Winsttruc in de zorg

Hoe publiek geld verdwijnt in de zakken van private ondernemers.

“Zorginstellingen kiezen in toenemende mate op aanraden van hun accountants en financiële adviseurs voor een constructie waarbij het verlenen van de zorg wordt uitbesteed aan een bv van dezelfde eigenaar. Van privéklinieken, tot verslavingsklinieken en van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en tot thuiszorgbedrijven: in alle uithoeken van de zorg kozen bestuurders de afgelopen jaren voor de werkwijze.

Het is een simpele truc waarmee de zorgaanbieders zich, geheel legaal, onttrekken aan het financiële toezicht van de overheid. De uitvoerende bv heeft geen vergunning meer nodig — die heeft de stichting immers al — en valt daarmee buiten de regels die gelden voor de zorg. Voor de bestuurder van de bv bestaat geen norm voor topinkomens. Bovendien staat het de onderneming vrij om winst uit te keren, terwijl dat voor een groot deel van de zorgsector verboden is.”

Het FD noemt als voorbeelden de verslavingskliniek Stichting Changes GGZ in Breda, De Karmel in het Gelderse Angeren, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, jeugdzorginstelling Doenersdreef Zorg in Almere, thuiszorginstelling Breederzorg in Uden.

Volgens Harry Verbon, hoogleraar Openbare Financiën aan de universiteit van Tilburg, laten de genoemde voorbeelden zien dat ‘je good governance dus niet aan het veld kunt overlaten’. ‘Zorginstellingen zoeken de randen van de wet op. De politiek had moeten voorzien dat dit zou gaan gebeuren.’

Open waanlink

  1. 1

    Zo veel aandacht voor fraude, maar niet voor bedrijven. Met al die liberaliseringen en privatiseringen van al die kabinetten ben ik als burger nog geen enkel voordeel tegengekomen, behalve dan voor zakkenvullende ondernemers en politici. Lekker versnipperen de boel, dan is er ook geen overzicht meer. En geen toezichthouder die verder wil kijken dan zijn neus lang is. Ik zie patronen. Zou het een complot(theorie) kunnen zijn of zou het standaard praktijk kunnen zijn wetgeving zo te maken dat iedere slimmerik er onderuit kan komen zonder dat er sprake van complotten en/of fraude zou kunnen zijn? Of duizelen al die excellerende hoog-opgeleiden in Den Haag zo van hun succes dat ze allerlei zaken over het hoofd zijn gaan zien? Hoe dan ook, het genaaid voelen gaat nog wel even duren voor deze burger. Auw! Alweer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren