“With a single cell, you could theoretically produce the world’s annual meat supply. And you could do it in a way that’s better for the environment and human health. In the long term, this is a very feasible idea.” – Jason Matheny
Bijna geen Sci-Fi meer: vleesproductie zonder dierenleed of belasting voor het milieu, maar gewoon in het laboratorium gekweekt vlees. Zou u zich tegoed doen aan een gekweekte steak of moet u daar niets van hebben?
Reacties (22)
Ik kan het gevoel niet van me afschudden dat het dan nergens naar smaakt. Maar dat is misschien ouderwets.
Interessant is ook om te weten hoe vegetariers tegenover dit product komen te staan. Kan het?
Als het een cel is, afgenomen van een levend beestje lijkt het me geen probleem. Als het dier dood is gemaakt voor die cel (…) moet de principiele vegetariër het vlees toch weigeren. Toch?
…en als er één kip in duizend stukjes gehakt is om er 1 miljoen kunst-kipfilets uit te halen wat vindt de pragmatische vegetariër er dan van ?
ach laat die veggies lekker in hun eigen vocht gaarkoken! ik wil wel eens weten wat je verder nog nodig hebt aan grondstoffen om dat weefsel op te kweken? Honderdduizenden liters sojamelk? Karrevrachten suikers of schepen vol met maïs? Of eet dat weefsel gewoon lucht…?
Ik eet al zolang geen vlees meer, dat ik nu in het uitzonderlijke geval dat ik vlees moet eten (Azie bv) moet oppassen dat ik niet mijn tafelgenoten onder kots. Mijn lijf kan het simpelweg niet meer hebben. Zal zo ook wel zijn het gekweekte vlees.
Principieel geen probleem mee. Kunnen we ook eindelijk een mensenvlees op het menu zetten zonder etische issues.
@Mark: Dat valt te bezien, in een laboratorium gekweekt vlees hoeft natuurlijk geen bacteriën te bevatten.
Verder gebruik ik dit voorbeeld altijd om te vragen wat voor soort vegetariër de persoon is.
Leuk dat het nu realiteit wordt.
Overigens eet ik regelmatig vegetarisch, zonder dat ik het ben. Maar als ik vlees eet ben ik wel een echt typisch geval. Meer=beter.
Ik ben vegetariër, maar niet uit het principe van geen vlees willen eten. Voor mij telt gzondheid en dierenleed mee, dus geen bio-industire, en geen rommel op je bordje.
Reageerbuiskipfiletjes zouden geen dierenleed mee hoeven te brengen, overigens, de vraag is waarmee ze gevoed worden (vismeel, dierlijk vet?).
Tweee vraag is natuurlijk of het wel gezond is om te eten: kweek je geen vreemde eiwitjes etc (vgl. BSE) mee?
Stof tot denken: zou dit het uitsterven van de kip, koe en varken betekenen?
Immers, de veeteelt wordt (op boter, kaas en eieren) zo’n beetje overbodig wanneer we (goedkoop & welsmakend) vlees kunnen produceren in een doka, en buiten de veeteelt hebben deze dieren eigenlijk geen thuis.
Wellicht in een museumboerderijtje?
– na –
@Carlos
“What is the source of nutrients used in cultured meat production?
In biomedical research, most cell cultures have used media made from the blood of cow fetuses. But researchers have now developed media made from plants and mushrooms.”
Veel geschreeuw weinig wol denk ik, meer dan een lobby om geldbron aan te boren is het niet.
Cellen zijn op twee manieren in vitro (schaaltjes/rollende flessen) te kweken, op een platte bodem en op bolletjes die in suspensie worden gehouden in een rollende fles. Is een platte bodem eenmaal compleet bedekt met een cellaag (monolayer) treedt contactinhibitie op, de cellen voelen elkaars aanwezigheid en houden op met groeien. Het resultaat is een heel erg dun laagje “vlees”, voor een biefstukje heb je dus een paar voetbalvelden nodig.
Op bolletjes glas die ronddraaien precies hetzelfde fenomeen, eenmaal volgegroeid houdt het op. Om de cellen van de bolletjes te krijgen moet er b.v. trypsine op worden gegoid, geen lekker spul.
In beide gevallen luistert het verwijderen heel nauwkeurig, te lang gewacht, cellen dood.
Buiten dit al heeft een cel een geheugen, zo van ik ben een spiercel of anderzijds. Dit geheugen raakt snel vergeten en krijg je primitief onsmakelijk bindweefsel, zoiets als een lidteken..eet smakelijk. Een stap verder in de doorgaande kweek en het geheugen si totaal verdwenen en krijg je “nieuwgroei”, kankercellen..ook hier eet smakelijk?
Kortom, zal u niet langer vervelen maar ik geloof er geen bal van…poen daar draait het hier om.
Wat zou het leven zijn zonder een goed stuk vlees met een fijne wijn?
Ik had ooit een docu over nanotechnologie gezien en daarin werd voorspeld dat je ooit voedsel (en ook vlees) kon bouwen.
Veel geschreeuw en weinig wol inderdaad, je hebt het artikel niet eens gelezen:
’Matheny’s team developed ideas for two techniques that have potential for large scale meat production. One is to grow the cells in large flat sheets on thin membranes. The sheets of meat would be grown and stretched, then removed from the membranes and stacked on top of one another to increase thickness.
The other method would be to grow the muscle cells on small three-dimensional beads that stretch with small changes in temperature. The mature cells could then be harvested and turned into a processed meat, like nuggets or hamburgers.'
Daarnaast, je zegt eigenlijk alleen dat met de huidige kennis de productie niet gerealiseerd kan worden. Dat was al duidelijk. Immers, als de kennis aanwezig was om de productie van dit kweekvlees te starten, was het natuurlijk allang gebeurd.
Pardon, dat was @ 10 dus.
Kweekvlees met komkommer: mijn favoriete zomerschotel !!
Het opent wel mogelijkheden voor extreem dunne carpaccio lijkt me :)
Ik zit meer te wachten op zo’n vleesbeest als in the Hitchhikers Guide to the Galaxy
Ik kan u mijn rechter bil bijzonder aanbevelen.
@Krekel: Ik hoef het niet te lezen, ik heb eigenhandig met dergelijke vleeskwekerijen in handen gelopen en ken de ins en outs. Ik had daar een zekere faam in gekregen.
Ps: Het smaakt naar nix.
Om het even af te ronden. Cellen hebben een georganiseerd verband nodig, immers nutrienten moeten worden aangevoerd want osmose/diffusie van eten is alleen toerijkend voor een monolayer. Kennis uit dergelijke pogingen tot o.a. vleesproduktie hebben wel wat opgeleverd t.w. remmers die specialisatie van tumoren verhinderd. Een tumor legt “zelfstandig” bloedvaten aan om niet te verstikken de remmers verhinderen dat.
Verdoemme Larie,
Ik had nog wel een baanbrekend idee voor de adult industrie, en nu kom jij vertellen dat het allemaal niet gaat werken, mooi is dat daar gaat m’n pensioen…..
@NoName:Ben je al uitgekeken op je “realdoll” dan ;-?
“With a single e-mail, you could theoretically produce the world’s annual spam supply. And you could do it in a way that’s better for the environment and human health. In the long term, this is a very feasible idea.” – Jason Matheny
Spam reinvented.
Vega’s zijn mietjes, toch?