Zo bericht nu.nl:
Een wettelijk verbod op het verkopen van vlees onder de kostprijs is niet mogelijk. Ook een minimumprijs voor vlees is niet aan de orde.
Dat komt door Europese regels. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vrijdag weten. Ze reageert op een oproep van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat aanbieden van vlees onder de kostprijs wordt verboden.
De schandalen zullen dus nog wel even blijven komen:
Dijksma waarschuwt dat de voedselveiligheid in het geding kan komen als vlees onder de kostprijs wordt verkocht, omdat leveranciers onder steeds grotere druk komen te staan door afnemende marges.
De staatssecretaris verwijst daarbij naar een recent rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarin staat onder meer dat vlees in de Nederlandse winkels niet altijd veilig is. Er komt in de hele keten veel slechte hygiëne en fraude voor.
Maar de vrije markt (en de EU) wil het zo.
Reacties (5)
Geef de EU maar weer de schuld. Wat een armoedige redenering. Zou een Nederlandse regering bereid zijn in te grijpen in de vrije handel? En wat een hypocrisie. Eerst jarenlang bezuinigen op het toezicht en dan mopperen dat er zoveel rotzooi te koop is.
Mmmm, interessant om te zien hoe jullie, die toch altijd zo opkomen voor de armen, nu de arbeider zijn biefstuk af willen pakken. Laat ze maar cake eten?
Het probleem is ook niet dat het onder de kostprijs verkocht wordt, maar dat de kostprijs hoe dan ook zo laag mogelijk moet zijn. Ook een minimumprijs gaat niet helpen, want de producent wil zo veel mogelijk marge dus zal nog steeds zo goedkoop mogelijk willen produceren.
In plaats daarvan kun je beter scherpere eisen stellen aan hygiëne, kwaliteit en dierenwelzijn. Daar gaat het volgens mij toch om.
(In before grappen over Dijksma en kiloknallers)
O wat grappig, want in België mag vlees dus niet onder de kostprijs verkocht worden: http://economie.fgov.be/nl/geschillen/klachten/welke_klachten_terecht_ADCB/Verkopen/Ventes_perte/.
Zouden er in België andere Europese regels zijn?
In aanvulling op #4: voor degenen die het naadje van de kous willen weten, heb ik het volgende documentje opgespoord: http://economie.fgov.be/nl/binaries/studie_prijsniveau_supermarkten_tcm325-163021.pdf
In 5.2.2. wordt uiteengezet of de Belgische wetgeving in conflict is met de Europese. Het schijnt nogal met het doel van de wetgeving te maken te hebben of verkoop met verlies is toegestaan. Zo zal je zien dat het al snel vrij complex wordt.. :(