The Ecological Footprint of the world

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

China is de grootste uitbuiter van natuurlijke bronnen op aarde.

Maar, schrijft Naomi Klein, de Chinese productie en transport gaat voor een groot deel naar westerse landen. Met andere woorden: wat zegt een ecologische footprint voor landen in een geglobaliseerde wereld?

0

Reacties (7)

#1 Hans Verbeek

Kijk niet naar de splinter in andermans oog.
Probeer je eigen footprint te verkleinen, maar ga anderen geen verwijten maken.

#2 Schuur

Natuurlijk is China de grootste uitbuiter. China is de fabriek van de wereld. “We” (het rijke westen in het algemeen) hebben er zelf voor gekozen al onze productie daar uit te gaan besteden, want goedkoop, weinig gezeik met lokale regelgeving inzake milieubeleid en de verminderde arbeidsomstandigheden zijn ook niet echt probleem daar.

Immoreel? Opportunistisch? Asociaal?

Eigenlijk wel ja. Zolang we maar goedkope meuk kunnen blijven kopen. We moeten er niet aan denken dat we hier lokaal gaan produceren onder Chinese condities: 60-urige werkweken, als robots aan de lopende band voor een mager loon, stinkende rivieren en een permanente smoglaag over ons landje. Het land zou te klein zijn. Daarom liever de problemen maar exporteren, ver weg, waar we er zelf geen directe last van hebben.

Alles voor de broodnodige, onfeilbare consumptiedrang die we economische groei noemen.

#3 JANC

@1: Naomi Klein schrijft dat wij, jij en ik en de Westerse Wereld in het algemeen, ervoor zorgen dat China zo’n grote ecologische footprint heeft. Dus indirect zegt ze ook dat wij, jij en ik en de Westerse Wereld in het algemeen, zelf moeten zorgen dat die footprint kleiner wordt.

#4 Jos van Dijk

@3: Nee, Klein wijst heel terecht niet naar individuen, maar naar het systeem achter de mondiale kapitalistische economie.
@1: De verwijten gelden wat mij betreft al degenen die de macht hebben om het systeem in stand te houden. De urgentie die de ecologische footprint aantoont zou in Parijs eind van dit jaar, op de VN-conferentie COP21, moeten leiden tot een effectieve gezamenlijke aanpak van de klimaatverandering.

#5 zuiver

Met andere woorden: wat zegt een ecologische footprint voor landen in een geglobaliseerde wereld?

Die landenfootprint geeft aan waar de pijnpunten zitten en waar je dus de winst kunt halen. De wereld is nu eenmaal gemanaged in landeneenheden.

#6 JANC

@4: Indirect.

#7 roland

@0: “wat zegt een ecologische footprint voor landen?”
Heel weinig, het gaat ook niet om landen, maar om de konsumptie en (internationale) transport.
Verkeerde data geeft verkeerde uitkomsten.

Waarom hardnekkig vasthouden aan uitstoot in een land?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*