Zuid-Amerika: Chávez en Cuba (wederom), Correa

Foto: flickr/ceslava
Serie:

ELDERS - Deze week vanuit het zuiden: Correa wint, Chávez keert terug en journalisten ijveren voor grotere vrijheid in Cuba.

Zoals velen al verwachtten, heeft Ecuadoriaanse president Rafael Correa zondag een nieuwe termijn voor zichzelf veilig gesteld – de derde inmiddels. Met ongeveer 60% van de stemmen is Correa onverminderd populair en ook in het Congres heeft hij zijn macht vergroot. Volgens the Economist zit er aan die populariteit een schaduwkant: Correa kan slecht tegen kritiek, monopoliseert de media – net als Chávez in Venezuela en Fernández de Kirchner in Argentinië – en vergroot langzaam maar zeker zijn invloed in de onafhankelijke instituten van het land.

Over Hugo Chávez gesproken: zijn gezondheid lijkt vooruit te gaan nu de eerste foto’s sinds zijn operatie beschikbaar zijn en de president zelf op maandag weer in Venezuela arriveerde. Weliswaar nog altijd geïntubeerd en in het ziekenhuis, maar toch weer op eigen bodem – tot vreugde van veel van zijn landgenoten. De Minister van Informatie klapte van vreugde op nationale televisie: “Hij is terug, hij is terug, bravo!” Niettemin blijft de vraag bestaan of Chávez zelf weer voor jaren de touwtjes in handen kan nemen, of dat herverkiezingen toch aan de orde zijn zoals de oppositie zegt.

Tot slot Cuba: Chávez is niet de enige die het eiland heeft verlaten. Sinds de versoepelde migratiewet half januari in werking trad, is het eenvoudiger voor Cubanen om andere landen te bezoeken – en ook weer terug te kunnen keren.  Poster child voor Cubanen die weg willen, maar niet bang willen zijn om nooit meer terug te mogen komen, is dissidente blogger Yoani Sánchez. Tegen haar eigen verwachtingen in kreeg ze een paspoort van de Cubaanse regering en is ze nu bezig met een wereldtour. Hoewel persvrijheidsorganisaties haar zaak steunen, moest ze in Brazilië een groep pro-Castro-demonstranten het hoofd bieden – letterlijk, toen een van hen dichtbij genoeg kon komen om aan heur haar te trekken.

Reacties (2)

#1 Bismarck

Misschien pas bekend nadat dit stuk geschreven was, maar uit Bolivia komt ook nog opmerkelijk nieuws.

  • Volgende discussie
#2 Simon van Woerden

Had ‘m inderdaad nog niet gezien, thanks voor de aanvulling!

  • Vorige discussie