In Engeland zijn kruisingen gevonden tussen genetische gemodificeerde landbouwgewassen en wilde plantensoorten. Hiermee is een herbicide resistent onkruid ontstaan dat lastig te bestrijden valt. Een van de GM-gekruisde onkruiden is herik dat tussen het koolzaad (biodiesel) groeit. Ook al is de kans heel erg klein dat er een kruising ontstaat, is de concurrentiepositie van de nieuwe soort velen malen beter en zal het zich snel vermenigvuldigen.
The cross-fertilisation between GM oilseed rape [red: koolzaad], a brassica, and a distantly related plant, charlock [red: herik], had been discounted as virtually impossible by scientists with the environment department. The glufosinate-ammonium herbicide used in this case put “huge selective pressure likely to cause rapid evolution of resistance”. Since charlock seeds can remain in the soil for 20 to 30 years before they germinate, once GM plants have produced seeds it would be almost impossible to eliminate them. (The Guardian) [dank aan Pelayo]
[Gezien het gele uiterlijk van deze taaie onoverwinnelijke plant stel ik voor haar Brassica armstrongi te noemen]
Reacties (19)
Er moeten in Amerika toch al veel meer van dit soort gevallen zijn ? Ze liggen daar jaren voor…
Waarom verbaast met dit nou niet…..
Waarom dit zo belangrijk nieuws is in mijn ogen is dat er altijd gesteld is dat genetische veranderingen die aangebracht worden in gewassen slechts is die gewassen actief zouden zijn. Nu lijkt het er op dat er wel degelijk “lekkage” optreedt. Ik vind dat zeer verontrustend.
Zijn er mensen die het seed saving verhaal van het Amerikaanse bedrijf Monsanto een beetje kennen? Een andere vorm van “lekkage”, maar desalniettemin aansluitend op dit:
Het is voor boeren vrij gebruikelijk dat indien er van een gewas zaden geoogst wordt, zoals bijvoorbeeld granen maar ook raapzaad, dat dan een deel van dat zaad apart wordt gehouden om in een volgend jaar te gebruiken. Nu is het bedrijf Monsanto in het bezit van patenten voor de genetische veranderingen die het aangebracht heeft dus dat houdt automatisch in dat degene die zaden van GM gewassen bewaren voor een volgend jaar in overtreding zijn van die patenten. Monsanto voert een actief opsporings beleid tegen dit soort boeren.
Lees ook over de zaak tegen Percy Schmeisser
PS: Had ik al verteld dat Monsanto het bedrijf is dat Agent Orange ontwikkelde?
Lekkage van het killer-gen zou desastreus zijn, de hele natuur steriel…
@Carlos
Ja. Ja. Maar het zou niet makkelijk overleven als het tenminste dominant is. Laten we hopen dat het niet recessief is.
Mijn indruk is dat de noodzaak om fondsen te verwerven de oorzaak ervan is dat GM gewassen ruim voor dat er voldoende kennis over is vergaard al worden ingezet bij reguliere voedselproductie.
O, Carlos, de Nederlandse naam vam dat plantje is “herik”.
aha herik,
ik googlede er even op en de wilde mosterd vloog me om de oren, maar als jij zegt ‘herik’ dan verander ik het wel even.
En deze nieuwe soort, is die nog nuttig te gebruiken? Een paar zaadjes in de sahara, en over 20 jaar is het één groot groen paradijs?
Speaking of which, de BBC zendt iedere dag merkwaardige reportages uit over het babies-verhongerende Niger. Boodschap: iedereen zielig, geef geld. De bewoners van het kamp zitten goed in de kleren en zien er goed uit. Ze houden wel armetierige babies vast. Heel vreemd. Een showkamp ?
Ha! de hongersnood in Niger, die schijnt toch echt te bestaan. Te laat onderkent, dat wel. Op het NOS-journaal zag ik even hongerende babies voorbij flitsen maar toch vooral de beelden van een keurige hoofdstad met besproeide groene perkplanten op de vluchtheuvels zijn mij bijgebleven (als regentesk koloniaal dacht ik direct: “volgens mij is het daar goed koude bieren drinken op terrassen”). Verder was het iets met een regering die niet wilde onderkennen ofzo…?
@Carlos We hebben het over hetzelfde. Toch gek dat de BBC hier intrapt. Over de NOS heb ik het maar niet.
iemand nog interesse in bamboo of drieblad?
De analogie overigens tussen het doelbewust introduceren van exoten en dit is treffend. Ook toen de konijntjes in Australie werden uitgezet meende men dat dat volkomen onschuldig was. De voorbeelden van onschuldig geachte uitheemse dier- en plantensoorten die tot enorme plagen uitgroeien zijn legio. Niemand die dat voorzag.
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn7729
Hm. Het wordt ook weersproken, iets wat overigens ook wordt aangehaald in het Guardian artikel:
“There is no superweed and there never has been,” echoes Brian Johnson, ecological geneticist at English Nature, the nature advisers to the British government. “It’s more likely that herbicide resistance in charlock has evolved naturally.”
Maar hetzelfde artikel stelt ook:
“Gene transfer has been shown in the lab to be possible between GM oil seed rape – Brassica napus – and a closely related species, field mustard – Brassica rapa. But there is not yet proof that it occurred between oilseed rape and the more distantly related charlock, Sinapis arvensis.”
Affijn, genuanceerde mosterd komt na de maaltijd!
Genuanceerde mosterd is mooi…
Maar weblogs draaien op wilde mosterd ;-)
Noujazeg, voordat je hier een partij paniek veroorzaakt, zet de weerlegging ook even in het stuk wil je.
[red: koolzaad] en [red: herik] is interessantdoenerij als je jouw stukje ondertekent met Carlos. Jij bent dan nl Carlos en niet Redactie. Schrijf dan ook [Carlos: etcetera].
Je hebt dit waarschijnlijk verkeerd afgekeken van kranten. Als journalist Jan Smit iets schrijft zet hij bij zo’n vertaling [JS: dinges]. Alleen als een deadline dit niet toestaat of het betreft een bericht van een persbureau, dan grijpt de redactie zelf in en laat dat zien met [red: ingreep].
Persoonlijk vind ik jou het interessantst.
Kalief weet teringgoed hoe de hoernalistique mores luiden. Ik vind me dat een partij interessant. Misschien kan hij een gastbijdrage leveren ‘De datumvermelding boven het krantenbericht. Wanneer kies je voor 24.00 of 00.00 uur en andere heikele kwesties.’