Kaspersky verdedigt zich

Eugene Kaspersky (52) verzet zich met hand en tand tegen de Amerikaanse aantijgingen dat zijn bedrijf gebruikt wordt door de Russische overheid. 

Het bedrijf dat antivirussoftware verkoopt wordt er van beschuldigd mee te werken aan Russische spionage. Hij reist nu de wereld rond om deze aantijgingen te weerleggen. Tegen het FD (€) zegt hij:

‘Het is een absurd idee dat hij zijn bedrijf, dat zo’n 4000 medewerkers telt en jaarlijks €600 mln omzet, op het spel zou zetten om de Russische geheime dienst te helpen, zegt hij. En de Russische overheid zou gek zijn om miljarden te steken in de opbouw van een IT-industrie, en die tegelijk door dit soort verhalen kapot te laten maken.’

Kapsersky vermoedt dat hij met zijn product de NSA heeft dwars gezeten.

‘Ons programma heeft de code van een cyberwapen aangetroffen op de thuiscomputer van een contractant van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat is nou precies wat antivirussoftware zou moeten doen! Het enige dat ik kan bedenken is dat we iemand flink in de wielen hebben gereden. We hebben een heel duur, heel lucratief project om zeep geholpen met onze ontdekking. We hebben de NSA ergens op betrapt en nu probeert ze ons de schuld te geven….alles gaat op basis van indirecte, anonieme bronnen. Het leegtrekken van computers is een misdaad. Als ze echt bewijs hadden gehad, waarom is er dan nog niemand van Kaspersky Lab aangeklaagd?’

Kaspersky overweegt zelf wel naar de rechter te stappen.

 

 

Open waanlink

 1. 2

  Dit is dan een heel andere en brandbare kant uitgegaan vergeleken met de rustige variant die ik een poosje terug tegenkwam: Kaspersky niet gebruiken omdat “de Russen” (guess who) dataverkeer met de servers in Rusland aftappen en analyseren.

 2. 3

  Dus dat jodenvolk uit jarusalem breken in, in Russische computers en treffen daar NSA hacking / virus -software aan die het fascistenvolk uit Washington nogal klungelig aan het verpreiden is…
  En dit is allemaal de schuld van die verschrikkelijke Putin?
  LOL

 3. 5

  @3: Ik kan je reconstructie even niet volgen. Volgens mij komt het neer op een Russisch antivirusbedrijf dat op een Amerikaanse computer NSA-informatie heeft gevonden en die doorspeelt naar de FSB. Klinkt wel een beetje als een Kremlindingetje ja.

  In ieder geval lijkt me de conclusie dat je als Amerikaanse overheidsmedewerker (of uitzendkracht) beter geen Kaspersky op je PC kan zetten wel gerechtvaardigd.

 4. 6

  Overigens is dat een beetje een open deur. Voor zover ze niet al overheidsbedrijven zijn, geldt voor Russische bedrijven dat ze innig met de Russische overheid verstrengeld zijn, zoals ook recent bleek uit de casus AirBridgeCargo, waarin de Russische overheid KLM chanteerde, omdat de particuliere cargomaatschappij door haar gebrekkige roostering enkele vluchten op Schiphol dreigde te verliezen.

 5. 7

  @3: Kun je ‘jodenvolk’ uit je vocabulaire schrappen? Verder is registratie bij FD voldoende om de schaarse relevante artikelen te lezen. (minder dan vijf per maand heb ik gemerkt, maar soms zeer relevant). Jodenvolk bestaat minder dan klompenvolk (Nederlanders). Bijvoorbeeld: dit commentaar van joden in Flynn Plea Shows Collusion With… Israel? Minder off topic hier dan je zou denken, denk ik.
  /misschien ook iets voor @Arduenn

 6. 8

  @5:

  Volgens mij komt het neer op een Russisch antivirusbedrijf dat op een Amerikaanse computer NSA-informatie heeft gevonden en die doorspeelt naar de FSB.

  Niet helemaal, de antivirus vond een tooltje van de NSA op een computer (op zich goed want daar is het voor), vervolgens is Kaspersky door Israel gehackt en dieze zagen dus dat Kaspersky die tool in hun bedreigings DB hadden staan, vervolgens kwam de claim dat als Kaspersky die data heeft de FSB die dan ook automatisch heeft.

  En dat laatste is nog steeds niet bewezen, wat wel bewezen is dat Kaspersky een NSA tooltje onschadelijk heeft gemaakt en dat Israel een antivirus bedrijf heeft gehackt (dubieuze praktijken dus).

 7. 10

  @8: Ah, dus als Israel een bedrijf hack waarvan al lang het vermoeden bestond dat ze voor de FSB werken dan zijn dat “dubieuze praktijken” maar als Rusland de democraten hackt om een fascistische president aan de macht te helpen is er niets aan de hand want dan “doet iedereen het”.

 8. 11

  @10: Nee hoor, net zo dubieus, ik zie persoonlijk geen verschil tussen ons gedrag en dat van de russen, alleen jij denkt dat ons gedrag ‘rechtvaardig’ is en als anderen dat gedrag vertonen dat slecht is en voor zulke mensen hebben ze een hele mooie term uitgevonden, dat noemen ze een hypocriet.

  Het zelfde geld voor het zogenaamde gerotzooi met de verkiezingen in de VS, er zijn ondertussen ruim 81 gevallen bekend waarbij de VS verkiezingen in andere landen heeft beïnvloed (waaronder in Rusland) en nu ze eens een koekje van eigen deeg krijgen is de wereld te klein en staan jankerts zoals jij vooraan te schreeuwen.

  What goes around, comes around.

 9. 12

  @7: Zolang de verachtelijke klootzakken uit Israël apartheids-staatje spelen, blijf ik ze jodenvolk noemen oké!

  Verder wat #8 zegt.

  Bijde crimineel fascisten-tuig. De ene hacked een bedrijfs-server de andere ontwikkeld virussen en andere schadelijke software voor computers. En dit is allemaal de schuld van Putin.
  Daarvoor hoef ik me niet te registreren bij fd.

 10. 13

  @12: Goede Pier, jij mag hier termen gebruiken die mij een ban zouden opleveren. Maar goed, ik ben koning, dat is het verschil …

 11. 14

  @11: Bolke weer met zijn whataboutism en een valse dichotomie; dan zijn er natuurlijk maar 2 keuzes in het leven; of je bent met het baasje Putin of je bent hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de daden van de VS en dan is natuurlijk iedereen hypocriet; 1 op 1 Putinistische propaganda.

  En dan een kaal cijfertje van 81 waarbij ik er voor het gemak maar ff vanuit ga dat het waar is. Jij brengt het cijfertje bewust zonder enige context. Een deel van de landen waar de VS de verkiezingen heeft beïnvloed was in exact dezelfde landen waar de Sovjet-Unie precies hetzelfde deed.

  Een ander deel valt onder USAID en wordt uitgevoerd met instemming van het betrokken land om de democratie en rechtsstaat te versterken. Dat is voor Bolke natuurlijk hetzelfde als steun aan bloedige dictators en aan neonazi partijen in het westen. Als je voor democratie en mensen rechten bent en tegen dictators en fascisten ben je bij herr Bolke een jankert en hypocriet.

  Natuurlijk heel objectief en uiterst onpartijdig zoals jij het speelt. Als jij gewoon eerlijk voor jouw adoratie van Putin uitkomt kan ik daar nog iets van respect voor opbrengen, zoals je het nu speelt is gewoon trollen en vooral buitengewoon laf.

  Dus niet what goes around, comes around maar koude oorlog II.

 12. 16

  @14:

  Bolke weer met zijn whataboutism

  Hou nou eens op met je whataboutism, jij bent gewoon een usefull idiot voor de VS die zelf niet eens snapt dat hij voor het karretje van de VS is gespannen.

  En dan een kaal cijfertje van 81 waarbij ik er voor het gemak maar ff vanuit ga dat het waar is. Jij brengt het cijfertje bewust zonder enige context. Een deel van de landen waar de VS de verkiezingen heeft beïnvloed was in exact dezelfde landen waar de Sovjet-Unie precies hetzelfde deed.

  Volgens mij heb ik nooit gezegd dat de SU dat niet gedaan heeft, ik zeg alleen maar dat jij denkt dat als de Russen het doen het slecht is en dat als de VS het doet het goed is, is het misschien ooit in je op gekomen dat het BEIDE SLECHT IS EN DAT HET BEIDE LANDEN SLECHT MAAKT?
  En nee die 81 keer vielen niet onder USAID en dat de VS zich echt niet alleen tot landen buiten Europa beperkte, ze hebben zich ook met verkiezingen in Europa bezig gehouden.

 13. 17

  @16: Hoppa gaat het ventje weer verder met zijn valse dichotomie; je bent of met Putin en anders ben je de usefull idiot voor de VS. Eén op één Putin propaganda; een andere optie bestaat er natuurlijk niet.

  is het misschien ooit in je op gekomen dat het BEIDE SLECHT IS EN DAT HET BEIDE LANDEN SLECHT MAAKT?

  Ja hoor dat is bij mij opgekomen, bij jou komt dat pas op als jij jezelf weer ff als zogenaamd “neutraal” moet spinnen. Bij ‘What goes around, comes around” had jij dat inzicht duidelijk nog niet.

  Ondanks alles waarin de VS slecht is prefereer ik toch nog, in tegen stelling tot jou, een democratische rechtsstaat boven een fascistische maffia dictatuur.

  ze hebben zich ook met verkiezingen in Europa bezig gehouden

  Ach joh, je meent het? Daar waren tenminste nog verkiezingen, kan je van die 12 Europese landen die meer dan 30 jaar door de Russen bezet werden gehouden niet zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren