Bent u al Eurozone Doomsday Proof deze zomer?

De default van Griekenland komt dichterbij en daarmee groeit ook de kans op een Totale Ineenstorting van Europa, denken sommigen. Neem nu deze angstige Oostenrijker, of moeten we zeggen verstandige Oostenrijker? Michaël heeft zijn ruim opgezette Bauernhof de afgelopen maanden aangepast met zonnepanelen, generatoren, een waterzuiveringsinstallatie, moestuinen en een voedselvoorraad. Michaël is naar eigen zeggen klaar voor Eurozone Doomsday, hij kan het in ieder geval een tijdje uitzingenjodelen als de pinautomaten stokken. Bent u net zo verstandig als Michaël of rekent u op uw ANWB lidmaatschap als het deze zomer toch mis gaat? Bangmaak TV vanachter het (ex-)IJzeren Gordijn.

 1. 1

  spaanse 10 y obligatie op 7.5%, shorten van alles vandaag verboden, meerdere regios failliet
  italiaanse 10 y og 6.5%, shorten van sommige producten verboden, meerdere regios failliet

  DAX -3.5%

 2. 3

  En in gewoon nederlands houdt dit in…?

  Een van de problemen: Niemand weet meer wat dit soort geneuzel betekent en welke invloed het heeft op de boodschappen van morgen. Het systeem is failliet omdat het een normaal persoon niet meer is uit te leggen.

 3. 4

  Wat is er mis met zo’n duurzaam-mileubewust modelburger?!
  En de Russen weten wat monetaire fiasco’s behelzen, zoals ze in de nineties laatstelijk nog ondervonden.

 4. 7

  Ik heb de hoop dat in augustus het einde van de euro zal zijn, op een beheerste manier.
  De berichten over Spanje en Griekenland lijken me weinig keus te laten.
  De aankondiging zal dan op een vrijdagavond zijn.
  Het invoeren van nieuwe valuta is niets nieuws, zeer ouderen herinneren zich het tientje van Lieftinck nog, Günther Grass verhaalt dat hij in 1948 40 nieuwe Duitse marken kreeg.
  Het herinvoeren van een oude valuta zal een unicum zijn.

 5. 8

  Het is dé oplossing en wat mij betreft mag dit verziekte systeem vandaag op de schop en laat maar exploderen we hebben te lang doorgemodderd wie niet horen wil moet maar voelen…eeh, waar kan ik heen? China is me te druk. Ik woon in een drukke stadswijk in een huurhuis en ben vollédig afhankelijk van 1 of 2 supermarkten. Met sleurhut en al naar het platteland? Met het jachtgeweer van opa en een doos scherpe patronen kan het ook. De tactiek van de verschroeide aarde heb ik zó onder de knie. In mijn hoofd draaide ik al scènes uit Clockwork Orange toen de film nog niet eens uit was..

  Ik zie wel mogelijkheden: de stad is 1 grote grondstoffenmijn (van b.v. alle el./ mobieltjes tvs enz. die we nu als afval naar Afrika en Azië verschwepen)

 6. 12

  We moeten gewoon snel over op Eurobonds. Helaas, het is niet anders. Betalen NL en Duitsland meer rente dan nu, maar Spanje en Italië minder, en per saldo kost ons dat uiteindelijk minder. Jammer dat Merkel et al. daar niet aan willen. Verder ben ik voor een snel verder gaande politieke integratie op een democratische manier.

  Ook moeten de banken aan banden gelegd worden, gesplitst in een beleggingsdeel dat niet gered zal worden met belastinggeld en een spaar/uitleendeel dat wel gered zal worden met belastinggeld maar wel aan zeer strenge regels moet voldoen.

  De eurobonds en de bankensplitsing moeten er zo snel mogelijk komen wil het nog te redden zijn. Anders is het niet houdbaar.

 7. 14

  Ja. En Merkel is Europa niet, dat willen we maar NIET begrijpen. Het vervelende is dat de huidige situatie de EU- pessimisten nog pessimistischer zullen stemmen. We zijn net als in de oorlog fout geweest in 2005.

  En wat een mooi bruin mantelpakje heeft u daar aan…

 8. 15

  U heeft gelijk, ik zou Rutte en andere noordelijke Europese leiders veel liever zien in een eigen koers ten opzichte van Merkel. Overigens schreef ik daarom wel “et al.” :)

  Ik heb destijds tegen de grondwet gestemd ja, dat geef ik wel toe, om een slechte reden: ik was tegen meedoen met de euro en kwaad dat er nooit een referendum over is geweest.

  Uw laatste opmerking: ??? Ik ben vrij links en zal, als ik moest kiezen tussen de extreme flanken, eerder met een rode vlag gaan lopen dan in een bruin mantelpakje hoor, hoe mooi die evt. ook staat…. Wat precies vindt u fascistisch aan mijn tekst?

  Ik ben voor solidariteit met volkeren, niet met banken/beleggers die gespeculeerd hebben en grove winsten hebben gehaald.

 9. 16

  Eigen koers van Rutte en andere Europese leiders als noodoplossing in de tussenfase naar inderdaad “politieke integratie op een democratische manier”…want het doet de Europese zaak geen goed natuurlijk: verdeeldheid in crisis

  Dan het mantelpakje. Meer in de zin van er verplicht in te moeten gaan lopen, tenzij je NEE BLIJFT knikken met een kale kop? Bedoel, ik had ook kunnen zeggen b.v. wat zit uw haar leuk (want zoveel vrouwelijk schoon durft hier niet te komen) maar daar heb ik van geleerd.

 10. 17

  Zouden we nu eindelijk niet eens alternatieve -kleinschalige- muntsytemen serieus overwegen? De euro, dollar, yen, het pond et cetera zijn inmiddels niet meer dan monopolygeld, waar je zo weinig mogelijk mee te maken wil hebben, wetende dat het zaakje instort. En dat gaat het doen.

  Als we dan straks -godbetere het- de gulden opgedrongen krijgen, kunnen we een lange neus maken naar de antisociale kapitaaljunkies en hun piramidevormige monetaire verdienmodel.