1. 2

  Ik volgde hem op Twitter en Youtube. Hij was iemand die je kon overtuigen door simpelweg de feiten naast elkaar te leggen. Ieder vervelend onderbuikgevoel kon hij wegnemen. Iedereen moet ooit gaan hemelen, maar hopelijk blijft zijn zoon Ola doorgaan met Gapminder.

 2. 5

  @4: Omdat menselijke overbevolking een grotere bedreiging is dan menselijke klimaatopwarming.

  Rosling dringt aan op het wegkijken van overbevolking omdat het probleem zich volgens zijn gegoochel met cijfers vanzelf oplost. De aanname onder deze overtuiging is echter dat het tijdperk van eeuwige wereldvrede nakende is, een religieus waanidee.

  Dit aansporen tot het wegkijken van een probleem dat geadresseerd dient te worden maakte van Rosling (samen met Steven Pinker, die een van de prominentste verspreiders is van genoemd waanidee) een van de gevaarlijkste mensen op aarde.

  Honderd keer erger dan een klimaatontkenner × Wilders^Trump.

 3. 6

  @5: Rosling heeft op basis van zijn waarnemingen de hypothese dat de bevolkingsgroei afneemt zodra een land welvarender wordt. Deze hypothese is de enige manier om bevolkingsgroei af te doen nemenop een humanitaire wijze. Het is alles behalve wegkijken, het is bouwen op humanitaire principes en ondersteund door cijfers die iedereen kan nagaan. Bovendien is het werken naar zo’n wereld een keiharde strijd tegen de stroming in. Een ‘ontwikkelde’ samenleving geeft een levensstandaard waarbij men met gemiddeld 2 kinderen genoeg heeft. Aangezien de kroost nu geen investering in de toekomst is en niet de kans heeft vroeg het leven te laten.

  Ik ben dan toch wel even benieuwd naar jouw geniale alternatief, Krekel.

 4. 7

  @6: [ Een ‘ontwikkelde’ samenleving geeft een levensstandaard waarbij men met gemiddeld 2 kinderen genoeg heeft. Aangezien de kroost nu geen investering in de toekomst is en niet de kans heeft vroeg het leven te laten. ]

  In een ontwikkelde samenleving kun je je ook geen 10 kinderen veroorloven, veel te duur. Je moet ze voeden en scholen tot hun 18e en je kunt ze niet als 8 jarige in een naaiatelier of baksteenfabriek geld in het laatje laten brengen.

 5. 8

  @5: Heb je een link waaruit blijkt dat Rosling geloofde in een alomheersende eeuwige vrede? Dat zal hij ongetwijfeld met cijfers en grafieken gestaafd hebben. Maar het lijkt me dat een paar lekkere grote bloedige oorlogen juist bijdragen aan het stoppen van de bevolkingsgroei, toch?

  Het domste wat je kunt doen is het werk van Rosling vergeten. Zijn data en grafieken geven immers historische ontwikkelingen weer waar je je voordeel mee kunt doen.
  Zijn werk bestaat uit meer dan alleen voorspellen waar de bevolkingsgroei eindigt. Je gaat Einstein en Newton toch ook niet bij het vuilnis zetten omdat ze niet alles 100% correct hadden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren