Nederland slaapwandelt naar surveillancestaat

Vandaag behandelt de Tweede Kamer vergaande nieuwe bevoegdheden van de AIVD voor online surveillance.

Commentaar van Bits of Freedom:

De komende twee weken jast de Tweede Kamer er een wet doorheen waardoor straks onze communicatie massaal door de geheime diensten afgeluisterd kan worden. Het is de meest extreme surveillancemaatregel die Nederland ooit heeft gekend. Combineer dat met het feit dat we bijna alles tegenwoordig online doen en delen, en massasurveillance in onze eigen polder is een feit.

Alle consternatie over de onthullingen van Snowden over de inlichtingendiensten van de VS, nu bijna vier jaar gelden, lijkt verdampt.

Zie ook de indrukwekkend lange lijst bezwaren tegen de wet van Privacy First.

Open waanlink

  1. 1

    Misschien ook goed om hieraan toe te voegen, De Correspondent keek onlangs naar het stemgedrag van de partijen op dit gebied en kwam tot deze conclusie:

    Wie sterk aan privacy hecht, kan, als je naar de daden van de afgelopen vier jaar kijkt, het best stemmen op GroenLinks, SP of Partij voor de Dieren. Zij hebben door hun stemgedrag laten zien dat ze privacy daadwerkelijk serieus nemen. ChristenUnie en D66 hebben ook een behoorlijk goed trackrecord, maar zijn pragmatischer omdat ze soms ook tegen privacy stemmen.

  2. 4

    @3: Reken maar dat de AIVD de komende maand nog wel een keer laat weten dat ze een terreuraanslag in Nederland op het nippertje hebben voorkomen. Het liefst dusdanig vroeg voor 15 maart, dat het niet meer voor de verkiezingen te verifiëren is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren