Gebrek aan enthousiasme links helpt Republikeinen in VS

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Gebrek aan enthousiasme links helpt Republikeinen in VS

Nadeel van een tweepartijensysteem; in Nederland zou je kunnen hoppen naar een andere linkse partij.

0

Reacties (4)

#1 Erik

Hier een artikel van een konservatieve denker die betoogt dat de VS eigenlijk een eenpartij-systeem hebben. Ik weet niet of hij thee-drinker is, maar in zijn analyse zitten wel een aantal interessante observaties. Ook wel op Nederland toepasbaar, zij het minder extreem.

waarschuwing: lange lap tekst, mijn printer maakte er 21 bladzijdes van.

#2 Martijn

@1: Lijkt een soort SGP’er te zijn: ”While the unenlightened ones believe that man is created in the image and likeness of God and that we are subject to His and to His nature’s laws, the enlightened ones know that we are products of evolution, driven by chance, the environment, and the will to primacy. […] Though they cannot prevent Americans from worshiping God, they can make it as socially disabling as smoking — to be done furtively and with a bad social conscience.”

#3 Erik

Ach, openlijk je christendom beleiden is in Amerika wat gewoner dan hier. Hij is van het Claremont Institute , een vrij rechtse denktank, waar ook wel bedenkelijkere stukken vandaan komen.

Ben ’t zeker niet in alles met ‘m eens, maar de man weet wel aardig de kloof tussen burger en politiek te duiden. En veel ervan lijkt me ook toepasbaar op de nederlandse situatie, zo spreken de vakbonden meer voor de werknemers dan namens hen, en voor de werkgeversorganisaties geldt iets soortgelijks. En de kabinetten Balkenende hadden nog wel ’s de neiging om min of meer letterlijk te zeggen: “Ben je ’t niet met ons eens, dan moeten we ’t misschien nog maar ’s uitleggen.”

Z’n pleidooi voor kleinere schooldistrikten kun je ook toepassen op nederlandse gemeenten. De kleinere zijn opgeheven, niet omdat de burgers dat wilden, maar vanwege een efficiëntie-ideologie. Dit heeft niet geleid tot minder kosten voor de burger, maar wel tot een grotere afstand tussen burger en bestuurder.

Ook wat in jouw link allemaal genoemd wordt, lijkt me voor een groot deel verklaarbaar met zijn analyse.

#4 Martijn

@3: Wat ‘openlijker je christendom beleiden’ is wat anders dan de evolutieleer en klimaatverandering in twijfel trekken omdat het goddeloze ‘science’ is.

En de kabinetten Balkenende hadden nog wel ’s de neiging om min of meer letterlijk te zeggen: “Ben je ’t niet met ons eens, dan moeten we ’t misschien nog maar ’s uitleggen.”

En terecht. Politici moeten staan voor hun overtuiging. Politici die met elke opiniepeilingswind meewaaien, die zijn pas schadelijk voor het imago van de politiek.

Maar goed, dat heeft allemaal niet met het artikel te maken. Dat gaat erover dat veel linkse Amerikaanse kiezers niet gemotiveerd zijn om te stemmen, omdat ze het beleid van de regering Obama te rechts vinden en een linksere keus is er niet. Dat leidt ertoe dat de Republikeinen voordeel hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*