Vaak lege stoelen ter linkerzijde in Eerste Kamer

Foto: -JvL- (cc)

DATA - Leden van linkse partijen zijn vaker afwezig bij plenaire sessies van de Eerste Kamer dan leden van de VVD of CDA. Braafste jongetjes van de klas zijn ChristenUnie en SGP.

Eerste Kamer-voorzitter Fred de Graaf treedt vandaag terug en het Senaat moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Wie moet dat worden, en van welke partij? Idealiter is de nieuwe voorzitter van een partij iemand die veel aanwezig is bij plenaire vergaderingen van de Eerste Kamer.

De documentatie van de Eerste en Tweede Kamer is helaas nog steeds niet zo toegankelijk dat je met een druk op de knop van willekeurige partijen of Kamerleden de aanwezigheid tevoorschijn kan toveren. Maar met een beetje inspanning was het wel te doen om de 76 plenaire vergaderdagen in de huidige termijn van de Eerste Kamer door te spitten. En na enig telwerk kwam het afwezigheidspercentage naar boven. Over de hele Kamer heen was dat 7,5 procent.

Groenlinks 12,6%
SP 10,9%
50Plus 9,2%
PvdA 8,4%
OSF 7,9%
PVV 7,2%
CDA 6,7%
PvdD 6,6%
VVD 5,3%
D66 5,3%
CU 3,9%
SGP 2,6%

Op 12 december 2011 werd overigens het laagterecord bereikt. Toen waren er maar 47 Kamerleden -minder dan tweederde van het totaal aantal Senaatsleden- present. Grondwetswijzigingen waren die dag dus uitgesloten.

Enige voorzichtigheid met de interpretatie van deze getallen is wel geboden. Door het kleine aantal vergaderingen en het beperkte aantal leden kan een langdurige ziekte een partij al snel enige procenten kosten. Maar het is wel opvallend dat op links de percentages hoger zijn dan op rechts.

En als je naar de top 10 kijkt van meest afwezige Eerste Kamerleden dan versterkt die indruk. Het getal is het aantal gemiste vergaderingen.
PVV – G.J.F. Popken – 23
SP – T.M. Slagter-Roukema – 21
GroenLinks – Ch.P. Thissen – 20
GroenLinks – M.H.A. Strik – 17
SP – M.J.M. Kox – 13
SP – A. Elzinga – 12
CDA – G. de Vries-Leggedoor – 12
SP – E.M.A. Smaling – 11
PvdA – M.Y. Linthorst – 11
VVD – E.M. Kneppers-Heynert – 10

Ook hier is weer de nodige voorzichtigheid geboden. Popken en Thissen hebben beiden bijvoorbeeld een periode geworsteld met hun gezondheid. En een aantal senatoren, bv Mvr Strik, is (plaatsvervangend) lid van de delegatie naar de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en zijn daarom wat vaker afwezig.

De volgende 5 senatoren hebben overigens nog nooit een vergadering gemist: H.G.J.M. Beckers (VVD), W.L.J. Bröcker (VVD), W.B. Hoekstra (CDA), G.A.Th.M. Reuten (SP) en M.C. Scholten (D66).

Het is opvallend dat linkse partijen vaker afwezig zijn bij plenaire sessies in het Senaat. De regeringscoalitie heeft daar geen meerderheid, dus volledige aanwezigheid van de oppositie kan een tactisch voordeel opleveren. Misschien een goede reden voor de linkse senatoren om wat vaker koers te zetten naar het Binnenhof.

Update (11:30 uur): Opmerking toegevoegd over effect lid van de delegatie naar de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa zijn op aanwezigheid.
Update (14:00 uur): 5 senatoren toegevoegd die alle vergaderingen hebben bijgewoond.

Reacties (13)

#1 Joost

Ah ja, weer zo’n onderzoekje van de linkse kerk dat aan rechts-bashing doet. Als het om links ging dan hadden jullie het vast niet gepl… Oh, wacht.

  • Volgende discussie
#2 Tom

Interessant. Zoals je schrijf is het wel relevant om te weten waarom de Kamerleden afwezig waren. In de Handelingen wordt meestal een reden opgegeven voor afwezigheid (bijv. ziekte, werkzaamheden voor de Raad van Europa, verblijf in het buitenland, etc.). Heb je hier naar gekeken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

En als je die twee zieken eruit filtert, wat doet dat met de partijgemiddelden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Steeph

@2: De handelingen zijn niet helemaal consequent in het noemen van de reden helaas. Dus een sluitend overzicht is niet te geven.

@3: Dan zou ik ook alle zieken bij andere partijen (ook de losse gevallen of de korte reeksen) eruit moeten filteren. Dat is niet haalbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Anoniem

Idealiter is de nieuwe voorzitter van een partij die veel aanwezig is bij plenaire vergaderingen van de Eerste Kamer.
Want? Lekker artikel dat begint met een totaal ononderbouwde stelling..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Scherp opgemerkt. En inderdaad, het zou beter een persoon kunnen zijn die vaak aanwezig is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Eva Schram

@5 Goed punt, dat moet natuurlijk iemand zijn. Dat was overigens mijn edit, niet die van Steeph.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 mbmb

haha, steeph denkt dat groenlinks een linkse partij is.

maar even los daarvan. Ik vind het nogal flauw om mensen die hun werk serieus nemen te kwalificeren als ‘braafste jongetje van de klas’. Daar zit een nare boodschap achter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Inkwith Barubador

7,5 %, dat is toch niet zo hoog? Vind ik eigenlijk wel een mooie score.

Kan je zoiets ook eens doen voor de tweede kamer?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Steeph

@9: Tja, of het hoog is, is een lastige. Het gaat maar om 1 vergadering in de week en alle vergaderdata zijn lang van te voren bekend. Dus hoeveel kan je missen? Ziekte percentage is 3% en doe er nog 2% voor de Europese dingen bij, dan is het hoog.
Ging me vooral om de variatie in partijen.

En nee, voor de Tweede Kamer is dit nog onbegonnen werk. Vastlegging is in lijstjes in PDF’s met allen namen (geen partijen), per vergadering. Ramp om uit te werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Kalief

Dat links-rechts-verhaal is er met de haren bij gesleept. Hoe links zijn 50PLUS en OSF, en is D66 rechtser dan de PVV?

Maar op zich vind ik ‘prijs/prestatie’-plaatjes wel interessant. Hoe doet de Tweede Kamer het in dit opzicht?

> voor de Tweede Kamer is dit nog onbegonnen werk
Ah, je was me net voor.
Maar heeft het presidium van de TK zelf geen sheetjes waarin ze dat bijhouden? Die mensen moeten toch ook iets te doen hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 ruud

Mogelijk denken sommige SP, GL leden dat de 1e kamer al afgeschaft is. Daar zijn (waren?) deze partijen toch voor?

De SP met 4 leden (van de 8) in de top 10, klasse!

Waarom niet bij alle frakties vragen naar aanwezigheid en rede voor afwezigheid?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Richard

Steeph,

Via appsvoordemocratie.nl (waar Sargasso ook aan mee doet) is wat data van de 2de kamer beschikbaar gekomen. Daar heb ik ook wat aan zitten rekenen: Zie b.v hier (eigen webstek alert ;-)

http://logicfreezone.wordpress.com/2013/05/30/de-bemoeizuchtindex/

  • Vorige discussie