Bijverdiensten Europarlementariërs roepen vragen op

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Transparancy International heeft uitgezocht hoeveel bijverdiensten Europarlementariërs hebben.

Dat blijkt heel wat te zijn, minstens 18 miljoen euro en misschien wel 41 miljoen volgens berekeningen van de onderzoekers. Maar liefst 104 parlementsleden verdienden meer dan €100.000 bovenop hun salaris als parlementslid. Dat roept vragen op over hun onafhankelijkheid, concludeert TI.

In de lijstjes van de meest verdienende parlementsleden staan geen Nederlanders. De overgrote meerderheid zit bij de rechtse partijen, EPP (christendemocraten), ENF (FN en PVV) en EFDD (UKIP en M5S).

0

Reacties (19)

#1 Jos van Dijk

Commentaar van Europarlementslid Sven Giegold (Groenen): “It’s scandalous that far-right MEPs seem to be abusing their positions to make money off of the very same institution they are attempting to undermine.“

#2 Analist

#1 is gewoon een Italiaanse socialist hoor

#3 Anno Niem

En, wie is een van de grootste bijverdieners?

een Belg

#4 Jos van Dijk

@2: Klopt, die directeur van Tiscali is de enige van S&D, dan staat ook Verhofstadt van de liberalen nog in het lijstje en een Griek van de GUE/NGL. De rest is van EPP, ENF, ECR en EFFD, rechts en conservatief.

#5 Joop

Ergens is het niet zo erg, als je geen politiek bestuurder bent, dan is het bijzaak, want dat ben je zelf ook als klapper en stemmer.

Als jezelf onderneemt weet je wat je zoal in het echte leven tegenkomt met regel en wetgeving. En je bent minder afhankelijk van het opkomstgeld. Of partijgeld.

#6 analist

@4: EPP is toevalligerwijs ook de grootste fractie.

denk niet dat het hier zoveel zin heeft om de vermeende corruptie te politiseren. iets met “wie een kuil graaft voor een ander”

#7 JANC

@6: Als je ziet dat bijv. een Farage wel degelijk een van de grootste bijverdieners is, klopt de uitspraak van #1 wel.

#8 Joop

Erger vind ik dat het uit de grote pot wordt gedraaid. Als jij wat onderneemt en geld verdient complimenten. Als jij op kosten parlement snoepreisjes maakt en van alles declareert. Dat is in mijn ogen meer fout.

#9 analist

@7: ja in statistische zin klopt die wel, maar het is niet dat de socialisten (die niet alleen hier maar ook in absolute zin in de minderheid zijn) brandschoon zijn. vind het jammer dat het meteen een links/rechts dingetje moet zijn

#10 Bismarck

@9: Dat komt omdat het een links/rechts dingetje ís. Op (extreem)rechts zitten de grootste graaiers, die tegelijk iedereen en alles van groot graaien betichten. Wat mij betreft kan er niet genoeg gewezen worden op de hypocrisie van figuren als Farage en Le Pen (die nota bene in eigen land vervolgd wordt voor haar graaien uit overheidskas), die zelf de grootste bek hebben over het over de balk smijten van overheidsgeld door anderen. Dat en natuurlijk wat #1 zegt (het zijn ook nog eens de grootste profiteurs van het systeem waar ze zogenaamd tegen vechten, hoe geloofwaardig ben je dan nog?).

#11 Spam

Even een links voorbeeld: Jongerius is commissaris bij TNT Post om voor de belangen van de werknemers op te komen en schenkt haar salaris aan een goed doel. Een extra baan/taak naast je politieke werk kan een hele goede manier zijn om in contact met de samenleving te blijven. Zo kan ik ook het docentenbaantje van Rutte wel waarderen.

Fout gaat het als politici het geboden geld met beide handen aannemen en tijd die ze aan hun politieke job hadden moeten besteden gebruiken om te lobbyen voor de geldschieter. En dat is toch vooral een rechts dingetje.

#12 JANC

@9: Proberen de socialisten de EU te ondermijnen?

#13 Frank789

De commentaren gaan vooral over bijverdienen. Er zijn natuurlijk van die commissariaten waarbij je met vier vergaderingen per jaar een vermogen opstrijkt, maar er lijken mij ook bezigheden tussen te zitten die veel tijd opeisen. Heeft een MEPper daar wel tijd voor of gaat dat ten koste van zijn functioneren in het EP?

Je zou de bijverdiensten kunnen afzetten tegen “activiteit/passiviteit” in het EP en/of aanwezigheidsrapporten?

#14 JANC

Het rapport zelf schrijft er over dat een bijverdienste niet perse moraal verwerpelijk is en soms zelfs noodzakelijk. Zo wordt soms bijvoorbeeld een netwerk in stand gehouden om na de politieke loopbaan weer in een private of publieke functie te kunnen gaan werken.
Of dat echter altijd samen gaat, qua zorgvuldigheid, tijd en moeite, met het uitoefenen van de functie MEP is natuurlijk wel iets waar je vraagtekens bij kan zetten.

#15 Joop

@14.

Als er vraagtekens zijn die wettelijk niet kunnen daag je ze voor de rechter. Anders is het hun privacy. En terecht goed dat ze gewoon werk er naast hebben. Was bij de Grieken op de agora ook al zo. Beroepspolitici hebben we al genoeg van.

#16 Frank789

@15: Ga jij je als 2e kamerlid van een 2-mans partij maar eens inlezen over alle onderwerpen waarvoor een andere partij 15 kamerleden heeft. Dan moet je toch echt beroeps zijn hoor, en overuren draaien.

#17 Joop

@16.

Terwijl zelfs dat inlezen, plus assistenten al te weinig is om ook maar enigszins serieus een potje te breken. Allemaal symboolpolitiek met een komma hier of daar.

#18 analist

@12: ik hoop het niet zeg!

#19 JANC

@18: kortom, #1 heeft gelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*