Klanken uit het ondergrondse (27)

Cultureel Redacteur Perverted (by Desire) is een band die in 1984 werd opgericht en ondertussen al acht albums op haar naam heeft staan. Het was een band die mij geheel onbekend was, totdat ik kennis met ze mocht maken middels een promo-cd die mij met de post werd bezorgd. Perverted heeft het achtervoegsel nu van zich afgeschud, waarschijnlijk om af te rekenen met het vertrek van enkele bandleden waaronder K.Rel, oprichter van het eerste uur. Het is altijd moeilijk om de draad op te pakken wanneer prominente leden verdwijnen, maar na zes jaar is het Perverted toch gelukt om het achtste album, Rope skipping for fireflies te presenteren samen met het volledig opnieuw gemixte Dance music for dying soldiers, het debuutalbum van de band uit 1990. Het geheel werd opgenomen door Dolf Planteijdt (The Ex, De Kift) en gemixt door Zlaya Hadic wiens reputatie op dat gebied steeds meer stijgt dankzij samenwerking met onder meer Motorpsycho, No Means No, the Ex en Low.

Perverted by Desire was een voortvloeisel uit een aantal experimentele projecten zoals Ensemble Jean Dumoulin, Ah-Rates, Cadavre exquis en Manifobia en is afkomstig in het Belgische Nieuwerkerken. In eerste instantie bleef ook dit experiment zonder opnames waardoor het zes jaar duurde voordat het debuutalbum werd uitgebracht. Veel airplay kreeg de band niet, totdat ze na het vierde album Poetic Terrorism in an Era of Grief (1995) werden opgepikt door Studio Brussel en de Vpro, waarna optredens volgden in Paradiso en CBGB’s. Dankzij deze opleving werd de band gesterkt en leverde meteen daarna het vijfde album For Lonely Men To Jerk Off To(1996) af.

In de loop der jaren heeft Perverted in België een soort cultstatus opgeleverd die vergelijkbaar is met die van the Ex in Nederland. Ook de muziek is van hetzelfde kaliber, behalve dat Perverted meer variatie kent en minder dwars is. Dankzij de inbreng van verschillende gastmuzikanten zoals 2M, Doreen Kraxberger, Dolf Planteijdt en Elvis Peeters (genomineerd voor de Libris literatuurprijs 2006 met zijn roman De Ontelbaren) weet Perverted op Rope skipping for fireflies een eclectisch geheel te scheppen. De muziek (teksten door zanger/gitarist Genis U en muziek door Genis U en bassist Zeert Willem G) is afgestemd op de specifieke kwaliteiten van de gastmuzikant. Het openingsnummer Tom Cat Power kent een reggae-ritme met een melancholische ondertoon zoals ook I don’t belong here en Freedom of speech dat laatste kennen dankzij de zang van 2M. Negativeman is een ode aan de wave muziek in de traditie van the Sisters of Mercy en Wolfram 74 met Elvis Peeters op praatzang lijkt de Belgische equivalent van De Kift te zijn. De nummers die door Genis U zelf worden gezongen zijn snerpend en krachtig. Als afsluiting kent het album de twee exotisch klinkende nummers Viva hesbaya morente en mbr ah.

Volgens Belgische muziekbronnen is dit achtste album het meest gevarieerde tot nu toe waarmee Perverted bewijst dat het afscheid van een aantal leden in de loop der jaren ze geen windeieren heeft gelegd. Al met al is Rope skipping for fireflies een uitgebalanceerd album waarvan het plezier in het maken van muziek afspat.
Nu de erkenning nog…

Perverted
Perverted op mysapce.com

 1. 1

  Elvis Peeters ! Z’n pseudoniem klinkt appetijtelijker dan Pelvis Eters !
  http://www.elvispeeters.be/

  Aroma di Amore ! Stond eind 2004 – begin 2005 ’n geweldig paginavullend artikel over in De Morgen !
  http://houbi.com/belpop/groepen/aroma.htm
  http://www.belgianmusic.net/aromadiamore.htm
  http://www.swerquin.net/aromada.htm

  Check hun songs via http://www.aromadiamore.be/ !

  Check die lyrics !
  http://www.waltertje.com/artist.php?artist_id=950&mode=lyrics

  O ja !