De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.
Je kan zeggen van Microsoft wat je wil, maar de jongens en meisjes in Redmond ontbreekt ’t niet aan verbeeldingskracht over wat de toekomst ons gaat brengen. Dankzij dit schitterende nieuw filmpje kunnen we nu meekijken over Microsoft’s schouder de nabije toekomst in.
En hoe ziet 2019 eruit volgens Microsoft? Het codewoord lijkt heel duidelijk Augmented Reality: binnenkort hoeven we niet meer achter onze PC’s of laptops te zitten om informatie gepresenteerd te krijgen en te verwerken, maar wordt die informatie overal om ons heen geprojecteerd en wordt alles een computing platform. Alles praat met alles en er lijken geen compatibiliteitsproblemen meer te bestaan. Al met al doet het filmpje erg denken aan de wandeling die Tom Cruise maakt in de film Minority Report, die overigens ook werd ingegeven door valide toekomstvisies.
Nu zou je kunnen denken dat Microsoft wel heel erg optimistisch is met hun voorspellingen en dat 10 jaar wel erg kort is voor alle getoonde ontwikkelingen. Maar als we een korte blik werpen op bestaand onderzoek is het tijdsraam ineens een stuk minder gek.
Zo zijn de multitouch screens uit Minority Report eigenlijk alweer oud nieuws: iedere jandoedel met een iphone multitouched er lustig op los.
En het getoonde E-paper is ook niet ver weg meer: na de Kindle 1 en 2 is er veel vooruitgang in de ontwikkeling naar superdunne, vouwbare en energiezuinige beeldschermen.
Maar wat echt interessant is zijn de ontwikkelingen rond de eerder genoemde Augmented Reality die Microsoft voorspelt. Het leek er lange tijd op dat we allemaal met gigantische VR-helmen rond moesten lopen om onze omgeving te ‘augmenteren’. Maar met de recente presentatie van de ‘Wearable Projector’ door MIT hebben we dat binnenkort misschien helemaal niet nodig. Met deze projector wordt ieder oppervlak een beeldschermpje. Tegelijkertijd kun je met slimme camera’s en virtuele keyboards informatie uit de omgeving opnemen.
Al deze technologie is vollop in ontwikkeling, in prototype-fase of zelfs al in de winkel te krijgen. Microsofts toekomstvisie is daarom helemaal zo gek niet.
Reacties (5)
Dit ziet er echt enorm cool uit.
Vrij schitterend dat ze aan zo’n bedrijfsfilmpje zulke production-values hangen: het zou als Hollywood scene niet misstaan.
Toch is het meer een presentatie van het huidige kunnen, dan een echte toekomstvisie. Waar is het gedachtengolvengestuurde proces gebleven?
Zoals nu gepresenteerd, zie je dat je als mens gaat verzuipen in de overlading van informatie. En je drukt zo weer op een verkeerd plaatje.
In het filmpje zie je natuurlijk niemand iets corrigeren. – Fout gedacht –
‘Space may be the final frontier but it’s made in a Hollywood basement’.
Maar doe mij zo’n zelforganiserend boodschappenlijstje!!!
Goh, ik zie ook gouden tijden aanbreken voor metadata-goeroes. En iedereen die al eens wat met databeheer of metadata gedaan heeft, weet hoe verschrikkelijk interessant en flitsend dat is (not). Dus het zal nog wel even duren voor al deze systmeen zichzelf georganiseerd hebben…
@4: Organiseren met data/metadata is lastig, de enige echte oplossing daarvoor lijkt opschalen.
We hebben nu al iPhones met Google Earth ingebouwd. De apparaten hoeven eigenlijk niet zo ingewikkeld te zijn. Je hebt een soort browser nodig die de applicaties van de server draait.
Het lijkt het meest handig dat grote bedrijven (ala Google) met enorme serverparken de data gaan beheren vanwege de schaalvoordelen. Vraag is wel of we dat willen, al die data op Google/Microsoft servers.