Is twee dagen weekend teveel?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

‘Twitter feels more active on Sundays. Traffic to Business Insider is almost always meaningfully higher on Sundays than on Saturdays,’ aldus Business Insider. Hetzelfde geldt voor Sargasso. Op zaterdag neemt het verkeer behoorlijk af, om vanaf zondag weer aan te trekken.

Open artikel

0

Reacties (10)

#1 Bismarck

Zaterdag is voor veel mensen ook een werkdag. Dan doe je boodschappen en alle dingen in en om huis waar je door de week geen tijd voor hebt gehad. Omdat je dan niet achter een PC zit te werken, maar echt met de handjes bezig bent, zitten social media, nieuws volgen en dat soort dingen er die dag niet in. Op zondag heb je die tijd wel (ook al omdat het grootste deel van Nederland op de meeste zondagen niet kan winkelen, vanwege winkelsluitingswetgeving).

Overigens zou ik zelf eerder opteren voor kortere dan langere werkweken. Ik blijf het niet kunnen rijmen dat oplopende productiviteit, verdergaande automatisering en mechanisering niet samengaan gaan met ingekorte werkweken (voor hetzelfde salaris), waar die ruimte er wel is (want forse werkloosheid en zeker in de “financiële dienstverlening” veel banen die niet nodig zouden moeten zijn).

#2 cerridwen

@1: Je kan ook denken aan een andere verhouding tussen werken en vrije tijd, bijvoorbeeld 4 dagen werken, 2 dagen weekend. Vasthouden aan een week van 7 dagen beperkt de opties om tot een ideaal ritme te komen aanzienlijk.

(volstrekt onhaalbaar om in te voeren in de praktijk, maar goed).

#3 Zmoooc (varianten)

@1:

Ik blijf het niet kunnen rijmen dat oplopende productiviteit, verdergaande automatisering en mechanisering niet samengaan gaan met ingekorte werkweken (…)

Ik wel. Kapitalisme gaat niet om je productiviteit, het gaat om je productiviteit ten opzichte van de rest. Zolang er bij de rest iemand zit die wel wil doorwerken, “wint” die. Op de korte termijn en kleine schaal niet boeiend. Op de lange termijn en grote schaal maakt of breekt dit je carriere en uiteindelijk zelfs de concurrentiepositie van je hele maatschappij/land/economie/regio/cultuur.

In een echte kenniseconomie is dit effect nog extra sterk; het extra effect van ieder gewerkt uurtje is doorgaans niet lineair. Daar waar je aan de lopende band met 40 uur werken in een week waarschijnlijk per saldo minder dan 25% productiever bent dan iemand die 32 uur werkt, is dat voor kennisintensief werk vaak juist andersom.

#4 Olav

@2: Het lijkt me een goed idee, en ik zou niet weten waarom het per se onhaalbaar zou moeten zijn. In sommige sectoren misschien waar je te maken hebt met openingstijden. Maar anders lijkt het me gewoon een kwestie van goed plannen en roosteren.

#5 Henk van S tot S

@1:
Zolang “alles en iedereen” min of meer aan de aan de multinationals verpatst word zal dit niet kunnen.
Indien we onze wereld min of meer in coöperatieve gemeenschappen (dorps/wijk niveau) indelen, is er een kleine kans dat dit zou kunnen gebeuren.
Maar ik denk dat we te egoïstisch zijn geworden voor elkaar te zorgen/werken.

#6 Hans Verbeek

@1:

Zaterdag is voor veel mensen ook een werkdag.

Idd. de buurtsuper is ook op zaterdag open.
Gelukkig heb ik op zondag de tijd om vrijwilligerswerk te doen.

Overigens zou ik zelf eerder opteren voor kortere dan langere werkweken.

Ik ook.
We doen gewoon teveel werk met zijn allen. We willen steeds meer onder controle krijgen en managen… zelfs de natuur.

#7 pedro

@3:

Kapitalisme gaat niet om je productiviteit, het gaat om je productiviteit ten opzichte van de rest

Nee, kapitalisme gaat om de winsten, die gemaakt worden. Overigens gebruik je productiviteit hier ook nog eens verkeerd. Langer doorwerken en meer uren maken voor minder geld heeft niks met productiviteit te maken, maar is gewoon uitbuiting.

Zolang er bij de rest iemand zit die wel wil doorwerken, “wint” die

Nee, die persoon wint niks. De eigenaar van het bedrijf wint. De werknemer niet.

#8 zmc

@7:

Nee, kapitalisme gaat om de winsten, die gemaakt worden.

En waardoor worden die op de lange termijn bepaald? Door of jij de leverancier bent. Of je de meest geschikte prijs/kwaliteit-verhouding levert. Over je prestaties ten opzichte van de concurrentie dus.

Nee, die persoon wint niks. De eigenaar van het bedrijf wint. De werknemer niet.

Het boeit voor het gemiddelde individu maar bar weinig of het geld direct in zijn zak terechtkomt of in de zak van de werkgever. Het grote verschil wordt gemaakt door of het geld in China of in Nederland terechtkomt. Dat is wat op de lange termijn bepalend is voor je levenskwaliteit. In hoeverre de verdeling in jouw m.i. nogal beperkte beleving van eerlijkheid past, is bijkans irrelevant voor de vraag wat we van het weekend moeten vinden in een Westerse samenleving..

Bovendien, of je eigenaar of werknemer wil zijn is in het gros van de gevallen een keuze. Dat velen die keuze niet maken, wil niet zeggen dat ie er niet is.

#9 pedro

@8:

je prestaties ten opzichte van de concurrentie dus

Dat is geen weerlegging van het feit, dat dat niks met productiviteit te maken heeft, zeker niet als je even later over China begint. Daar ligt de productiviteit een heel stuk lager dan hier. Dat is de reden, dat we hier hogere lonen kunnen krijgen dan daar: we produceren per uur per persoon meer dan daar. Wat jij productiviteit noemt, is gewoon ‘weinig betalen’ zodat de bazen meer geld in hun zak kunnen steken. het lijkt er op dat jij vind, dat de werknemers hier, die per persoon per uur veel meer produceren, genoegen moeten nemen met hetzelfde loon als de Chinezen.

Het boeit voor het gemiddelde individu maar bar weinig of het geld direct in zijn zak terechtkomt of in de zak van de werkgever

Dat vind jij. Maar als je mensen de keus geeft, kiezen de meesten er toch gewoon voor om het geld in de eigen zak te laten vloeien hoor.

Het grote verschil wordt gemaakt door of het geld in China of in Nederland terechtkomt. Dat is wat op de lange termijn bepalend is voor je levenskwaliteit

Jij pleit er dus voor om het levensniveau hier naar het niveau van China te laten dalen? Levenskwaliteit? Sorry hoor, maar dat vind ik nu een zeer beperkte beleving van eerlijkheid.

irrelevant voor de vraag wat we van het weekend moeten vinden in een Westerse samenleving..

Daar ben ik het helemaal mee eens. Waarom ben je er over begonnen?

of je eigenaar of werknemer wil zijn is in het gros van de gevallen een keuze

De meeste kleine zaakjes gaan failliet. Als je het eigenaar of werknemer zijn een keuze noemt, is failliet gaan ook een keuze.

#10 Anoniem

@3 Je hebt gelijk dat het in een puur kapitalistische economie niet automagisch gaat gebeuren, maar daar hebben de overheid (en vakbonden) voor, en die is al vrij succesvol geweest in het terugdringen van de werkweek van 72 uur in de industrie rond 1900 naar 36 uur nu en we produceren ondertussen zo effectief, dat we onszelf prima van allerlei luxe kunnen voorzien ook al werken we maar 25 uur.

En je moet niet denken dat de wereldeconomie Europa opeens gaat verlaten, het maakt productie niet zoveel minder efficient, het is vooral een verdelingskwestie, huren we 2 mensen in voor 25 uur of een iemand voor 50? natuurlijk verdienen die 2 mensen dan minder, maar is dat erg?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*