Quote du Jour | Elitaire types

Quote du Jour

Het gaat hier om elitaire types, die hebben niet de geschiedenis van de uitgeverij gemaakt. Als die uitgeverij echt een verzetsuitgeverij is, dan hoor ik juist daar. En daar horen Leon de Winter en Jessica Dürlacher niet bij. Want die staan juist achter de bezetting, die van Israël. Zij staan achter onderdrukking, achter misdaad tegen de menselijkheid. Dat is een belediging van een verzetsgeschiedenis van een uitgeverij.

Dyab Abou Jahjah haalt in de Volkskrant (alleen online voor abonnees) uit naar degenen die meenden dat hij met zijn aanwezigheid de statuur van de Bezige Bij besmette en daarom de uitgeverij verlieten. Hij schijnt overigens een behoorlijk onleesbaar marxistisch pamflet te hebben geschreven.

 1. 1

  ’t Zegt wel wat over ‘links’ dat ze zich meer verbonden voelen met een Arabisch-nationalistische antisemiet als Abou Blabla dan met een seculiere feminist als Ayaan Hirsi Ali.

 2. 2

  @1: Ik vind het juist meer zeggend dat ze blijkbaar zich prima willen associëren met de Joods-fascistische antisemiet Leon de Winter, maar opstappen om communist Abou Jahjah.

 3. 4

  @2, 1: gelukkig bestaat het Midden-Oosten conflict uitsluitend uit “Joods-fascistische antisemieten” en “Arabisch-extremistische moslims antisemieten.”

  Lekker overzichtelijk, zo’n bipolair wereldbeeld.

 4. 6

  @5: Als debaters zouden ophouden de ander te framen in een van die twee groepen zou het nog sneller gaan. Neem je de ander tenminste serieus.

 5. 7

  Is dit überhaupt van belang? Al die media-fitties en hanengevechten zijn louter clickbait; sportwedstrijdjes.

  Ik zie dat veel, vooral op youtube: X veegt Y de mantel uit! Y geeft X van onder uit de zak! X vernietigt Y!

  Zijn we nu iets wijzer geworden over wat Aboe Jahjah qua ideeën en argumenten te melden heeft, en hoe dat relevant is?

  Nee. Maar het levert weer verkeer op. Want je hebt óf een hekel aan Abou Jahjah, óf aan Leon de Winter (en misschien wel aan allebei). Ow, even kijken!

  Het is de ‘intellectuele’ variant van WWF-worstelen. Trump vs Hillary! Abou Jahjah vs Leon de Winter! Sylvana vs Joost Eerdmans! Thierry Baudet heeft een mening! Nanninga laat een hersenscheet!

  Spektakel! Maar we worden niks wijzer, en de enigen die profiteren zijn de grootste provocateurs.

 6. 9

  Prediker: Het zou pas spektakel zijn als men oprecht naar elkaar zou luisteren. Bij een ‘intellectuele WWF-wedstrijd’ zou je ook graag willen dat je niet vantevoren weet wie er het wedstrijdje debatteren verplassen gaat winnen omdat dissidente geluiden kaltgesteld worden.

 7. 10

  Uitgeverijen doen het, net als alle andere papieren media, slecht. Een relletje kan geen kwaad, al gooien ze hiermee natuurlijk wel het kind met het badwater weg. Het is een beetje ‘alles op rood’, dit akkefietje. Want misschien is er wel geen lange termijn voor zoiets ouderwets als ‘een uitgeverij’, maar zo die er wel is, dan gaat het op de lange termijn natuurlijk alleen maar over kwaliteit. En die balans is nu dubbel negatief.