“In tegenstelling tot de jaren tachtig heeft onze economie een goede startpositie. We zijn nu het beste jongetje van de klas, toen waren we het slechtste jongetje. Maar het is hoogst merkwaardig dat wij momenteel in de ernstigste recessie sinds de jaren dertig het enige land zijn waar de koopkracht van vrijwel iedereen is gestegen. Dat is economisch niet verantwoord. Dat komt voor een deel door kabinetsbeleid.”
Volgens Onno Ruding, de man die in de tachtiger jaren nog de Miljoenennota mocht presenteren, is de koopkrachtontwikkeling in Nederland niet te rijmen met de internationale economische crisis. Volgens hem zou de politiek zich in deze barre tijden minder op koopkracht moeten richten en meer op de arbeidsmarkt. Behoud van banen gaat volgens hem samen met loonmatiging. Iets waaraan zowel bankiers als vakbonden waarschijnlijk lak zullen hebben.
Vandaag zal Wouter Bos de financiële plannen van het kabinet presenteren. Plannen die volgens Ruding even lek zijn als de PvdA:
“Ik vind de tot nu toe aangekondigde bezuinigingen te laat en te zwak en te voorwaardelijk. Het is nog niet hard ingevuld. Je moet het concreet invullen, men moet zich committeren. Anders is het gebakken lucht.”
‘Niet solide’, ‘gebakken lucht’. Grote woorden, maar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van morgen zullen er vast nog wel grotere woorden te horen zijn.
Reacties (9)
Minder solide dan de gebakken lucht, die de crisis heeft veroorzaakt (de vrijheid van de markt om handel te drijven met gebakken lucht), kan het bijna niet zijn.
Wat ik me afvraag is in hoeverre dit een gecoördineerde actie is van het CDA. Ruding liet na even te sneren naar de coalitiepartners en ik kan me haast niet voorstellen dat een oud minister zelf besluit om zoiets te gaan roepen zonder enig overleg.
Deze man heeft als minister van Financiën hervormingen doorgevoerd op neo-liberaal terrein. En zodoende mocht hij dus een dikverdienende bankier worden. In Amerika was hij mede verantwoordelijk voor de hypotheken en krediet crisis. En nu is hij weer blaaskaakje aan het spelen.
In de jaren 80 heeft hij een begin gemaakt met de aftakeling van de zogenaamde overbelaste verzorgingsstaat.
Ruding heeft het vnl over de salarissen van ambtenaren – grotendeels toch wel een heel aparte groep loonslaven/nuttelozen (voor echte bezuinigingen … doe daar eens een kosten/baten analyse van) – en daar heeft ie wel een punt.
@1: Jeetje pedro, lachen is er de laatste tijd ook niet meer bij he?
@GC redactie: Wanneer komt dat ‘Landgenoten’ stuk nou eens online? Liefst zonder de comments van Jan Jaap :-).
@4: haha, over precies 20 minuten…
@4:
Vrijwel iedereen is ambtenaar? Daar kan ik weer wel om lachen.
@6: Ruding heeft het wel voornamelijk over de ambtenaren-CAO.
Hij zegt dat de koopkracht van vrijwel iedereen is gestegen en dat dat voor een deel door de overheid komt.
Volgende alinea: kabinet te soepel met ambtenaren-CAO en uitkeringen.
Daar zit verder niet een “omdat” of een “want” tussen.
@7: Volgens mij geeft Ruding de ambtenarensalarissen als voorbeeld, maar vindt hij de koopkrachtstijging van vrijwel iedereen economisch onverantwoord, niet alleen die van de ambtenaren.
Saillant detail is, dat Ruding minister van Financiën was in de jaren 80: de tijd, waarin de bonussencultuur, waarbij bestuurders van slecht functionerende bedrijven bonussen kregen, wanneer de werknemers de broekriem aanhaalden, voor een groot deel zijn beslag kreeg.