Lowlands trendspotting 2011

Nou vooruit, toch nog maar een keertje. Vooral omdat het gewoon erg gezellig was dit jaar op Lowlands. Geen schokkend goed of slecht jaar, gewoon lekker.
Voordat ik over de muziek begin (toch het belangrijkste) eerst maar even wat trends.
Qua kledingstukken waren de hoedjes (mannen en vrouwen) en de zwarte lycrabroeken of leggings (vrouwen) in. En godzijdank zijn de afgezakte spijkerbroeken nu uit. Net zoals de ripoff t-shirts (bekende logo’s net iets anders).
Eigenlijk kan je zeggen dat het qua kleding een vrij onuitgesproken jaar was. De meeste mensen liepen gewoon in hun lekkere kloffie.

Oh ja, cassettes maken een comeback. Als sieraad of tshirtopdruk wel te verstaan. Maar ze waren in ieder geval weer nadrukkelijk in beeld.

Weinig buitenlanders gehoord dit jaar (buiten de artiesten natuurlijk). Ook had ik het gevoel dat de gemiddelde leeftijd weer wat naar beneden gaat. Goed. Maar misschien lijkt dat zo omdat ik een ouwe lul word.

De sfeer was het hele weekend uitstekend. De ellende van Pukkelpop was wel onderwerp van gesprek en werd door sommige artiesten even aangehaald, maar het drukte de stemming niet. Een paar keer werd een nummer opgedragen aan de nabestaanden, dat roerde wel. En er waren wat kleine spontane activiteiten zoals minigedichten op post-it’s.
Wel ging de organisatie op zondag door de aankondiging van zwaar weer vast wat vindvangende obstakels demonteren uit voorzorg. Dat bleek uiteindelijk niet nodig want de meest opvallende afzegging van dit weekend was het slechte weer.

Meezingen gebeurde overal. Ook bij artiesten waar ik nog nooit van had gehoord. Maakte het allemaal heel erg feestelijk.
De herindeling van het terrein met wat meer open ruimte maar vooral meer zitplekken en schaduw pakte goed uit. Waar je vorig jaar nog over hoofden moest lopen om een populaire tent te bereiken, ging dat nu ondanks de drukte erg soepel.

Opvallend was ook de spraakzaamheid van de mensen. Nog nooit in al mijn lowlandsjaren zoveel spontane gesprekken gehad. Maakt zo’n festival toch bijzonder.
Verder vielen de feestjes in de campingwinkel (Hema) op. Geen idee hoe dat ontstaan is, maar iedere keer als ik er langs liep was het groot feest.

Dan de muziek. Eerst even over de zeikerds die het tot ver in het weekend hadden over de slechte programmering. Dat zou het gevolg zijn van het feit dat de kaarten toch al verkocht waren voordat er ook maar 1 band bekend was. Twee dingen. Een: koop dan geen kaartje als je daar niet tegen kan (spaart mij ook een hoop stress bij het kopen). Twee: Gezwets, de programmering zat vol met juweeltjes. Grote namen zijn geen garantie voor een goed festival, wat mij betreft. Een juiste mix van nieuw talent en bands die weten dat festivals om iets meer vragen dan het aftikken van hun best-off.

Mijn toppers:
– Dewolff (Wow! Zware gitaargeluiden uit de jaren 70 herleven. Nu nog de zanger een jaar lang iedere dag whiskey laten drinken en twee pakjes sigaretten laten roken)
– White Demin (Hoogstaand gitaar werk door muzieknerds)
– Edward Sharpe & the magnetic zeros (Feest met een soort folkvariant van Arcade Fire)
– Skunk Anansie (Wat een energie! Wat was ze op dreef en wat ging het publiek uit z’n dak)

Tegenvallers:
– Selah Sue (Waarom doet ze geen mooie, vlammende dingen met die stem)
– Beady Eye (Had ik kunnen weten, Oasis was ook nooit wat)
– Interpol (Verplicht nummertje)

En hoe verging het u? Direct of indirect.
Ga ik nu genieten van mijn welverdiende rust in de hoop dat morgen in het nieuws is dat Kadaffi nu eindelijk weg is.

 1. 4

  Niet lelijk doen over Selah Sue, Selah is lievv!!

  Die Skunk Anansie kan ik dan weer niet uitstaan, die paar nummers die ik ooit kende dan.

  Bij die TV registraties valt mij telkens op hoe slecht te sfeer te grijpen is via beeld, of ik vind de bandjes gewoon erg saai, kan ook ;-)

  Ik volg die TV-live verslagen alleen maar vanwege Marike Jager (lekker ding) en het enthousiasme van Eric Corton, die band vind ik meestal niks.
  Teveel folk, indie, balkan en meer van die fringe ellende. not my cup of tea.

 2. 5

  Op TV was voornamelijk de band/artiest te zien en niet het publiek. Dat is dan inderdaad jammer, omdat je daardoor minder een impressie krijgt van de sfeer. Bij regie van de belgen tijdens Rock Werchter laat men veel vaker het publiek zien.

  Jammer dat je Beady Eye niks vind. Ik persoonlijk vind het wel ruige muziek. Heerlijk, die arrogante Liam. Wellicht dat de muziek je gewoon niet aanspreekt.

 3. 7

  @5 Die man kan live gewoon niet zingen. Dus dat maakt het live altijd beetje kut.

  Maarja Arctic Monkeys, De Staat, Grafiti6. Heerlijke bandjes.

 4. 8

  @4: Marike Jager, is die TV-presentatrice geworden? Heb ik ooit nog les aan gegeven (statistiek, zal ze wel weinig gebruik meer van maken).

 5. 9

  Ik heb geen van je hoogtepunten of dieptepunten gezien:P Op de een of andere manier kwam driekwart van alles wat ik heb gezien uit Nederland of een buurland ;-)

  Vervelende trend: Dubstep. Wat heb ik daar een hekel aan. Zielloze kutmuziek!

  Dieptepunt #1: Niet genoeg drank meegenomen en nog altijd geen campingslijter! Op mijn leeftijd lukt het gewoon niet meer om lekker dronken te worden van bier…

  Dieptepunt #2: Zelf gekocht kaartje bleek al gebruikt.

  Hoogtepunt #1: Mocht er na het beantwoorden van wat strikvragen toch gewoon in!:-)

  Hoogtepunt #2: Aphex Twin. Meneer moest even laten horen dat ie toch echt het hardste kan en dat was goed gelukt:P

  Jammer: Had gehoopt op wat Ski Leraar Bruin Money Gang gastoptredens bij de Jeugd van Tegenwoordig. Helaas.

 6. 10

  @zmmoccc: Er was een uitstekende wijnbar op het terrein. Voor anderhalf muntje een volle beker met goede rode wijn (niet dat bocht uit de biertenten). Kan je prima kwalitatief dronken op worden :-)

 7. 11

  @Raoul: Ze is heeeel lievv. Maar ik kom niet om naar lievve mensen te kijken. Ik kom voor goede muziek.

  @4 en 5: Daarom is het nou zo lekker om op festivals rond te lopen. Dat geeft een heel aparte sfeer en een enthousiast publiek. En daar kunnen artiesten dan op meeliften (versterkt elkaar). Dat vang je niet met TV.
  Alleen al het luidkeels meezingen (en daar tussenstaan) is met geen mogelijkheid via een speakertje te delen.

 8. 13

  Elbow was erg mooi, qua feest was Omar Souleyman in de X-Ray geweldig. Met een graad of 45 helemaal uit je dak op arabische feesthouse.

  Dieptepunten: de wachtrij van een paar uur om het festivalterrein op te mogen op vrijdagmiddag, daardoor niks gezien in de middag. Heb ik in 14 jaar nog nooit meegemaakt op Lowlands. Het is een goede manier om mensen opgefokt te maken en daardoor ongelukken te krijgen. Opvallend vond ik ook de nare uitstraling van nogal wat security-gasten met hun zero tolerance-beleid, die ME-broeken kunnen echt niet.

 9. 15

  Dewolff en Skunk Anansie waren inderdaad geweldig. Vond zelf Amon Tobin erg tegenvallen.

  De security gasten waren ook een beetje jammer, stelletje opgefokte bavianen.

 10. 16

  @8: Al voor het derde jaar nu, meen ik. Haar wegezakte statistiekkennis heb ik niet direct als een gemis ervaren, moet ik bekennen, ik had genoeg aan haar pretoogjes en wilde haren ;-)

  @11: ik kan niet zo goed tegen mensen die heel stellig melden dat ze voor goede muziek komen en geen oog hebben voor leuke meisjes. Zal wel aan mij liggen, ik let teveel op de sfeer, afwijkinkje van mij.

  ….en neem niet alle opmerking zo serieus joh.

  Ik spreek liever van fijne, opwindende, kontschoppende alsook ontroerende muziek. Goed vs slecht vind ik nogal religieus dan wel moreel aandoende kwalificaties, zonder gevoelsinhoud. Ook weer zo’n afwijking.

  Ja, niks gaat boven ERBIJ ZIJN, helemaal waar

 11. 17

  @Steeph, #10 Hrhmwmlglokwahaargh EN DAT ZEGT IE NU. Volgend jaar nog maar eens proberen dan…

  @LL ganger, #13 Die rij vrijdagmiddag viel me ook op. Ben lekker teruggegaan naar de camping, maar dat was inderdaad nieuw. Overigens alleen maar goede ervaringen met de security en hun uitstraling. Wel zag ik de anti-in-de-tent-rook mannen dit jaar voor het eerst.

  @su, #12 Jah. Ik lust vrijwel alle muziek, tot in vrijwel alle extremen, maar dubstep, inclusief de track die je linkt, lust ik gewoon niet. Hoe het komt weet ik ook niet, maar dat 1-3-ritme van dubstep doet mijn wansmaak-neuronen direct vuren… :P

 12. 19

  Oh, @su, #18, goed nieuws! Ik heb een dubstep plaat gevonden die ik lang niet zo vreselijk vind als wat ik tot nu toe heb gehoord!

  http://www.youtube.com/watch?v=FDYIdBZUl2Y

  Maar met een leuker ritme was het natuurlijk veel beter geweest. Dubstep is toch wel een beetje de gooi-de-leuke-ritme-track-weg-en-doe |boem|_|klats|_| en het is ineens dubstep:P Een formuleworst.

 13. 22

  @su, #21 Ja ik word er ook niet meteen heel warm van, maar de walging ontbreekt, daar ging het me om:P Blijkbaar ontbreekt ook de essentie, maar een kniesoor die daarom maalt!:Pp

 14. 25

  Haha, maar over wie gaat dat dan? De aflevering volgens mij over mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die zich daar niet bij neerleggen.

 15. 30

  Ik heb weinig dubstep meegekregen op LL. Wel een vies harde Grooverider vrijdagnacht.

  Aphex Twin was trouwens ook een hoogtepunt.