1. 2

    Louise beschouwt de toekomstige wereldbevolking – als zodanig bevraagt door Freek – als een uitdaging voor de landbouw, een uitdaging om al die monden te voeden. We moeten, dus we zullen (kort samengevat).

    De filosofische vraag is volgens mij of we dat wel moeten.

    Het uitgangspunt, dat we wel moeten kunnen groeien maar dat er geen honger of armoede mag zijn is volgens mij per definitie onjuist.

    Groei is niet eindeloos en derhalve is dat uitgangspunt niet houdbaar. Kwaliteit: ja, kwantiteit: nee.

    De cruciale vraag is dan: is te bepalen voor wie de kwaliteit is en wie je de groei mag / moet ontzeggen.

  2. 3

    @2:

    De cruciale vraag is dan: is te bepalen voor wie de kwaliteit is en wie je de groei mag / moet ontzeggen.

    Wie zichzelf niet kan voeden / onderhouden zal het niet redden.
    Oeroude natuurwet, die voor heel het dierenrijk geldt en ook voor de mensheid… tot een paar honderd jaar geleden.
    De moderne industriële landbouw, waar Fresco de pleitbezorger van is, is alleen mogelijk dankzij fossiele brandstoffen. En die zullen opraken of die moeten we in de aardkorst laten zitten omdat anders de ijskappen zullen smelten.
    Hoe meer mensen zelfvoorzienend worden, hoe minder fossiele brandstoffen er gebruikt worden voor voedselproductie en transport.

  3. 4

    Afgelopen. Was best interessant jongens en meisjes. Ging ergens over. Anders dan de algemene beschouwingen.

    @3: Wie zichzelf niet kan voeden / onderhouden zal het niet redden.

    Een veel gehoord statement, variatie op wie niet werkt zal niet vreten. Erg bijbels. Maar de stelling “ieder mens moet zelfvoorzienend zijn” gaat naar mijn bescheiden mening veel lijken opleveren.

    De mens is als sociale soort groot geworden. Wat jij eigenlijk zegt is dat het sociale aspect verdwijnt of dient te verdwijnen. Ieder voor zich. Dat is ook een toekomstbeeld.

    Overigens denk ik wel, dat de globale christelijke moraliteit – iedereen moet goed eten, goed voortplanten, lang leven en hard werken voor de bovenlaag van de bevolking – niet goed is voor de toekomst. Het voorkomt veel ellende op korte termijn maar uiteindelijk is het niet vol te houden.

  4. 5

    @4: dank voor je reactie, Hans.

    Wat jij eigenlijk zegt is dat het sociale aspect verdwijnt of dient te verdwijnen. Ieder voor zich.

    Empathie zal blijven; dat is een mooie, menselijke eigenschap, die nodig is om de soort te laten overleven. Het medelijden zal wellicht verdwijnen en plaats maken voor een instinct tot zelfbehoud.

    iedereen moet goed eten, goed voortplanten, lang leven en hard werken voor de bovenlaag van de bevolking – niet goed is voor de toekomst.

    Mee eens.

  5. 7

    @3: [ De moderne industriële landbouw… is alleen mogelijk dankzij fossiele brandstoffen. ]
    Fout. U bedoelt “dankzij de inzet van veel energie”. En energie haal je vandaag de dag niet alleen uit fossiele brandstoffen.

    [ Hoe meer mensen zelfvoorzienend worden ], hoe armzaliger en verspillender we worden.
    Zelfvoorzienend als in “eigen moestuin” is zo inefficiënt als de pest, zelfs zonder zonder dieselwerktuigen kan een professionele groentebioboer veel meer en in kortere tijd van het land halen.
    Een eigen moestuin vreet ook tijd die je nodig hebt om geld te verdienen of je kinderen te verzorgen.

    Zelfvoorzienend als in “ik kan ALLES zelf” betekent in een konijnevel in een plaggenhutje wonen met een moestuintje en pijl en boog.
    Want voor meer heb je geen tijd.

    Ons leven is luxe omdat er dagelijks duizenden mensen voor je aan het werk zijn om brood te bakken, vlees te slachten, kunststof kozijnen te maken, olie te raffineren… de lijst is eindeloos, allemaal dingen die je niet zelf kunt in je plaggenhutje.

  6. 8

    He leuk, kom ik een boek tegen van Thomas H. von der Dunk (zijn vader Hermann, bekend historicus, onlangs overleden) over een totaal vergeten stukje Europa: Zuid-Tirol.

    De titel spreekt voor zich: Zuid-Tirol is niet Italië. Een honderd jaar oud Europees grensgeval.

    Actueel, vlot geschreven en met veel plaatjes. Bijvoorbeeld arrestatie Mussolini in 1915 vanwege demonstratie die vóór deelname Eerste Wereldoorlog was.

  7. 11

    @7:

    En energie haal je vandaag de dag niet alleen uit fossiele brandstoffen.

    Mwoah, meer dan 90% van de energie, die wij gebruiken komt uit fossiele brandstoffen. Kunstmest wordt gemaakt m.b.v. aardgas. Bestrijdingsmiddelen worden gemaakt uit aardolie. Tractoren rijden op diesle, niet op elektriciteit, zoals Krispijn laatst al uitlegde.

    Zelfvoorzienend als in “eigen moestuin” is zo inefficiënt als de pest, zelfs zonder zonder dieselwerktuigen kan een professionele groentebioboer veel meer en in kortere tijd van het land halen.

    Je vergeet dat het transport (plus distributie en koeling) erg veel energie kost. De appels uit mijn eigen tuin hoeven niet naar een veiling, niet naar een koelhuis en niet naar een winkel gereden te worden.

    Een eigen moestuin vreet ook tijd die je nodig hebt om geld te verdienen of je kinderen te verzorgen.

    Ten eerste overschat je de tijd, die je nodig hebt voor een moestuin. Een half uur per dag of een middag per week is voldoende.
    Ten tweede kun je de tijd, die je kwijt bent aan TV, krant, woon-werk-verkeer en sportschool nuttiger besteden in je moestuin.

    Ons leven is luxe omdat er dagelijks duizenden mensen voor je aan het werk zijn om brood te bakken, vlees te slachten, kunststof kozijnen te maken, olie te raffineren… de lijst is eindeloos, allemaal dingen die je niet zelf kunt in je plaggenhutje.

    Tsja, olie raffineren… voor mij hoeft het niet. Ik heb geen auto en ga nooit met het vliegtuig.

  8. 12

    Ten eerste overschat je de tijd, die je nodig hebt voor een moestuin. Een half uur per dag of een middag per week is voldoende.
    Ten tweede kun je de tijd, die je kwijt bent aan TV, krant, woon-werk-verkeer en sportschool nuttiger besteden in je moestuin.

    Heb je het over moestuin of over een perkje van pakweg 50 a 75 m2.
    ;-)

  9. 17

    @11: [ Tractoren rijden op diesle ]
    Oh, we praten over veerboten en vrachtwagens op elektriciteit zoals Krispijn laatst uitlegde, maar tractoren kunnen never nooit op accu’s rijden? Of waterstofgas?

    [ Je vergeet dat het transport ]
    Je vergeet dat de meeste groenten verrassend dichtbij worden geproduceerd.

    [ Een half uur per dag ]
    Dat valt tegen, ik dacht dat het minder was. Maar wat je probeert te omzeilen is dat je eigen moestuintje geen zoden aan de dijk zet en je maar voor een zééér beperkt deel “zelfvoorzienend” maakt.

    [ Tsja, olie raffineren… voor mij hoeft het niet. Ik heb geen auto en ga nooit met het vliegtuig. ]
    Ik heb het al eerder gezegd: die fiets van jou is zeker 100% van bamboe i.p.v. staal of aluminium uit de hoogovens?
    Succes in je plaggenhutje met je houten schepje gemaakt met zelf geslagen vuursteen want voor enig gereedschap van ijzer of brons heb je een community nodig die specialisatie toestaat en een ruileconomie in plaats van egoïstisch alles zelf doen waardoor iedereen in het stenen tijdperk blijft hangen.

  10. 18

    @16: [ Maar alle kleine beetje helpen ]
    Het zou echt helpen als je je groente bij een professionele groentebioboer koopt die zonder tractor e.d. werkt en je volkstuintje vol met snelgroeiende bomen plant om CO2 vast te leggen. Hoef je er ook niet elke dag een half uur naar toe want al dat fietsen kost alleen maar extra voedsel en rubber.

  11. 20

    @7

    Een eigen moestuin vreet ook tijd die je nodig hebt om geld te verdienen of je kinderen te verzorgen.

    Dat heeft inderdaad geresulteerd in een wereld waarin mensen in kantoren papier produceren en verplaatsen. Met de digitale revolutie is dat proces nog weer wat verfijnder geworden. Zo doet de moderne mens ‘geld verdienen’. En om naar die kantoren toe te gaan hebben we weer auto’s , wegen, spoorwegen of treinen nodig. Onderwijl zetten we de kinderen af bij het kinderdagverblijf, daar houden we ook weer iemand aan het werk. En omdat we druk, druk, druk zijn bellen we ’s-avonds bezorg-eten (file’s en zo, weet je wel?) en natuurlijk nog even on line shoppen. Zodat de koerier morgen ook gezellig bij je in de file staat.

    Voor zoiets banaals als het dagelijkse bord eten hebben we geen tijd meer, dat geef je zelf al aan. Dus roepen we vanaf Sargasso dat alles beter moet in de wereld. Geen martelvlees! Biologisch voedsel! Maar ja, die boer moet in zijn eentje zo veel werk verzetten dat hij tracht te mechaniseren. En wie zo af en toe oplet, als hij rond deze tijd door een (natte) polder rijdt die ziet dat een boer soms zelfs twéé (diesel)tractoren voor zijn machine spant. (net zoals vroeger met paarden) Dus van dat electrokarretje zullen er wel een stuk of 50 nodig zijn. Wel allemaal met hun eigen zonnepaneeltje er op natuurlijk;-)

    Maar een eigen moestuin? Ben je mal, dan kom je in contact met de natuur. Dat is eng!

  12. 22

    @21: Zelfs als de wereldbevolking zou halveren dan nog moeten we moderne landbouw voeren, een moestuin per persoon gaat niet genoeg opbrengen. We realiseren ons ook niet hoeveel koelhuizen met speciale lucht/gas samenstelling vol met groenten en fruit staan zodat we de hele winter door herfstfruit kunnen eten. Terug naar seizoensgroenten zou ik geen bezwaar vinden, maar er zitten ook minder leuke kanten aan. Vroeger gingen de kippen pas met Pasen weer eieren leggen, ook leuk om te weten.

    Maar moeten we de groeiende bevolking te eten geven of gaat dat gewoon vanzelf door blijvende verbeteringen en ontwikkelingen gevolgd door marktwerking?
    Vergeet niet dat het aantal hongerlijders sinds de jaren ’70 flink is afgenomen terwijl de wereldbevolking bijna verdubbelde.

  13. 23

    @22

    Dat klopt ook weer, de moderne landbouw is een valkuil geworden voor de mensheid. Niet alleen omdat moestuintjes niet genoeg opbrengen, maar stel je eens voor dat iedere Amsterdammer uit een moestuintje gaat eten. Dan is er naast Amsterdam een gebied nodig van minimaal dezelfde oppervlakte als Amsterdam. Dan zien we een dagelijkse in en uittocht naar de „moestuingebieden”. Je weet wel, die gebieden waar de stedeling nu nog heerlijk kan wandelen tussen de koeien en de vogels. Maar dat blijft dan niet zo. Die rustige gebieden die er nu nog zijn worden dan gebieden die verrommeld worden met ontelbare schuurtjes, huisjes, kasjes en andere troep.

    @21

    Hallo, dit is Sargasso! Je verwacht te veel.

  14. 25

    @24

    Industriële land en tuinbouw vind ik afschuwelijk. In technische zin zal het heus wel werken, daar twijfel ik niet aan. Maar het schept ook ruimte voor een planeet met nóg meer mensen en het schept ruimte voor monopolisten. Op beperkte schaal is verticale landbouw misschien een oplossing. Ik ben geen rabiaat tegenstander. Maar een beetje dicht bij de natuur leven en mét de natuur leven vind ik ook wel wat hebben.

    Vleesconsumptie zoals ‘we’ nu doen is waanzin. Niet om het landbouwareaal te vergroten, maar vanwege de perverse toestanden welke het met zich mee brengt. (De martelindustrie) En de CO2 en methaan uitstoot. Wel zijn er veel onrendabele gebieden welke geschikt zijn voor veehouderij. Op zeer beperkte schaal is er geen bezwaar tegen vleesconsumptie denk ik.

  15. 27

    @25:

    …………….. Maar het schept ook ruimte voor een planeet met nóg meer mensen en het schept ruimte voor monopolisten…………

    Ja als er meer mensen omkomen van de honger, hebben we minder voedsel nodig.

    ************************

    Die flatkassen kunnen wel zonder gif; wat m.i. ook van harte welkom is.

    Je vergeet bij de vleesindustrie de mais en sojateelt.
    De laatste vind vooral plaat door kaalslag van bossen en het verjagen van lokale bevolking, die hun grond kwijt raken en zelf geen eten meer kunnen verbouwen.

  16. 28

    @22:

    Het zou echt helpen als je je groente bij een professionele groentebioboer koopt die zonder tractor e.d. werkt

    De groente, die ik niet zelf kan oogsten, koop ik bij De Groenteboerin. Waar koop jij je groente als ik vragen mag?

    We realiseren ons ook niet hoeveel koelhuizen met speciale lucht/gas samenstelling vol met groenten en fruit staan zodat we de hele winter door herfstfruit kunnen eten.

    Spreek voor je zelf, Frank. Ik weet dat wel. Ik eet alleen wat in het seizoen is. De appels van mijn boompjes zijn eind december op en ik kan gewoon wachten tot ik in juni weer frambozen kan plukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren