Zoekresultaten vervuild door Webloggers?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Andrew Orlowski van The Register is zeer geïrriteerd door de vele weblogs die hoog scoren bij zoekmachine Google. Hij stelt voor om van de ‘blog noise’ af te komen door de Bloggies een apart tabblad te geven, zoals eerder gebeurde met Usenet (discuzeurgroepen).

Al eerder had dezelfde Orlowski zijn ongenoegen over de vervuilde zoekresultaten geuit. Dit leidde tot een terechtwijzing in The Guardian. Orlowski is echter niet onder de indruk en klaagt de loggende goegemeente in steeds scherpere bewoordingen aan. Zo zegt hij vanuit de “99.97 percent of us who don’t blog, and who are selective with our reading” talloze brieven te hebben gekregen waaruit zorg voor de kwaliteit van informatie spreekt. Een anonieme lezer: “A minority of irrelevant self referencing narcissistic voices that benefit and are amplified by a weakness in search indexing algorithms is not what search engines are intended to find.”

PS Klopt het dat het debuut van Salam Pax’ fortnightly column in The Guardian redelijk onopgemerkt is gebleven in ons eigenste narcistische loglandje?

0

Reacties (8)

#1 Carlos

Ik vind dat men niet zo moet zeuren over die zgn blogvervuiling. Je moet gewoon goed kijken waar je op klikt, lees de context van de zin, beoordeel de url. Wat verwacht die vent van Google, een puntgave encyclopedie?

In de week van de begrafenis van Fortuyn kreeg ik allemaal hits omdat op Sargasso de woorden “Fortuyn” en “palestijnse begrafenis” stonden. Nu schrijf ik de mensen die destijds langs de Coolsingel stonden niet echt hoog aan (maar dat terzijde), maar ze hadden gewoon beter uit hun doppen kunnen kijken.

Webloggers zijn (meestal) ervaren internet gebruikers, maar over een jaar of vijf heeft de meederheid van de internet gebruikers dit niveau ook wel bereikt.

Het mooie van die weblogvervuiling is dat je soms op goede blogs komt die het begrip wat je zoekt al voor je hebben opgezocht, uitgekauwd en opgesomd.

En mensen die het smeulende smegma zoeken zijn bij Sargasso gewoon aan het juiste adres:

http://www.google.nl/search?hl=nl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=smeulende+smegma&btnG=Google+zoeken&lr=

  • Volgende discussie
#2 Grobbo

Het is een interessant vraagstuk inderdaad. Want het is niet wenselijk dat pagina’s die linken naar een pagina hoger eindigen dan de pagina zelf.

Dus in dat opzicht is er wat te zeggen voor zijn standpunt, maar aan de andere kant zijn er ook veel weblogs met unieke content. Hetzij artikelen die doorlinken, maar wel een visie weergeven of ook foto’s of levensbeschrijvingen, die zo moeilijker te vinden worden.

Ikzelf vind het een bedreiging van de basis van het internet, namelijk dat iedereen gevonden kan worden.

Want uiteindelijk komt het op niets anders neer dan het uitsluiten van particulieren uit de zoekresultaten.

Wellicht dat een splitfunctie corporate / private een beetje kan helpen, maar verder zie ik er niets in.

Hij moet vragen om betere zoektechnologie, en niet om uitsluiting van persoonlijke homepages.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Gorg

Het wil toch niet per definitie zeggen dat de informatie beter is wanneer ze niet op een blog staat ?

En wanneer is een pagina een “blog”. Mijn pagina bestond al lang voordat het een “blog” was. Krijg ik straks het stempeltje “blog” en dan is de homepage van de gorgonzolas niet meer te vinden.

Idem voor mijn andere band Slight Return welke site nu ook in blogvorm is alleen maar om hem met verschillende mensen op gemakkelijke wijze van nieuws te kunnen voorzien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Grobbo

Het is overigens volledig niet realiseerbaar, want tenzij je alle sites wilt uitsluiten die: Dagelijks worden ge-update, links naar andere pagina’s bevatten en artikelen van anderen samenvatten.

Blijft er weinig over, en gaan we weer terug naar de homepages die voor het laatst op 1-2-1999 zijn bijgewerkt.

Hiephoi

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Verbal Jam

Ik kan niet anders dan het eens zijn met de tot dusver gegeven reacties. Het getuigt nogal van behoorlijk wat arrogantie van opa Orlowski om content van weblogs aan te duiden als ‘vervuiling’. Bovendien is hij zo dom om z’n eigen vervuiling te creëren: ga zoeken op “Andrew Orlowski” en je zult een toenemend aantal weblogs in de resultaten tegenkomen. ;-)
Overigens hebben wetenschappers die op zoek zijn naar relevante informatie binnen hun vakgebied meestal wel toegang tot eigen, besloten, database systemen.
Maar goed, hij heeft z’n eigen narcisme weer even kunnen kietelen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mark

Ik sluit mij ook aan bij bovenstaande kritiek. Zoals VJ opmerkt over ’s man eigen narcisme, staat ook iets in Guardian stukje: “So, much ado about nothing? Yes, (..). In the meantime, a lot of verbiage has flown about, a lot of hits have been generated for the Register, and a degree of notoriety has been gained for its reporter.”

Wat Grobbo zegt over bijwerken op 1-2-99. Het lijkt mij wel handig als in Google resultaten op datum gerangschikt zouden moeten kunnen worden. Op zoek naar de column van Salam Pax bv. (die had ik donderdag gezien en wilde hem weer vinden via google) kreeg ik enkelt de verwijzingen naar het feit dat hij zou gaan columneren en niet de actuele column zelf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 niemsz

orlowski mag blij zijn dat het www nog voorzien wordt van content het is toch al een dor boeltje

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Grobbo

Overigens heeft Google recentelijk Pyra Labs overgenomen, bekend van de weblogdienst Blogger.

Dus dat zal zeer waarschijnlijk niet gaan gebeuren. Zou zonde van Google’s geld zijn geweest dan…

  • Vorige discussie