Europees parlement wil witwaspraktijken aan het licht brengen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In de strijd tegen witwassen en belastingontduiking moeten ondernemingen duidelijk gaan maken wie precies de eigenaren zijn. 

Een meerderheid van het Europees Parlement (EP) stemde woensdag in met een voorstel van Judith Sargentini (GroenLinks) . Als ook de EU-landen formeel hun goedkeuring geven, dan hebben ze twee jaar de tijd om de Europese regels om te zetten en een openbaar register op te zetten.  “Belastingontwijking* is juridisch legaal, maar natuurlijk moreel onacceptabel. Met dit register in de hand kunnen journalisten haarfijn uitpluizen welke multinationals daar lak aan hebben”, concludeert Sargentini.

* Er stond aanvankelijk belastingontduiking. Dat was een vergissing. Hieronder is terecht gewezen op het verschil tussen belastingontwijking en -ontduiking.

0

Reacties (10)

#1 Inkwith Barubador

Belastingontduiking = de wet overtreden.
Belastingontwijking = binnen de marges van de wet proberen minder belasting te betalen.

#2 Bismarck

@1: Hetzelfde geldt voor witwassen. Dat kan immers alleen met zwart geld, dat zo heet omdat er op zijn minst belasting mee ontdoken is en/of wordt (daarnaast kan het ook nog gerelateerd zijn aan andere delicten).

#3 Bookie

Echt triest dat dit soort mensen ons vertegenwoordigen. Hoe moeilijk is het om die twee begrippen te onderscheiden.

#4 Nonkel

Weet je wie ook geen belasting betalen……? Europarlementariers. Een betere wereld begint bij jezelf

#5 Joop

Belastingontduiking is stelen van de gemeenschap. Zeker die bankiers moeten gelijk aangepakt worden. Europees gecoördineerd.

#6 Grolschje

Belasingonduiking is helemaal niet legaal? Als bedrijven belasting ontduiken dan worden ze gewoon bestraft.
Wat is dit nou weer voor achterlijke onzin van Groenlinks.

En dan ook nog eens een register voorstellen… Hoe groenlinks wil je het hebben…

#7 Joop

‘Gewoon bestraft’ kan jaren duren en vaak zonder of minimaal resultaat.

#8 Bolke

“Belastingontduiking is juridisch legaal, maar natuurlijk moreel onacceptabel.”

Mij was altijd verteld dat moraliteit niks te zoeken heeft in wetgeving, moreel is namlijk iets subjectiefs.

#9 Jos van Dijk

@1: Dat lijkt mij ook. Er had inderdaad belastingontwijking moeten staan in het citaat. Waar het om gaat is dat onfrisse praktijken nu gelinkt kunnen worden aan personen. Op dit moment strandt onderzoek op postbusnummers.
@8: Dat is een vergissing. Wetten zijn gebaseerd op opvattingen over goed en kwaad, anders gezegd de moraal. Die is niet subjectief. Er is een redelijke consensus over de strafbaarheid van stelen of iemand geweld aan doen. Je verwart ethiek met esthetiek: mooi of lelijk, dat is inderdaad subjectief.

#10 zopie

@9: Moraal is cultuurgebonden, zo leren we uit het franse liberalisme (rousseau, tocqueville, montesquieu). Wetten zijn dat dus ook. Geen van beide zijn objectief.
Jij bent geindoctrineerd met het idee dat de westerse moraal de enige objectieve juiste is.

Verder laat de wetgever zich slechts zijdelings door moraal leiden. Het is een randvoorwaarde, geen leidraad. Zie het burkawetje. Het gezichtsbedekkende is een schaamlapje om een nationalistisch wetje een rechtvaardig sausje te geven.

tenslotte is consensus een basis noch voor moraal noch voor wetten. Als dat zo was dan zouden we bijvoorbeeld geen belasting betalen en was het zittende kabinet allang opgestapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*