1. 3

  @1: Ook ik denk dat ze zelf al langer wist dat ze dit besluiten zou.

  Van de andere kant is de kiesdrempel (5% in Duitsland) niet democratisch.
  In Nederland worden kleine partijen benadeeld bij het verdelen van de restzetels, daarom zijn hier lijstverbindingen toegestaan.

 2. 4

  @1 en @3: In geval Petry doet de nationale kiesdrempel niet ter zake, ze heeft het Direktmandat gewonnen in haar kiesdistrict en is dus ongeacht het partijresultaat op persoonlijke titel direct gekozen tot volksvertegenwoordiger (en ja Duitsland heeft een districtenstelsel, dat aangevuld wordt met evenredige vertegenwoordiging).

 3. 8

  @7: Dat is speculatie. Maar je hebt in #1 wel punt om te spreken van kiezersbedrog. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat Petry dit pas bedacht heeft na haar verkiezing.

 4. 9

  @8 Het is goed denkbaar dat Petry haar beslissing af heeft laten hangen van het verkiezingsresultaat.

  Het is bekend dat ze al langer een richtingenstrijd voert met Alexander Gauland, Björn Höcke en Alice Weidel, die meer dan aanschurken tegen extreem-rechts.

  Ironisch, aangezien Petry eerder zelf namens de anti-immigrantenrichting de partij uit handen had gewrongen van de vleugel die eerder hamerde op het economische en eurosceptische standpunt. In die richtingenstrijd was Gauland nog haar bondgenoot, nu is hij haar dodelijkste rivaal om de macht.

  Petry ziet de partij inmiddels afglijden richting fascisme, neonazisme en expliciet racisme, en dat is haar duidelijk een brug te ver. Die vleugel van de partij krijgt steeds meer poppetjes op spilfuncties, laat zich steeds luider en scherper horen en wordt steeds stoutmoediger in hoever ze durft te gaan in hun uitlatingen.

  Misschien heeft Petry gedacht: als de resultaten straks toch blijken tegen te vallen, dan heb ik mooi een knuppel om Gauland, Höcke en hun vriendjes mee te slaan en zoveel mogelijk uit partijfuncties te gooien; want dan kan ik namelijk aannemelijk maken dat we hebben verloren omdat de Duitse kiezer dat extreem-rechtse geluid van hen niet trekt.

  Nu AfD winst boekt, de derde partij van het land is, en allerlei belangrijke commissies mag voorzitten, kan ze die kaart echter niet spelen. Sterker nog, de vleugel van Gauland en co. (extreem-rechts) staat er na dit verkiezingsresultaat enkel sterker voor: het extreem-rechtse geluid wordt beloond, of in ieder geval niet door de Duitse kiezer afgestraft, maar geduld.

  Petry staat daardoor des te zwakker. Ze weet dat ze dit niet meer gaat winnen van die lui. Vandaar dat ze opstapt. Het was natuurlijk handiger geweest om te wachten tot de volgende mediaophef om een foute uitspraak, en dan een flinke rel te trappen bij het algemeen bestuur: hij eruit of ik eruit. Dat was geloofwaardiger overgekomen. Nu valt haar stap lastig uit te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren