WW: Voetbal is wetenschap

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Bal (Foto: Flickr/Lizi G)

Ook GeenCommentaars Wondere Woensdagmiddag ontkomt er niet aan: het is ‘voetbal’ wat de klok slaat. Voetbal is emotie, voetbal is oorlog, voetbal is maar een spelletje, maar hoe zit het met het wetenschappelijke gehalte van voetbal? Een rondje langs de velden…

Op de BBC science website krijgen we wetenschappelijk verantwoorde antwoorden op een aantal prangende vragen. Zo leren we bijvoorbeeld middels een slicke animatie het hoe en waarom van zo’n fraai gecurvde bananen-vrije-trap (Bend it Like Beckham). Ook vermelden de BBC’ers dat Engelse onderzoekers uitgevogeld hebben hoe je als keeper een penalty moet stoppen. Blijkbaar geeft de stand van de heupen tijdens de uithaal de beste indicatie over de hoek waar de bal naartoe gaat.

Het inmiddels opgeheven voetbal-blog Log-isch nam de scheidsrechterlijke dwalingen eens onder de loep. De blogger vond onder andere in een onderzoek onder Nieuw-Zeelandse scheidsrechters dat scheidsrechterlijke beslissingen in 1 op de 3 gevallen achteraf fout blijken te zijn. Grappig is ook dat het foutenpercentage in de tweede helft lager is dan in de eerste helft.

Psychologie en voetbal gaan ook heel goed samen: Sinds het Hans van Breukelen-moment weten we dat je een speler kan maken en breken door in zijn hoofd te gaan zitten rondwroeten. Psychologen werden geraadpleegd toen het even slecht ging met Ajax en ook in Angola is de hulp van een zielenknijper erg gewaardeerd.

Ook sportvoeding en trainingsschema’s worden in de 21e eeuw wetenschappelijk verantwoord opgesteld. Waar George Best nog wel eens een wedstrijd op een paar pints of lager kon draaien gieten de profs anno nu alleen isotonische drankjes naar binnen.

Heel wat stof tot nadenken dus voor de komende tijd. Als het goed gaat over twee weken een wetenschappelijk stukje over hoeveel mensen er op een woonboot passen. Iets met Archimedes…

Reacties zijn uitgeschakeld