Quote du jour | Terug

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09

Egypte is weer terug in de ergste dagen van het regime van president Hosni Mubarak.

Bert Lanting reageert in de Volkskrant (onder meer) op het doodvonnis van 529 leden van de Egyptische Moslimbroederschap.

En dat plaatst dit in een wel erg schril licht.

Reacties (5)

#1 kevin

Ik neem het niet vaak voor een VVD’er op, maar die Van Baalen had natuurlijk een punt. Van Baalen was overenthousiast, maar op één punt heeft hij gelijk: Morsi was destijds niet helemaal zuiver bezig. Morsi plaatste zichzelf buiten de wet en met name daarom vond ik het prima dat hij eruit geknikkerd werd. Wat ervoor in de plaats komt, weet je nooit. Het is allemaal erg sneu hoe het gelopen is, maar democratie maak je met vallen en opstaan. Toen hadden wij niet kunnen voorzien dat het leger zo gewelddadig op zou treden.

Er speelde ook mee dat Morsi niet bepaald brede steun genoot: de uitslag was bepaald door het feit dat het allemaal erg snel ging en alleen het Broederschap een effectieve campagne kon neerzetten, terwijl hun tegenstanders representanten waren van het oude regime. Tsja, dan valt er voor het volk ook weinig te kiezen.

Mijn conclusie over Egypte is dat democratie gewoon meer tijd vergt. Het was op een andere manier verkeerd gelopen als Morsi was blijven zitten. Principieel is het niet goed als het leger zich mengt in een democratie, maar voor mij staat vast dat Egypte toentertijd nog lang niet democratisch te noemen was. Nog steeds niet, dat zal nog een hele poos duren.

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Die militairen grijpen handig de macht nadat de Moslimbroederschap hun ware aard heeft getoond. Heeft helemaal niets met democratie te maken, de militairen hebben nu een excuus dat Mubarak niet had.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: “Het was op een andere manier verkeerd gelopen als Morsi was blijven zitten.”

Dit stel je wel erg makkelijk. Dat Morsi “niet zuiver bezig was” kun je hem trouwens ook moeilijk verwijten, het leger had via de rechtspraak (die in Egypte volledig in handen van het leger is) een situatie geschapen waar de grondwet niet in voorzag. Dat Morsi in zo’n situatie per decreet probeert te regeren is dan toch echt roeien met de riemen die het leger hem gegeven had.

“voor mij staat vast dat Egypte toentertijd nog lang niet democratisch te noemen was. Nog steeds niet, dat zal nog een hele poos duren.”

Ben je met me eens dat er als je toen met nu vergelijkt sprake is van een regen-drup situatie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Johanna

Het leger heeft buitengewoon handig geopereerd toen de roep om Mubarak te laten vertrekken groeide. Tijdelijk de teugels laten vieren, ogenschijnlijk loslaten zelfs, beetje stoken en de eerste de beste gelegenheid aangrijpen om de macht, nu reagerend op een roep van het volk, weer te grijpen. Sisi zegt al langere tijd: wie ben ik om de wil van het volk te trotseren, ik moet me wel kandidaat stellen. Wat een farce. En dan een persconferentie houden nadat je afgetreden bent, in legeruniform, live uitgezonden op alle Egyptische kanalen. Ik ben benieuwd of Hamdeen Sabbahi ook zo’n gelegenheid gaat krijgen.
En in die persconferentie je visie op de toekomst ontvouwen, wat er allemaal veranderen moet. Was het niet het leger dat zowel in de politiek als in de economie nu al decennialang de touwtjes in handen heeft?
Het wachten is op de verkiezingsuitslag, waarna Sisi zijn grote hart kan laten zien door zijn ter dood veroordeelde tegenstanders (handig hè, dat die allemaal vastzitten ten tijde van de verkiezingen) strafvermindering te geven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 kevin

@3

Ben je met me eens dat er als je toen met nu vergelijkt sprake is van een regen-drup situatie?

Jazeker, dat lijkt me evident. Daarom was dat enthousiasme van Van Daalen destijds ook zo misplaatst. Wat je echter níet kunt zeggen, is dat er geen geweld was uitgebroken als het leger Morsi had laten zitten. De onvrede onder Morsi was zeer, zeer groot. Volgens mij is dat ook waar Van Baalen op reageerde. Het leger blijkt nog erger, maar dat konden we toen niet weten.

  • Vorige discussie