Sociale polarisatie, wat doen we eraan?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

OPINIE - Maatregelen gericht op het verminderen van sociale polarisatie zijn volgens topambtenaar Bernard ter Haar (directeur-generaal sociale zekerheid en integratie op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) verre van kansloos.

Een samenleving heeft samenhang nodig om te kunnen functioneren. Mensen moeten iets met elkaar hebben, elkaar iets gunnen, elkaars belangen kunnen inzien, om met elkaar te kunnen overleggen en ook de eigen belangen te kunnen behartigen. Dat noemen we sociale cohesie.

Vijf jaar recessie, langdurige oorlog in het Midden-Oosten, een plotselinge vluchtelingenstroom – het heeft een gevoel van onbehagen gecreëerd. En dat onbehagen heeft misschien een gevoel van ongelijkheid uitvergroot.

De figuur spreekt boekdelen. Het is niet raar dat er een grote ongelijkheid wordt gevoeld door de minder bedeelden in Nederland, want die ongelijkheid is er gewoon.

Maar maatregelen die de sociale polarisatie hebben vergroot terugdraaien is niet persé de beste oplossing:

Maar zo simpel is het niet. Reactieve maatregelen verdienen niet zo gemakkelijk een groene pijl. De verlaging van de AOW zou niet alleen een stevige belangentegenstelling tussen jongeren en ouderen blootleggen en daarmee de solidariteit tussen de leeftijdsgroepen ondermijnen, maar het zou ook tot een aanzienlijke stijging van de AOW-premie leiden, met alle sentimenten die daar weer bij horen. Al snel zou duidelijk worden dat dit geen duurzame maatregel kan zijn. Dus leidde de verhoging van de AOW-leeftijd tot een rode pijl, een toekomstige verlaging zou dat in mijn analyse ook weer doen.

Hij geeft toe dat het lijstje maatregelen die mogelijk wel werken subjectief gekozen. Maar dat is voor het punt dat hij wil maken niet terzake, het gaat vooral om de denkrichting:

Wat ik geprobeerd heb te onderzoeken is of je bij het maken van beleid expliciet rekening kunt houden met het effect op de sociale cohesie of polarisatie.

Open artikel

Reacties (2)

#1 analist

geen gezeik iedereen rijk. dat niemand daar eerder aan heeft gedacht!

#2 gbh

Een basisinkomen. Van mij mogen mensen die denken daar gelukkig van te worden zwemmen in het geld zolang er maar geen armoede is aan de onderkant; iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*