Privatisering wordt wereldwijd weer volop teruggedraaid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Over een periode van ruim vijftien jaar zijn 835 renationalisatieprojecten van lokale overheidsdiensten gevonden in meer dan 1600 steden verspreid over 45 landen.

In Duitsland gaat het om energiebedrijven, in Frankrijk om waterleidingbedrijven, in Scandinavische landen om gezondheidszorg en maatschappelijk werk. Maar ook buiten Europa is deze trend waar te nemen, zoals in Latijns-Amerika. De verwachte kostenvoordelen vallen tegen of wegen niet op tegen bijvoorbeeld verslechtering van de arbeidsomstandigheden voor de werknemers van de geprivatiseerde bedrijven. Ook worden de diensten na privatisering vaak duurder en minder toegankelijk en komen daardoor buiten bereik van bepaalde groepen inwoners.

Nederland loopt nog achter bij deze ontwikkeling.

Het onderzoek is uitgevoerd door The Transnational Institute (TNI) .

0

Reacties (7)

#1 frankw

Het is mooi al vraag ik me af of de 835 projecten in verhouding staan met de verdergaande privatisering op andere fronten.

#2 Le Redoutable

TNI Is een linkse denktank, dus het artikel heeft sowieso een hoog WC eend gehalte.

Duitsland is vooral fossiele energiebedrijven aan het uitkopen vanwege de Energiewende. Doen ze dat niet, dan krijgen ze torenhoge schadevergoedingen op hun nek, ze hebben decennia lange contracten afgesloten die ze nu niet nakomen. Daarnaast durft niemand geld te steken in onrendabele alternatieve energie, dus komt dat allemaal op het bordje van de belastingbetaler, die veel duurdere energie krijgt dan hij via de markt zou krijgen.

In de Latijns Amerikaanse bananenrepublieken is nationalisatie makkelijk, privébedrijven worden daar gewoon geconfisqueerd en het heersende regime steekt het geld ooit ontvangen voor de privatisering in zijn zak. Het zo verkregen staatsmonopolie wordt daarna gebruikt om de burger uit te persen en te chanteren. Hier zou het miljarden kosten om de geprivatiseerde bedrijven terug te kopen, ik zou niet weten waar de staat dat vandaan gaat halen. Zuid Amerika lijkt me sowieso niet zo’n goed voorbeeld landen als Venezuela staan op omvallen, kennelijk werken genationaliseerde bedrijven toch niet zo goed.

In waterleidingbedrijven is niet echt marktwerking mogelijk, je kan namelijk niet water van een andere leverancier over hetzelfde netwerk sturen, bovendien is de grondstof publiek bezit. In Nederland is dat dan ook niet geprivatiseerd, dus valt er ook niks terug te draaien. Frankrijk onder Hollande was overigens ook niet echt een succes verhaal om als voorbeeld te volgen.

#3 Henk van S tot S

@1: Beschouw het als een aardig beging van een naar ik hoop nieuwe trend.
:-)

#4 Jos van Dijk

@2:

een linkse denktank, dus het artikel heeft sowieso een hoog WC eend gehalte

…dus…onnavolgbaar en absoluut consequent LR! Je spoelt links het liefst door de WC, begrijp ik

@1: Dat is inderdaad de vraag. Het artikel:

De data uit dit onderzoek zijn zeker onvoldoende om hierop antwoord te bieden. Er is inderdaad ook nog altijd sprake van een privatiseringstrend, maar de tegenovergestelde beweging wint aan belang. En die trend laat volgens The Trans­national Institute zien hoe sociaal en financieel onhoudbaar, en daarmee onwenselijk, sommige privatiseringen van overheidsdiensten op lokaal niveau zijn.

#5 Lutine

@2

Zuid Amerika laat inderdaad zien dat nationalisatie ook niet alles is. Het risico ligt daar altijd op de loer dat je investering geconfisqueerd wordt. Met als gevolg dat je meer rendement moet maken op je investering om dat risico af te dekken. Wat vervolgens weer roofkapitalisten aan trekt. Zodat de revolutionairen aldaar weer naar het vuige kapitalisme kunnen verwijzen. Enzovoorts enzovoorts.

Daarom geloof ik in links noch rechts. Ik wens niet te worden uitgekleed door kapitalistische roofridders, maar óók niet door nep-socialisten.

In Nederland hebben we het redelijk voor elkaar. De privatiseringen zijn wat doorgeschoten, van mij mag wel het e.e.a. worden terug gedraaid. Maar dat bepaalt de politiek hier en daar is links niet zo sterk en wil links niet regeren. Dus dat terugdraaien zit er helaas niet in.

#6 beugwant

@2:

In de Latijns Amerikaanse bananenrepublieken is nationalisatie makkelijk, privébedrijven worden daar gewoon geconfisqueerd en het heersende regime steekt het geld ooit ontvangen voor de privatisering in zijn zak.

Dat is toch gewoon ondernemersrisico? Mag in dit kleine koolkoninkrijkje ook wel eens gebeuren.

#7 6822

@2: De wc-eend grap slaat op adviezen, niet op vaststelling van feiten. Kun je aantonen dat het niet waar is wat er beweerd wordt?

Verder: jeetje. wat een verrassing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*