Nederlands kindervergiftigingsbedrijf trendsetter
Lokaal Kabaal 22, april 1997
Auteur: Eric Krebbers
——————————————————————————–
Vos BV zaait dood Haiti
Het Alphense bedrijf Vos BV heeft in 1996 meegewerkt aan de moord op minstens 88 Haïtiaanse kinderen. Vos leverde een zwaar vergiftigde partij glycerine aan het Haïtiaans bedrijf Pharval dat er een hoestdrankje van maakte. Echt veel ophef wordt er over de massamoord niet gemaakt. Wat was er gebeurd als Vos BV een halve school blanke Alphense kinderen over de kling had gejaagd? De chemische industrie gaat ongestraft over lijken, zeker in de Derde Wereld.
Vos BV heeft 70 medewerkers, bestaat 50 jaar en is gevestigd aan de Ondernemingsweg 1A in Alphen aan den Rijn. Het bedrijf kocht 2 jaar geleden in China 1800 kilo zwaar verontreinigde glycerine. Er zat 20% anti-vries doorheen gemengd, een goedje dat bij inname ondermeer je nieren, hersenen en lever kapot maakt. Vos sloeg het spul 2 maanden op in een Rotterdamse loods en laadde het vervolgens over in 72 vaten. Volgens de International Dispensary Association, een non-profit organisatie in Amsterdam die medicijnen inkoopt voor Artsen zonder Grenzen, was een blik op de glycerine daarbij voldoende geweest om te zien dat het troep was: ‘een laboratoriumproef was niet nodig geweest.’
Ook de Chinese keuringscertificaten, die aangaven dat het spul geschikt was voor medische toepassingen, voldeden niet aan de daarvoor geldende eisen. Toch besloot Vos dat herkeuring niet nodig was en plakte op de vaten Nederlandse stickers die aangaven dat het spul geschikt was voor medicijnproductie. Een eerste lading werd doorverkocht aan Pharval. Een tweede lading werd kort daarna verkocht aan een Nederlandse kunststoffenproducent. Die trok na ontvangst direct aan de bel. Er was iets niet in orde met de glycerine. Vos heeft toen eenvoudigweg besloten niets te zeggen tegen het Haïtiaanse bedrijf, dat de glycerine toen hoogstwaarschijnlijk nog niet verwerkt had in de koortswerende hoestdrankjes Afebril en Valodon.
Dubbele standaard
Volgens Vos-directeur E. Huisman en minister Borst van Volksgezondheid valt Vos BV niets te verwijten. Het bedrijf had volgens hen niet kunnen weten dat het spul in medicijnen gestopt zou worden. Een absurde bewering: Vos heeft nota bene zelf ‘geschikt voor medicijnproductie’-stickers op de vaten geplakt.
Ook het Verbond van Handelaren in Chemische Producten neemt Vos automatisch in bescherming: ‘Vos is een serieus bedrijf, en als het klopt dat Vos zwaar vergiftigde grondstoffen heeft geleverd, dan is het toch vreemd dat deze niet zijn gecontroleerd alvorens ze in een koortswerend middel zijn verwerkt.’ Kortom: eigen schuld. Had het Haïtiaanse bedrijf maar niet op de stickers van de serieuze Vos moeten vertrouwen.
Volgens M. Raijmakers van de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Wemos hanteren sommige Europese chemische bedrijven een dubbele standaard. Stoffen die hier van de markt worden geweerd, brengen ze alsnog in de Derde Wereld op de markt. ‘De handel in grondstoffen is namelijk vrij. Er kan dus gemakkelijk met de regels gesmokkeld worden. In Nederland zou dit medicijn nooit in de handel gekomen zijn.’
Allende
De chemische industrie heeft wereldwijd een omzet van honderden miljarden dollars. De industrietak is de grootste milieuvervuiler en maakt miljoenen mensen ziek. Heel cynisch verkoopt men die zieken weer voor miljarden aan medicijnen, die sinds 1950 ook weer 100 duizenden slachtoffers gemaakt hebben. Het middel Thalomide, bijvoorbeeld, verminkte in Duitsland 10 duizend kinderen, Isoproterenol doodde 3500 mensen en 18 duizend suikerpatiënten gingen ten onder aan Phenformix. De lijst met schandalen is misselijk makend lang. Wie heeft niet gehoord van Softenon en de dalkonschildjes? En het uiterst giftige DES bleef jarenlang in de handel, terwijl de ziekmakende effecten allang bekend waren.
Met name in de Derde Wereld kunnen chemische multinationals ongecontroleerd hun gang gaan. Pogingen om hun macht aan banden te leggen liepen vast. Toen de linkse president Allende begin jaren 70 het aantal in Chili verkrijgbare ‘medicijnen’ drastisch wilde verminderen, was dat een van de belangrijkste redenen voor de bloedige rechtse coup. En toen Sri Lanka eind jaren 70 met een soortgelijk plan kwam, dreigde de VS alle voedselhulp te staken. Uit een VN-onderzoek bleek echter dat er maar 26 medicijnen werkelijk nodig zijn, de rest van de inmiddels ruim 100 duizend soorten worden uitsluitend op de markt gebracht vanuit winstoogmerk.
Bergen
Nieuw is de ‘medicijndumping’ waarbij chemische bedrijven, onder het mom van hulp, verlopen, afgekeurde en onduidelijk gelabelde medicijnen naar arme landen sturen. Een goedkope manier om er vanaf te komen. In Litouwen werden in 1993 bijvoorbeeld 11 vrouwen blind nadat ze een middel gebruikt hadden dat uitsluitend voor dieren bestemd was. Men dumpt ook letterlijk. Bij de Bosnische stad Mostar ligt bijvoorbeeld een berg met 340 ton medicijnen die als chemisch afval beschouwd wordt en gevaar oplevert voor het milieu. De herkomst is niet te achterhalen. Raijmakers van Wemos zei eufemistisch dat hij niet durft te garanderen dat er geen Nederlandse medicijnen tussen zitten. Ook aan Rwanda en Zaïre worden nu op grote schaal gevaarlijke medicijnen ‘geschonken’.
Uit: http://www.gebladerte.nl/10354l22.htm
Het optreden van het Nederlands Openbaar ministerie:
http://www.om.nl/dossier/de_zaak_vos_bv/
Reacties (21)
Dat hele Vos uit Alphen wordt niet genoemd in het verhaal van de New York Times. Goede aanvulling daarop dus van Krebbers.
Alleen vanaf de alinea Volgens M. Raijmakers van de organisatie wordt het propaganda.
Er wordt in de NYT over de Vos zaak het volgende gezegd: “When at least 88 children died in Haiti a decade ago, F.D.A. investigators traced the poison to the Manchurian city of Dalian, but their attempts to visit the suspected manufacturer were repeatedly blocked by Chinese officials, according to internal State Department records. Permission was granted more than a year later, but by then the plant had moved and its records had been destroyed.
?Chinese officials we contacted on this matter were all reluctant to become involved,? the American Embassy in Beijing wrote in a confidential cable. ?We cannot be optimistic about our chances for success in tracking down the other possible glycerine shipments.?
In fact, The Times found records showing that the same Chinese company implicated in the Haiti poisoning also shipped about 50 tons of counterfeit glycerin to the United States in 1995. Some of it was later resold to another American customer, Avatar Corporation, before the deception was discovered.”
Troebel doet zijn naam eer aan. Of wellicht de naam toch veranderen in clouded judgement?
Retro loggen… Helemaal 1996…
Niemand vond het nodig om ook maar iets te testen. Niet in China, niet in Nederland, niet in Haiti. Zwaar kut, maar waarom Vos alleen door het slijk halen?
http://www.om.nl/dossier/de_zaak_vos_bv/
@Chinaman De link was naar een artikel in NYT van gisteren.
Wat een flauwekul om het Nederlandse ‘optreden’ van VosBV en het OM vrij te pleiten door te verwijzen naar het niet optreden door twee derdewereld landen.
Goed dat je de link naar het OM copieerde.
“Wat een flauwekul om het Nederlandse ‘optreden’ van VosBV en het OM vrij te pleiten door te verwijzen naar het niet optreden door twee derdewereld landen”
Je kon er op wachten dat de calimero kaart zou komen. Want China is een derdewereld land zonder kennis van het maken van een simpel stofje als glycerine. Ruimtevaart, technische hoogstandjes etc geen probleem maar glycerine. Lastig.
En de verwerkende fabriek in Haiti hoeft dat natuurlijk ook niet te doen. Al die moeilijke tests voor die simpele arme lui. Of…hierboven staat toch echt dat “Volgens de International Dispensary Association, een non-profit organisatie in Amsterdam die medicijnen inkoopt voor Artsen zonder Grenzen, was een blik op de glycerine daarbij voldoende geweest om te zien dat het troep was: “een laboratoriumproef was niet nodig geweest.””
Je kan er alles over zeggen maar in een keten fabrikant, tussenman en verwerker kan je niet alleen naar de tussenman wijzen. De fabrikant maakt iets verkeerds en de verwerker gebruikt het. Die laatste in dit geval waarschijnlijk willens en wetens als het probleem zo simpel te zien is geweest.
Een verhelderend inzicht in de (wereld)economie en in de mogelijkheid tot rechtshandhaving in Haïti en China, micha.
Vos BV verkocht een stof alsof het een grondstof voor medicijnfabricage was waardoor 88 kinderen stierven. Het Nederlandse Openbaar Ministerie oordeelde hierover niet zo mild als jij blijkbaar voorstaat, maar nam genoegen met een beschamende schikking van een half miljoen gulden.
Haiti is the poorest country in the Western Hemisphere, with 80% of the population living under the poverty line and 54% in abject poverty.
Measured on a purchasing power parity (PPP) basis, China in 2006 stood as the second-largest economy in the world after the US, although in per capita terms the country is still lower middle-income and 130 million Chinese fall below international poverty lines. (—)The government has struggled to: (a) sustain adequate job growth for tens of millions of workers laid off from state-owned enterprises, migrants, and new entrants to the work force; (b) reduce corruption and other economic crimes; and (c) contain environmental damage and social strife related to the economy’s rapid transformation.
Vos BV verkocht een stof alsof het een grondstof voor medicijnfabricage was
Maar een “geschikt voor medicijnproductie”-sticker zegt nog niets over de kwaliteit ervan, en weet je zeker dat Vos wist voor welk eindproduct en toepassing het gebruikt zou gaan worden? Want alleen dan kun je oordelen over de noodzakelijke zuiverheid.
Vos plakte de sticker “geschikt voor medicijnproductie” omdat het daardoor een betere prijs voor de glycerine kreeg. De aansprakelijk van de misdadige Chinese fabrikant en de malafide verwerker in Haiti pleit de Nederlandse handelaar niet vrij. Het juridische systeem in Nederland zou in tegenstelling tot dat van China of Haiti in staat moeten zijn om de aansprakelijkheid adequaat te regelen, maar dat is me tegengevallen.
Troebel, waar ligt de grens tussen medicijnenhandel en grondstoffenhandel? Als alle tussenhandelaren van grondstoffen verplicht zouden zijn de kwaliteit te meten voor elke mogelijke toepassing, dan zouden de medicijnen veel duurder worden.
Vos is er in geslaagd knollen voor citroenen te verkopen, die 88 kinderen in Haiti waren beter af geweest als Vos citroenen had verkocht.
Hehehe, dan hadden ze tenminste nog wat vitamine C binnen gekregen.
@7/9: De calimero kaart had je al gespeeld. Je kan blijven zeggen dat er arme mensen zijn. Dat wil nog niet zeggen dat ze ook onschuldig zijn.
Dat chinese bedrijf heeft immers precies hetzelfde gedaan. Het werd aan Vos bv verkocht onder het mom medische zuiverheid. Daarnaast heeft men in Haiti vervuild hoestmiddel verkocht. Nogmaals, de kwaliteit zou dus dermate slecht zijn geweest dat een medewerker het moeten opvallen.
Vos bv heeft inderdaad een bedrag betaald maar niet zozeer als schikking. Zover mij bijstaat heeft de nederlandse staat hetzelfde bedrag gedoneerd.
Ik weet niet welke taal jij begrijpt, maar misdadig en malafide (9) als synoniemen van onschuldig beschouwen zul je toch niet doen?
En zoals gewoonlijk verwar je je opinie met de werkelijkheid; voor je gemak even het volgende van de site (twee links ernaar in dit item)van het OM gehaald.: “De transactie
Het OM bood in november 2001 het bedrijf Vos B.V. een transactie (schikking) aan om verdere vervolging wegens overtreding van de Wet milieugevaarlijke stoffen te voorkomen. Vos B.V. accepteerde het aanbod en betaalde ruim ? 200.000 (een half miljoen gulden). In geval van overtreding van de Wet milieugevaarlijke stoffen kan onder meer een geldboete worden opgelegd. Als een Officier van Justitie van plan is een geldboete te vorderen (en dat is bij bedrijven, waaraan vanzelfsprekend geen gevangenisstraf kan worden opgelegd, dikwijls het geval), dan is het gebruikelijk eerst te kijken of de zaak ook met een transactie kan worden afgedaan. Er kunnen redenen zijn om de zaak toch voor een rechter te brengen, bijvoorbeeld om nieuwe uitspraken (jurisprudentie) uit te lokken. In de zaak Vos B.V. heeft de officier dat niet gedaan, omdat:
uit het onderzoek niet bleek dat Vos B.V. stelselmatig bedenkelijke handelingen verrichtte;
er altijd een procesrisico bestaat dat ten nadele, maar ook ten voordele van de verdachte kan uitvallen;
het bedrijf zelf maatregelen had genomen door de algemeen directeur te ontslaan;
door het uitgeven van een persbericht van de gesloten transactie toch een signaal uitging dat een overtreding van ? in dit geval ? de Wet milieugevaarlijke stoffen niet zonder gevolg bleef .
een gang naar de rechter veel zittingscapaciteit zou vergen en die capaciteit erg schaars is;
het een zaak betrof die met een transactie kon worden afgedaan.”
Te veel zittingscapaciteit vergen van de rechter, er waren slechts 88 doden..
Je hebt het nu over een schikking aan de nederlandse staat wegen het verkopen van troep wat onwetting is ongeacht of je er van op de hoogte was. Deze overtreding wordt nergens ontkent.
Dat is echter niet hetzelfde als een schikking voor de medeplichtigheid aan massamoord in Haiti waarvan je het bedrijf als enige van het trio zo gedreven aan de schandpaal wil nagelen. Er zat overingens ook nog een duits bedrijf tussen waar ik je niets over hoor zeggen.
Vanwege de teleurstelling in de nederlandse overheid zoals je dat hierboven aangaf?
“Het juridische systeem in Nederland zou in tegenstelling tot dat van China of Haiti in staat moeten zijn om de aansprakelijkheid adequaat te regelen, maar dat is me tegengevallen.”
Troebel#14 schrijft: omdat: […] er waren slechts 88 doden
En jij beschuldigt Micha van het verwarren van opinie met werkelijkheid?
Er wordt in de NYT over de Vos zaak het volgende gezegd: “When at least 88 children died in Haiti a decade ago, F.D.A. investigators traced the poison to the Manchurian city of Dalian, but their attempts to visit the suspected manufacturer were repeatedly blocked by Chinese officials, according to internal State Department records. Permission was granted more than a year later, but by then the plant had moved and its records had been destroyed.
?Chinese officials we contacted on this matter were all reluctant to become involved,? the American Embassy in Beijing wrote in a confidential cable. ?We cannot be optimistic about our chances for success in tracking down the other possible glycerine shipments.?
In fact, The Times found records showing that the same Chinese company implicated in the Haiti poisoning also shipped about 50 tons of counterfeit glycerin to the United States in 1995. Some of it was later resold to another American customer, Avatar Corporation, before the deception was discovered.”
Troebel in een loopje? Je kan ook gewoon een link naar reactie 2 opnemen
http://www.geencommentaar.nl/index.php/linkblog/2007/05/06/nederlands_kindervergiftigingsbedrijf_tr#c25458
Waarom overigens dit stuk. Het geeft immers aan dat het chinese bedrijf dus meer troep heeft verkocht. Dat een andere tussenhandelaar dit ook niet heeft opgemerkt. Dat de troep niet alleen naar derde wereld landen ging en dat een andere verwerker het wel meteen door had.
Als je de zin van je opmerkingen onder 15 wilt begrijpen zul je zelfstandig het dossier Vos van het OM moeten bezoeken (en lezen).
Ik bood zondag een link aan een stuk in de NYT van zondag jl, en als achtergrondinformatie refereerde ik aan de zaak Vos.
Voor Kalief en jou lijkt te gelden wat ze wel eens van paarden zeggen, je kunt ze wel naar de bron brengen maar niet dwingen te drinken.
Op verdere suggesties, opinies of verzinsels die jullie mogelijkerwijs over dit onderwerp koesteren ga ik niet in.
Het dossier op de site van het OM had ik al gelezen voor mijn eerste reactie.
Je bood niet alleen een stuk aan maar verdraaide het zodat vos de grote boze wolf was die kinderen vermoorde. Niet iedereen hoeft je daarin te volgen. De waarheid is al erg genoeg.
Voor Kalief en jou lijkt te gelden […]
Troebel, je bent een sukkel. Jouw argumenten bestaan uit citaten.