENA al jarenlang hanteert, maar die nu sinds vorig jaar sterk geintensiveerd is. Een van de leiders van ARENA heeft al verklaard dat de FMLN de verkiezingen van 2009 nu al zeker verloren heeft vanwege haar vermeende connecties met Belloso.
Het is nooit echt objectief duidelijk geworden wat er precies is gebeurd op die bewuste 5 juli. Er zijn elementen die wijzen op een mogelijk complot van de regering en er is veel manipulatie geweest in de manier waarop deze gebeurtenissen in de media zijn behandeld. Er zijn ook elementen die duiden op een werkelijke betrokkenheid van Mario Belloso en een klein groepje geradicaliseerde jongeren om hem heen. Sommige linkse analisten denken dat Mario Belloso wellicht geinfiltreerd is geweest binnen studentenorganisatis en om zo de FMLN zwart te maken. Aaan de andere kant, het is duidelijk dat sommige marginale kleine radicale studentengroepen hem zien (of zagen) als een held, die het gedurfd heeft om tegen te regering in opstand te komen en de wapens op te pakken. Een van de spandoeken bij de afgelopen 1 mei demonstratie las: “Belloso, guerrillero heróico”.
Wat er gebeurd is vorig jaar is gebruikt door de regering om een antiterrorismewet door het parlement te jagen, die door veel sociale organisaties wordt gezien als een poging om sociaal protest de kop in te kunnen drukken, en te criminaliseren. De gebeurtenissen in Suchitoto zijn een illustratie hiervan. Resultaat van dit alles is dat de politieke spanning en polarisatie erg toeneemt, en dat zowel staatsterreur als ook (flirten met) politiek geweld vanuit de linkse kant weer in opkomst zijn, alhoewel nog niet te vergelijken met wat er in de jaren 70 is gebeurd. Desalniettemin hanteren steeds meer mensen de vergelijking met de begin jaren zeventig (toen de repressie van de vuile oorlog losbarstte in El Salvador).
Tijd voor de internationale gemeenschap om in te grijpen?
Reacties (6)
FMLN = Farabundo Marti National Liberation Front
Vroeger linkse guerilla, nu gelegaliseerde politieke partij.
Zware kost om te lezen, maar wel interessant. Wordt vervolgd?
Ik blijf het zeker volgen en het is inderdaad erg zware kost, maar wel weer zo’n vergeten verhaal waar de media volledig aan voorbij gaat.
In Ethiopie is het ook lekker hommeles. Daar hebben een aantal oppositieleden levenslang gekregen, voor het organiseren van protesten na de op grote schaal gefraudeerde verkiezingen van vorig jaar.
4 jaar wonene in El Salvador en getrouwd zijn met een Salvadoriaanse hebben me geleerd dat ingrijpen van de internationale gemeenschap het probleem alleen maar veregerd. Sinds het neerleggen van de wapens in 1990 is het land in een steeds grotere staat van anarchie terecht gekomen. Had je eerst aaleen coorupte militairen nu is het hele ambtenaren apparaat corrupt en tiert de misdaad welig. Agenten die in hun vrije tijd op rooftocht gaan is een fenomeen wat ik nog niet ergens anders gezien heb. Drugsbaronnen die El Salvador al transitopunt gebruiken zorgen ervoor dat de jeugd net als in ontwikkelde landen stijf begint te staan van de drugs. Verschil tussen arm en rijk is veel groter geworden.
Kortom de situatie op allerlei gebied is desastreus verslechterd, het zou mij niet verbazen als het leger daar een keer ingreep.
In een commentaar hierboven staat te lezen “weer zo’n vergeten verhaal waar de media volledig aan voorbij gaat”.
Tja zo zijn er meer verhalen over die regio te vertellen, Landschappelijk en qua klimaat fantastisch maar de achtertuin van het machtige land van Bush.
analist: ik begrijp je punt en ik ben ook zeker niet voor interventie, maar soms kan ik me ook weer niet aa de indruk onttrekken dat de internationale gemeenschap onder leiding van de VS juist de ruimte creeert voor dit soort situaties…
Bizar. Ik was een dikke week geleden in Suchitoto en het leek er hartstikke gezellig…