Koenders (PvdA) en Rouvoet (CU) zijn inmiddels op de vingers getikt voor het overtreden van Europese aanbestedingsregels. Het was uiteraard wachten op de eerste CDA-minister die onder vuur zou komen te liggen voor hetzelfde vergrijp. En ja hoor, het is inmiddels zover. In het Torentje zijn ook fouten gemaakt bij de ´Honderd Dagen Tournee.´
Of de woordvoerder van Balkenende heeft zich gisteren versproken…
´Volgens een woordvoerder van Balkenende kostte dat evenement 270 duizend euro en is conform de regels bij drie bureaus geïnformeerd.´ Aldus de Volkskrant. Ik weet niet welke domme woordvoerder dit is geweest, maar kennis van de Europese aanbestedingsregels heeft deze persoon in elk geval niet. Als het bedrag en het aantal bureaus dat verzocht is een offerte uit te brengen goed is weergegeven, dan is dit ook foute bingo!
Boven de 137.000 euro (excl. BTW) moet de rijksoverheid bij de levering van ´diensten´ openbaar aanbesteden. De opdracht moet openbaar worden gemaakt, zodat iedereen kan reageren. Vantevoren moet duidelijk zijn wat de procedures en regels zijn. Tenslotte moeten er objectieve criteria gebruikt worden om te bepalen wie de aanbesteding ´wint´. Drie bureaus een offerte laten uitbrengen is dus niet voldoende!
Het is allemaal ook nog eens voor de leek, en voor ondeskundige woordvoerders, na te lezen op Wikipedia.
Balkenende de fout in, het kabinet staat er gekleurd op? Of moeten we in Brussel de aanbestedingsregels gaan aanpassen?
Reacties (10)
De ervaringen van mijn branche (de bouw) ten aanzien van dit punt, is dat je wel mag zeggen dat NL (bijna) t braafste jongetje in de klas is. Ik geloof dat alleen Finland nog braver is alleen zijn daar weinig externe partijen op de markt.
Oftewel beoordeling van EU regels moet je doen op EU niveau.
Volgens mij wordt dit zo onderhand lekker moddergooien naar elkaar.
Gelukkig voor Koenders is het nu een “cultuurprobleem” in plaats van persoonlijk falen geworden. Ik weet niet of ik daar blij mee ben. Heb Koenders hoog zitten, maar die PvdA vriendjes van hem hebben het wel erg bont gemaakt.
@ 3: zijn PvdA-vriendjes hebben het toch niet bont gemaakt? Zij hebben geen regels overtreden. Het is daarnaast ook de schuld van de opdrachtgever als deze veel teveel geld betaald voor een ‘opgeblazen’ opdracht.
Ze hadden laatst in A’dam ook hetzelfde probleem: vriendjespolitiek/nepotisme. Gewoon even wachten en je hoort er niks meer van. Wordt gewoon nieuwe cultuur, wen er maar aan zoals W. Bos al eens zei.
@3, ik heb geen liefde voor de PvdA, maar volgens mij staat die partij hier helemaal los van. Die mensen hebben volgens mij ook geen fouten gemaakt. Hun bedrijf is vaak gevraagd evenementen te organiseren blijkbaar.
Verschillende ministers, verschillende kabinetsperiode, verschillende partijen aan de macht en ze hebben altijd zulke dingen georganiseerd. Ook voor VVD en CDA ministers bijv.
Daarnaast heb ik begrepen heeft Koenders zelf helemaal geen opdracht gegeven, het zijn zijn ambtenaren geweest. Hij had het natuurlijk moeten controleren en is verantwoordelijk.
Ik denk toch dat het hier gewoon een typisch geval 4de macht van nederland; de ambtenaren. Ze werken al jaren samen met dat bedrijf, ze hadden snel een bedrijf nodig om iets te organiseren… ze vroeger bij het bedrijf dat ze kenden (omdat ze er veel meer mee gewerkt hadden, ook voordat Koenders minister werd).
Als ik vind dat dit 1 ding aangeeft is dat de regelzucht te extreem is. De overheid kan niets meer snel doen omdat er zoveel regels en papier is dat het ze tegenhoud nog te handelen. Doe je eens wat, is het ook weer niet goed. Dat er regels zijn is goed, zonder krijg je wantoestanden (zie China waar je de volgende dag gewoon je huis uitgegooid wordt want he.. we gaan daar iets nieuws bouwen.. rot op stomme bewoner!). Maar het is in Europa de andere kant op doorgeslagen.
De gulden middenweg… die zou prettig zijn.
Gna “ze vroeger bij” moet zijn “ze vroegen het aan” :p
‘en is conform de regels bij drie bureaus geïnformeerd’
let op dat laatste woord…
@6: Ik vind driekwart miljoen niet de gulden middenweg. Als je dat toestaat, staat de weg naar corruptie wagenwijd open. Lijkt me dus helemaal geen regeltje teveel.
@ 8: zelfs al hadden ze meer gedaan dan geïnformeerd en echt drie offertes gevraagd, dan zat Balkenende nog fout.
Uit eigen ervaring weet ik dat Europese aanbestedingen niet het simpele ´ik vraag drie offertes en ik kies´-principe volgen. Je moet bij een aanbesteding van boven de 137.000 euro (excl. BTW) iedereen een gelijke kans geven door openbaar aan te besteden. Oftewel, het moet voor ´iedereen´ duidelijk zijn dat er een opdracht te halen valt. Je kunt dan drie of dertig bedrijven krijgen, die je allemaal langs dezelfde uitgebreide meetlat moet leggen.