Voor welk ontslagrecht kiest u?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Heeft u al partij gekozen in de discussie over het ontslagrecht? Of weet u het nog niet? Of denkt u: hallo zeg, ik heb toch vorig jaar november gestemd?! Eind augustus werd ´de polder´ het niet eens over dit heikele onderwerp. Nu is het aan het kabinet Balkenende IV om een knoop door te hakken. Dit is nog niet zo makkelijk met de PvdA die al keldert in de peilingen richting minus Geert Wilders.

De keuze van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Donner stelt volgens de laatste berichten voor om de tussenkomst van de kantonrechter bij ontslag niet langer als voorwaarde te stellen. Daarnaast wil hij een maximum ontslagvergoeding van 75.000 of 100.000 euro. De precieze hoogte hangt af van de ontslagleeftijd. Een werknemer die wordt ontslagen omdat het slecht gaat met het bedrijf krijgt niet langer een vergoeding. Of als een machine de werknemer overbodig maakt.

Bent u voor of tegen het voorstel van Donner?

Als je het nog niet weet kun je altijd nog even verder lezen voor de standpunten van werkgevers en werknemers.

In elk geval hebben werkgevers en werknemers hun positie ingenomen.

De werkgevers zijn voor versoepeling van het ontslagrecht. Makkelijker mensen ontslaan is voor hen voordelig. Sterker nog, van het bedrijfsleven mag Donner nog wel een stapje verder gaan in het makkelijker maken van ontslag.

Vakbonden geloven niet dat de kans op werk groter wordt dankzij een soepeler ontslagrecht. Zij zijn daarom tegen het voorstel. Het voorstel van minister Donner vinden zij onacceptabel en moet dus sneuvelen van hen.

Reacties (8)

#1 su

Tegen. Voor werknemers is er niks, maar danook niks in deze plan dat uitgelegd kan worden als voordeel.

  • Volgende discussie
#2 Abhorsen

@1, oh maar je mist een geweldig voordeel voor ons hoor. Wij kunnen dan makkelijker ontslagen worden zodat er iemand anders -goedkoper- aangenomen kan worden. Kortom er kunnen meer werknemers worden aangenomen…….. door anderen te ontslaan!

(Disclaimer: gezien ik blijkbaar voor de meeste mensen moeilijk te volgen ben; dit is dus een sarcastische uitleg van wat er zo geweldig moet zijn volgens Donner en de werkgevers aan deze plannen. Als we mensen makkelijker kunnen ontslaan beloven we mensen die nu werkeloos zijn aan te nemen -> maak mensen die nu werken werkeloos zodat mensen die nu werkeloos zijn kunnen gaan werken. Men gaat echt geen verborgen werkeloosheid crieeren namelijk)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

Ah, alleen maar tegen zijn ois niks, ook al is dat met zeer goede argumenten (het huidige ontslagrecht is al meer dan soepel genoeg). Kom maar eens met alternatieven.
Bijvoorbeeld: het ontslagrecht volledig democratiseren. Elk jaar een ontslagronde, waarbij elke werknemer van een bedrijf of organisatie zowel genomineerden mag aandragen als uiteindelijk gaat stemmen op de collega die dit jaar het veld moet ruimen. Iedereen doet hier aan mee, dus ook de manager of de bovenste bobo kan de klos zijn.
Hiermee kom ik tegemoet aan Donner die de rechter wil uitschakelen. Donner is te zuinig en zet er niks voor in de plaats. Mijn voorstel voorziet in een leuk alternatief: de juryrechtsspraak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Op zich kan ik me wel vinden in een maximale ontslagvergoeding (de hoogte daarvan is natuurlijk wel nog te bediscussieren). Ik ga ervan uit dat daar ook zaken als “gouden handdrukken” onder vallen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Scientist of the Invisible

Het ontslagrecht versoepelen mag best, maar dan moet er wel wat tegen over staan. Het Scandinavische ‘flexicurity’-model dus. Niet alleen maar inleveren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 su

@Peter:

Waarom alleen het ontslagronde democratiseren en niet de hele werkplaats? Met als eerste democratisch besluit om de baas eruit te schoppen ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Troebel

De gouden handdruk valt niet binnen de ontslagregelingen; dat zijn clausules in contracten tussen twee privaatrechtelijke partijen. Een topmanager spreekt rustig voor zichzelf een jaarsalaris (+pensioenpremie) als zijn contract, binnen welke termijn dan ook, wordt verbroken door de werkgever). Als hij zelf binnen korte tijd weg wil regelt zijn advocaat dat de afkoopsom ook dan geldt.
Het beste is om na het tekenen van zo’n contract te melden dat je natuurlijk volstrekt tegen Amerikaanse toestanden met beloningen bent maar dat je het bedrijf alleen kunt redden als de werknemers flexiber inzetbaar zijn en gemakkelijk ontslagen kunnen worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 dramklukkel

Een nieuw baan is zo gevonden. Nu nog wel. Maar als de economie straks weer wat inzakt….

  • Vorige discussie