Vermogen van rijkste Nederlanders groeide met 10,1%

Nederland telt meer miljardairs dan ooit, bericht het FD (€). En dat heeft niets met inflatie te maken, zoals we weten. Volgens de ‘Quote 500’ is het vermogen van de vijfhonderd rijkste Nederlanders het afgelopen jaar gegroeid met 10,1%, tot in totaal €179,8 mrd. De rijkste Nederlander is ook dit jaar weer Charlene de Carvalho-Heineken met een vermogen van €14,2 mrd (+11%). De dochter van wijlen Freddy Heineken is een van de 37 miljardairs, een plus van zes vergeleken met vorig jaar. Niet eerder was de lijst met Nederlandse superrijken zo lang.

Opmerkelijk is dat de Quote 500 slechts 37 vrouwen telt, 7,4% van het totaal. Het gros van de vrouwen dankt het vermogen aan erflaters.

Open waanlink

 1. 3

  @2: [Het gros van de vrouwen dankt het vermogen aan erflaters]

  Staat er ook bij hoe zich dat tot mannen verhoudt?

  Ik zou wel eens willen weten hoeveel erfbelasting er betaald c.q. ontweken is. Er lijkt wel een nieuwe adel te ontstaan die permanent een groot deel van het Nederlandse kapitaal bezit en bezet.

 2. 4

  @3 Er wordt ook wel eens gesteld dat de Franse Revolutie de Aristocratie van de Adel vervangen heeft door een Aristocratie van het Geld.

  Dit bericht onderschrijft dat weer eens. Lang leve de (farce) democratie!

 3. 5

  Dat die miljardairs (m/v) zo snel zoveel rijker worden is nog niet eens het probleem. Degene die dat bezit produceert kan steeds moeilijker rondkomen omdat hij van het beschikbare geld steeds minder krijgt. Op naar een nieuw lompenproletariaat.

 4. 6

  @5 dat is dus wel het probleem. Het beschikbare geld dat door ondernemingen verdient wordt komt blijkbaar niet uit bij de mensen die primair er voor verantwoordelijk zijn dat een bedrijf draait, maar komt uit bij de top die het meeste al heeft.

  Haal bij een grote multinational de top weg voor een week, het bedrijf draait door. Haal de werkvloer weg voor een week en het bedrijf ligt op zijn gat.

 5. 8

  @5:

  Degene die dat bezit produceert kan steeds moeilijker rondkomen omdat hij van het beschikbare geld steeds minder krijgt.

  De economie groeit, er is steeds meer geld, dus ook al krijgen de rijken een groter percentage, dat betekent nog niet dat de rest ‘steeds moeilijker kan rondkomen’. Deze denkfout zorgt ervoor dat je niet ziet dat de grote meerderheid van de aardbewoners het nog nooit zo goed heeft gehad als nu.

  Verder helemaal voor het bestrijden van extreme ongelijkheid, geen misverstand daarover.

 6. 9

  @8: “De economie groeit, er is steeds meer geld, dus ook al krijgen de rijken een groter percentage, dat betekent nog niet dat de rest ‘steeds moeilijker kan rondkomen’. Deze denkfout zorgt ervoor dat je niet ziet dat de grote meerderheid van de aardbewoners het nog nooit zo goed heeft gehad als nu.”

  En dat wordt jammer genoeg vaak als excuus gebruikt om de situatie te laten zoals hij is. Wat maakt het uit dat de rijken steeds rijker worden, overall is de rijkdom van de aardbewoners nog nooit zo hoog geweest.

  Zal wel zo zijn, maar het is een pervers systeem als individuen zoveel geld uit de samenleving kunnen onttrekken. Een betere verdeling zou er voor zorgen dat we met zijn allen het beter hadden kunnen hebben.

  Nog los van de situatie dat overall de aardbewoner het beter heeft, specifiek in Nederland zitten miljoenen mensen al jaren zonder salaris stijging (of significant minder dan de top). De middeninkomens verdwijnen langzaam.

 7. 10

  ook al krijgen de rijken een groter percentage, dat betekent nog niet dat de rest ‘steeds moeilijker kan rondkomen’.

  Grafiekje, uit betrouwbare bron, met de ontwikkeling van het minimumloon in Nederland hier.

  Dat niet iedereen profiteert van een toename van de welvaart is wel duidelijk. En ook die mensen met een laag inkomen zien dat hun kinderen in steeds grotere klassen worden gepropt, waar dan nog soms geen leraar voor is. Of ze horen dat een eventueel schamel pensioentje dat ze hebben opgebouwd gekort moet worden.

  Hogere inkomens profiteren waarschijnlijk wat meer van de welvaartsgroei. Maar ook dat is vaak heel beperkt. Tijdens de crisis van tien jaar geleden kregen we weer eens te horen dat er na het zuur weer zoet zou worden. Maar als dat zoet er is blijkt steeds weer dat een flink deel van de bevolking genoegen moet nemen met de kruimeltjes die van tafel vallen, als de topinkomens de taart zitten te verdelen.

 8. 11

  @10: slechts 6% van de werkenden verdient het minimumloon. Dat was bij de start naar alle waarschijnlijkheid flink hoger. Met andere woorden, dat is een uitspraak over een klein deel van de bevolking over een gedeelte van de inkomsten, en geen bewijs dat mensen niet profiteren van de welvaartsgroei.

  Dat niet iedereen profiteert van een toename van de welvaart is wel duidelijk.

  Dat klopt, maar dat is een bewering die over veel minder mensen gaat dan de bewering die beugwant deed.

  Je maakt een karikatuur van de ontwikkelingen in Nederland. Nederland staat bovenaan de goede lijstjes (inclusief een lage inkomensongelijkheid), de overgrote meerderheid van de Nederlanders heeft een goed leven.

  Er zijn desondanks nog genoeg problemen en zorgen waar we ons druk over kunnen maken, maar dat kan ook zonder hysterische hyperbolen.

 9. 12

  @8

  dat de grote meerderheid van de aardbewoners het nog nooit zo goed heeft gehad als nu

  Ik weet niet of de grote meerderheid dat met je eens is. De kwaliteit van leven wordt dacht ik over het algemeen afgemeten aan wat men op een bepaald moment in de omgeving ziet en minder aan historische vergelijkingen.

  Ik heb net het boek van Rob de Wijk over de nieuwe wereldorde gelezen. Daarin schrijft hij over de stagnatie in de inkomens en koopkracht van de grote meerderheid van de inwoners van de VS. Een paar cijfers: de productiviteit steeg tussen 1993 en 2005 met 73,4%, de lonen slechts met 11,1%. ‘Als de inflatiecorrectie op het loon van de gemiddelde werknemer wordt toegepast is dat sinds het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw met niet meer dan 0,2% per jaar gestegen.’ Van 1979 tot 2003 stegen hoge inkomens met 138%, ‘terwijl 90% van de bevolking een inkomensgroei van 15% doormaakte.’ De gemiddelde CEO verdient nu driehonderdmaal zoveel als de gemiddelde werknemers. Dat is in 1979 nog dertigmaal. Tot zover De Wijk, toch geen extreem-linkse rakker, dacht ik. En dan hebben we het nog niet gehad over de vermogens, waar bovenstaand bericht over gaat.

  Nederland is de VS niet. Er was hier een verzorgingsstaat die veel garanties bood tegen armoede en die heeft de algemene achteruitgang van inkomens en sociale voorzieningen nog enigszins kunnen vertragen. In vergelijking met de VS. Maar de trends zijn overeenkomstig. En ook hier worstelen middeninkomens om het huishoudboekje op orde te krijgen. Leraren staken niet voor niets vandaag. De stijging van het aantal miljardairs en van het vermogen van de rijkste Nederlanders is voor mij geen aanleiding om geruststellend te constateren dat we het in vergelijking met vroeger nog nooit zo goed gehad hebben.

 10. 14

  @12.

  Er is nog steeds een verzorgingsstaat. Mensen moeten gewoon minder uitgeven. Onderin krijg je nog genoeg uitkeringen, toeslagen en ander geld. De luxe is wat minder.

 11. 16

  @15.

  Inderdaad, luxe. We willen dit en we willen dat. Helaas soms moet je minder inkomsten kunnen omgaan. En daardoor wat minder luxe. Zelf ook in armoede geleefd, dat je geen auto kan aanschaffen, 1x in de drie jaar op vakantie. Geen aanschaf van luxe dingen. Weinig uit eten. Kleding kopen niet te vaak doen. Etc. Maar ik heb nooit geklaagd want de uitkering was redelijk, huur en zorgtoeslag ook. Ik heb alleen te doen met mensen die ziek zijn (geworden) en daardoor hun baan verloren of hun opleiding niet hebben kunnen afmaken. Die zijn de echte verliezers. Als je niet wil werken omdat je te weinig zou verdienen in de fabriek onderin, jammer, geen medelijden. Daar ken ik er veel te veel van. Ze vinden zich te goed voor dat soort werk. En inderdaad, ik heb het wel gedaan, en je zit soms tussen het tuig uit de richel. Die alleen met hun handen wat kunnen, de hersenen zijn als verzopen of nooit geactiveerd vanwege te laag iq. Maar ze zijn trots dat ze werk hebben. En in de weekeinden beunen ze terecht lekker zwart bij.

  Kijk, jullie kunnen het allemaal zo goed weten, maar ik zie geen revolutie binnenkort komen die dat gaat veranderen. Of gaan jullie voor de geleidelijke verandering, zoals de sociaal-democraten dat voorstonden. En de krottenwijken bij de opkomst van het socialisme zijn er niet meer. Althans (nog) niet in Nederland.

 12. 17

  Nederland telt meer miljardairs dan ooit, bericht het FD (€). En dat heeft niets met inflatie te maken, zoals we weten. Volgens de ‘Quote 500’ is het vermogen van de vijfhonderd rijkste Nederlanders het afgelopen jaar gegroeid met 10,1%, tot in totaal €179,8 mrd.

  Foute boel want 500 miljardairs hebben het niet in Nederland; 500 : 179,8 mrd = 0,5596. Maar de Rijksten zijn er wel , n.l. Semi-Miljonairs en Tonnenvullers als je het berekend is komt ongeveer 550.000 euro per rijke mens per 500 Rijksten in Nederland

  Stel dat 500 Miljardairs in Nederland zijn, dan is het hele Hollywood vol!

 13. 18

  @17 Geen idee wat je precies berekent, maar 180 miljard gedeeld door 500 Nederlanders is gemiddeld 360 miljoen p.p. in de quote, en ik meen te hebben gelezen dat de nummer 500 iets van 70-80 miljoen vermogen heeft.

  In 2017 waren er volgens CBS:
  180 duizend huishoudens met een vermogen > 1 miljoen (grofweg 1%)
  365 duizend huishoudens met een vermogen 500.000-1 miljoen (grofweg 2%)
  2.163 miljoen huishoudens met een vermogen van 100.000-500.000 (grofweg 25%)

 14. 19

  @18: Als je 180 mljrd in vermogens van 500 Rijken wordt gedeeld, is de uitslag van 0,36. Gaat ie dan naar Miljonairs alleen, nee hoor.
  Dat kan niet, als je berekent dat 360 miljoen per persoon in Nederland is ook onwerkelijk. Onmogelijk!

  Kijk naar vermogen van Heineken-eigenares met 24 miljoen euro, dan valt 360 miljoen ook af, elke jaar in volle inflatie miljoenen winst voor de eigenares, naar bekendmaking van 17 miljoenen meer.
  En de rest heeft niet elke persoon van 80 miljoenen euro, dat kan niet. Maar meestal komt wel vaak voor gemiddeld 30 miljoenen of juist minder. Hoeveel miljonairs wonen werkelijk in Nederland? Dat is ook niet reëel om te berekenen.

  Als je gelijk hebt, zijn wij allemaal in Hollywoodsterren op de rode loper in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren