WW: Periodiek Systeem in Videos

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Screenshot van de periodicvideos.com homepage

Iedereen die op de middelbare school gezeten heeft moet de poster gezien hebben: die van het Periodiek Systeem der Elementen. Deze maart is het 140 jaar geleden dat de Russische chemicus Dmitri Mendelejev negen chemische elementen gerangschikt naar atoommassa in een tabel zette. Mendelejev gebruikte dit schema vervolgens als basis om alle bekende elementen in te delen. Op dat moment waren dat er 63. Het mooie van zijn indeling in tegenstelling tot die van andere chemici was dat hij aan de hand ervan het bestaan van elementen kon voorspellen. Vanaf dat moment vinden chemici eigenlijk dus geen nieuwe elementen meer, maar tonen ze slechts het bestaan aan van de door Igor Mendelejev voorspelde atomen.

Tijdens de saaie lessen scheikunde moet iedereen op enig moment wel gestaard hebben naar al die interessante één, twee of drie-letterige afkortingen en zich afgevraagd hebben wat al die elementen nou precies doen en hoe ze eruit zien. Ok, zuurstof gebruiken we om te ademen, helium zorgt voor een hoger stemgeluid, waterstof voor brandende zeppelins en van lood maak je regenpijpen. Maar wat doet Molybdenum eigenlijk? En wat is Californium voor een spul?

Je kan natuurlijk op dat saaie Wikipedia je kennis over de elementen opfrissen, maar nog veel meer Web 2.0’iger is natuurlijk Youtube. De chemici van de Universiteit van Nottingham dachten hetzelfde en creeerden de geweldige site ‘The Periodic Table of Videos‘. Op deze site vind je het periodiek systeem, met achter elk element een linkje naar een youtube video waarin een als chemicus verkleedde chemicus, Professor Martyn Poliakoff je wat vertelt over het gekozen element. Zo weet ik nu dat Molybdenum essentieel is voor het bestaan van leven en dat Californium, dat inderdaad gevonden is in Californie, gebruikt wordt om metaalmoeheid te detecteren.

En voor wie mislukkende proefjes altijd het leukste aan scheikunde was, kan je ook nog de bloopers en outtakes van de videos bekijken.

Reacties (4)

#1 gronk

Toffe site. Wel jammer dat ze bij chloor, bijvoorbeeld, niet even 10 cc aftappen door die lecture bottle chloor aan te sluiten op een stuk cylindrisch kolfje wat in een bak vloeibare stikstof hangt, zodat je een brok kneitergroengele chloor in dat kolfje krijgt, die langzaam smelt en verdampt.

  • Volgende discussie
#2 Victor

haha, wat let je? Het is tenslotte het Web 2.0 :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

Ja, fantastische suggestie. Ware het niet dat de laatste keer dat ik met de betere chemicalien kon spelen zo’n jaar of 5 geleden was. Now what?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Victor

hm, ja dan wordt het lastig.

  • Vorige discussie