Voedsel in Nederland goedkoop in Europees perspectief

DATA - In Nederland kunnen we in vergelijking met andere Europese landen redelijk goedkoop melk, kaas, eieren, brood en alcohol kopen. Alleen voor tabak en vlees betalen we meer dan het EU-gemiddelde.

Voor een boodschappenmandje met eten en niet-alcoholische dranken betaal je in het ene Europese land bijna twee keer zoveel als in het andere, blijkt uit cijfers die Eurostat (pdf) afgelopen weekend publiceerde. In Denemarken betaalden consumenten voor voedsel en niet-alcoholische dranken 143 procent van het Europees gemiddelde, in Litouwen 77 procent.

De grootste prijsverschillen tussen landen zijn te vinden bij tabak. Rokers betalen in Hongarije (52%), Litouwen (55%) en Bulgarije (57%) veel minder voor pakje sigaretten dan rokers in Noorwegen (270%), Ierland (199%) en het Verenigd Koninkrijk (194%). Nederland staat op nummer 9 van duurste landen voor tabakgebruikers, met 108 procent.

In onderstaande grafiek is de gemiddelde prijs voor een product in de 27 EU-landen op 100 procent gezet. De prijzen voor de betreffende producten zijn per land in verhouding gezet tot die gemiddelde EU-prijs.

Nederlanders zijn goedkoper uit dan het EU-gemiddelde als het gaat om brood en ontbijtwaren, melk, kaas, eieren en alcohol. Zoals gezegd zijn rokers en vleeseters hier wel duurder uit. Dat laatste is wel belangrijk: vlees is een van de grootste kostenposten voor huishoudens als het om de uitgaven voor voedsel gaat. Gemiddeld wordt 25 procent van het geld dat naar eten gaat, uitgegeven aan vleeswaren.

Verder valt het op dat er grote verschillen zijn tussen Oost- en (Noord)West-Europa, maar niet zozeer tussen Noord- en Zuid-Europa. Dat wist iedereen die ooit gebackpackt heeft door het Oosten van Europa waarschijnlijk al, en het verbaast net zo min dat zo’n beetje alle voedselwaren in de Scandinavische landen vrij duur zijn. Toch staan er ook verrassende cijfers tussen: dat alcohol bijvoorbeeld het goedkoopst is in Spanje, maar dat je daar relatief veel betaalt voor brood. Of dat Grieken in vergelijking veel betalen voor de meeste voedselproducten. Helaas is er geen historisch overzicht beschikbaar: het zou goed kunnen dat de prijzen in Griekenland de laatste jaren gestegen zijn de voortdurende economische crisis. Dat zou overigens voor meer Europese landen kunnen gelden.

De data zijn afkomstig van een Eurostatrapport. Voor het rapport is in 2012 een survey uitgevoerd in 37 Europese landen (ja, Turkije is meegerekend). In de survey zijn ongeveer 500 vergelijkbare producten meegenomen.

Reacties (15)

#1 hansje ter horst

Ik begrijp in dat geval niet hoe het komt dat ik in Leer(D) altijd minder uitgeef aan o.a. levensmiddelen dan hier in eigen land.
Dat zal wel komen omdat ik daar naar een groot inkoopcentrum ga en niet naar de buurtsuup………..

  • Volgende discussie
#2 Kalief

Vegetariërs bestaan blijkbaar niet voor Eurostat, alles draait om vlees, zuivel, eieren.

Dat tabak duur is in Nederland snap ik, het wordt hier niet gemaakt en er zit een hoge accijns op. Maar waarom is vlees in Nederland duur? Dat maken we zat zelf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Het vreemdst zijn toch wel de enorme verschillen tussen hoog en laag. En dat voor een Unie met gemeenschappelijke markt.

Vrije markt? Handel? Winsten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Aardappel

Ik heb ook altijd het idee dat ik in Duitsland goedkoper uit ben dan hier in Nederland. Of ben ik nou gek?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 hansje ter horst

@4: Nee, je bent niet gek. Bepaalde dingen zijn er duurder, maar veel dingen zijn er stukken goedkoper…..en op een hele booschappenkar scheelt het al snel een paar tientjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 AndreSomers

Als ik zo kijk naar de range van prijzen, dan vind ik dat we Nederland ook voor de “dure” tabak en vlees helemaal niet zo extreem veel kwijt zijn. We zitten maar nét boven EU gemiddelde, terwijl koopkracht ruim boven het EU gemiddelde ligt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

Wat heb ik nu aan een lijstje als dit:
Ik rook niet(meer), drink geen alcohol en eet geen vlees.

M’n geheugen raadplegend zijn groente en fruit (zeker op de op de markt) in Portugal het goedkoopst.(Ik doel alleen op west en zuidwest Europa)

Kaas is moeilijk te vergelijken: de soorten die wij eten zijn elders slecht verkrijgbaar in andere land en omgekeerd.

En zo zijn er wel meer dingen die prijsverschillen gedeeltelijk verklaren:
Btw, accijns, loon, “afknijpen” telers/fokkers, transport enz.
Een Land als Frankrijk heeft een nogal “omslachtig” transportsysteem, waardoor de transportkosten op bijv. Franse appels in Franse winkels hoger zijn dan die, die naar Nederlandse winkels worden geëxporteerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Eva Schram

@7 Voor groente,fruit en aardappelen is Nederland heel gemiddeld: de prijs ligt hier op 98 procent van het EU-gemiddelde. In Portugal is het 88 procent. Stukje goedkoper dus, maar je kunt je bintjes het best in Macedonië kopen: 49 procent.

Zie deze tabel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

@8:
Uw “privélijst” met statistieken moet completer dan in het artikel.
Ik vond via Google we iets maar maar daar moest ik eerst registreren.

Ik neem aan dat die “88” van Portugal staat voor winkels en supermarkten.
Het verschil op de, meest overdekte, (gemeentelijke)markten is volgens mij groter en vanwege de versheid erg veel smakelijker.
Ik zal er niet over doordrammen ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Dehnus

Aaah de Noorse Boeren en visserij Lobby, 2 keer zo duur met producten als Kaas en Melk dan Zweden. Spelen altijd lekker de “Anti EU kaart” en worden boos als de EU op hun zalm wat belasting gooit terwijl zij nog geen 2 maand eerder hetzelfde andersom deden met Franse en Zweedse Kaas.

Maar goed, het “simpele volk” (mijzelf inbegrepen) word lekker uitgespeeld met de Anti EU kaart, waar ik wel wat in kan komen en het mee eens kan zijn alleen niet op DEZE manier. De Boeren lobby regeert gewoon, maar goed word vanzelf minder, aangezien de Pro EU mensen helemaal weggetreiterd zijn nu. En zichzelf hebben ontbonden. Nu moeten ze wat anders vinden om over te mekkeren, buiten het als het “grote boze buitenland!” aan te wijzen :).

*Woont met veel plezier in Noorwegen, maar is soms verbaast over hoeveel de boeren en visserij lobby kan uitvreten*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 FLip van dyke xx

Verschillen tussen de landen worden voornamelijk veroorzaakt door verschillende BTW-tariefen en loonkosten.
In Nederland zijn de loonkosten hoog, maar dat wordt gecompenseerd door het zeer hoge productiviteit. In een land als Frankrijk erger ik me aan het uiterst inefficiënte betaalsysteem: Betalen duurt 2x langer dan in NL. Dat irritante uitschrijven van cheques; kost allemaal klauwen met geld.

Voorts denk ik dat de concurrentie in NL enorm is waardoor supers gedwongen zijn om uiterst efficiënt te werken.

Dat het in NL, gelet op de welvaart, goedkoop is, is al vele jaren zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Eva Schram

@9 Ik snap niet wat je bedoelt met mijn “privélijst”?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Henk van S tot S

@12:
In je artikel onder,

“Voedselprijzen in Europa
De gemiddelde voedselprijs in de 27 EU-landen is weergegeven als 100 procent.”,

kan ik bij ▼ kiezen uit 5 groepen tabak, vlees enz.
De groep groente, fruit en aardappelen staat daar niet bij.
in je antwoord onder @8 vermeld je hier wel percentages voor, dus ga ik er van uit dat je meer cijfers hebt en sprak derhalve, misschien wat cryptisch, v.e. privélijst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Eva Schram

@13 Ja ik heb alleen die vijf categorieën gebruikt voor het artikel, omdat ik alleen daarvan een .xsl document had gekregen en dus kon verwerken in de datavisualisatie. De overige informatie heb ik van de webpagina waar het onderzoek is gepubliceerd (die is gelinkt in het artikel) en de specifieke tabel over groente, fruit & aardappelen heb ik weer vanaf die webpagina, en is gelinkt in #8.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Henk van S tot S

@14:
Misverstand mijnerzijds ontstaan doordat link, toen ik # 8 las, niet werkte; schootmachientje met W8 heeft wel vaker problemen, maar site kan ook even uit de lucht geweest zijn.
Later bij #13 heb ik niet meer gekeken.
Bedankt voor geduldige beantwoording.
Er is een hoop op te vinden :-)

  • Vorige discussie