Rajoy op ramkoers tegen Catalaans referendum

Spanje verzoekt hof Catalaans referendum te verhinderen

Het Spaanse Openbaar Ministerie stelt strafvervolging in tegen de leden van het Catalaanse parlement, die gisteren gestemd hebben voor het houden van een referendum.

Procureur-generaal José Manuel Maza deelde mee dat ook de leden van de Catalaanse deelstaatregering die het besluit over het referendum ondertekend hebben, zullen worden vervolgd.

Open waanlink

 1. 4

  @1: Ik denk van niet. De Spaanse regering heeft nooit ook maar de geringste intentie getoond om een volksraadpleging naar de wens van onafhankelijkheid te onderzoeken (laat staan toe te staan). Bovendien denk ik dat dit wapengekletter er vooral is om de aandacht van de media (en wellicht het justitieel apparaat) af te leiden van het corruptieonderzoek naar Rajoy en zijn partijgenoten, alsmede de problemen die zijn (minderheids)regering in het parlement heeft.

 2. 6

  @4/5: Waarom zou hij? Referenda over de onafhankelijkheid van een deel van een staat zijn zelden gelukkig geweest. Ik denk bijvoorbeeld aan Bosnië, Kosovo, De Krim. Schotland viel mee omdat ze tegen stemden. Voor Noord-Ierland durfden de Engelsen niet.

 3. 7

  @6: Goh, is bij één van de voorbeelden (afgezien van Schotland) die je noemt een referendum over onafhankelijkheid geweest? Ik herinner me recent naast Schotland alleen Oost-Timor, de Antillen, Montenegro en Zuid-Soedan, waar een beetje een deugdelijk (oké, Zuid-Soedan en deugdelijk klinkt niet zo plausibel) referendum is gehouden. En in de meeste gevallen is dat best “gelukkig” geweest.

  De vraag is natuurlijk ook hoe het met het alternatief zit. Geen referendum en vooral “geen enkele stemming” heeft overduidelijk weinig met democratie te maken. Er gaat een moment komen waarop voor de Catalanen geen enkele optie buiten geweld overblijft. Over hoe gelukkig dat is, kunnen ze bijvoorbeeld in Kosovo, Kroatië, Bangladesh, Oost-Timor en Eritrea (de lijst is natuurlijk nog veel langer, maar je begrijpt het punt vast wel) een heel aardig woordje meepraten.

 4. 8

  @7: In Bosnië heeft de EU een referendum afgedwongen dat door de Serviërs is geboycot. Het referendum in De Krim is door de Pro-Russen georganiseerd en door de rest van de wereld als ondemocratisch verworpen. In Kosovo stemden alleen de etnische !Albanezen voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren