Dit is het Sargasso-café van zondag 17-05-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Dit is het Sargasso-café van zondag 17-05-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Reacties (32)
Zelfs in het bastion van de industriële landbouw, Wageningen, beginnen de moestuintjes en voedselbosjes door te dringen.
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/er-waait-een-groene-wind-over-wageningen-universiteit~b8d2c539/
@1 Lekker kneuterig, maar zo lang de wereld bevolking blijft groeien is dat een utopie en begin je niks met voedselbosjes en moestuintjes. Of je moet de hoeveelheid landbouwgrond gigantisch opschalen, maar dat is ook niet al te best voor het milieu. Of we moeten binnen de dijken blijven denken en de rest van de wereld laten verhongeren, dat kan natuurlijk ook. Al denk ik dat we ook dan de hele Flevo polder moeten inrichten als moestuintje om alleen al Amsterdam van voedsel te voorzien.
@2: ” Of we moeten binnen de dijken blijven denken en de rest van de wereld laten verhongeren, dat kan natuurlijk ook.”
Wisten we al lang van je LeR.
@2: Het is duidelijk dat Wageningen overgenomen is door verbeelding, grote stadsmensen, utopisten en vrouwen, met een romantisch idee van kleinschalige landbouw, zoals op de schilderijen van Van Gogh. Die mensen moesten zich trouwens kapot werken voor een karig loon en leefden onder beestachtige omstandigheden.
Een lichtpuntje; De bestuursvoorzitter van WUR, Louise Fresco heeft een veel genuanceerder verhaal.
https://www.vn.nl/louise-fresco-kringloopeconomie/
Lekker blijven doorvervuilen. We kunnen de wereld immers niet voeden als er geen 250.000 vluchten per dag gaan. Of als multinationals ineens *gasp* belasting gaan betalen.
@2: Binnen de dijken blijven, betekent dat ook dat we geen veevoer importeren?
Ik denk dat er dan voor de rest van de wereld meer voedsel overblijft.
Persoanlike Piter fan Piter Wilkens is de Friese versie van Cornelis Vreeswijk’s Nederlandse versie van ”Persoonlijke Peter”.
N.B.
De Friese versie is goed te verstaan; in ieder geval beter dan de Zweedse versie van C.W.
@4: [ Het is duidelijk dat Wageningen overgenomen is door…]
Hup weer een gebruikelijke bak generalisaties en karikaturen van MdP. Je laat duidelijk zien dat je geen idee hebt wat er allemaal uit de koker van Wageningen komt.
Luister en huiver bij het letterlijke wereldbeeld dat een ezel niet zou misstaan (maar is van Baudet):
https://www.youtube.com/watch?v=QpFuuxDuSqo&feature=youtu.be&t=2088
@9: de reacties onder die video zijn ook van een dermate sterk staaltje persoonsverheerlijking dat het gewoon luguber wordt.
@10: En die pochte (onterecht) dat hij de enige afgestudeerde in de 2e kamer was…
@9:
Men zou dergelijke krankjorume idioten moeten kunnen opsluiten, wegens het in gevaar brengen van een deel van de de niet al te slimme bevolking.
;-)
Zondag was het namelijk in het centrum van Venlo druk, té druk. Volgens (burgemeester) Scholten waren er veel Duitse kooptoeristen,
*Mompelt iets met wietpas*
@4: Louise Fresco was decennialang het boegbeeld van de industriële, intensieve landbouw onder het motto “de honger de wereld uit”.
Zij ziet nu in dat intensieve landbouw een doodlopende weg is.
Maar ze is nog niet om:
Tsja, armoede en afzien oproepen om je niet onderbouwde bewering “we kunnen niet terug naar lokaal produceren” kracht bij te zetten.
Ze is nog steeds voorstander van genetische manipulatie van gewassen…
Het artikel is uit nov 2018… dus misschien is ze nog iets verder bijgedraaid.
@14: Maar kun jij dan met harde bewijzen aantonen dat iedereen te te eten kan hebben met louter ‘moestuintjes en voedselbosjes’?
Ik herinner me de moestuinen, best wel behoorlijk grote lapjes grond, in het dorp waar ik ben opgegroeid. Eten kwam deels daar van, verder voor een deel van de lokale boeren. En toch had iedereen toen al de kruidenier nodig voor de rest van het eten.
Dat voedselproductie anders kan, anders moet ben ik zo met je eens. Alleen ben ik er nog niet uit wat dan het beste en haalbare alternatief is om heel de wereld gezond én milieuverantwoord te voeden.
@15: Je moet wel heel seizoensgebonden eten, want die (koel)pakhuizen met optimale condities voor peren, perziken, pruimen e.d. heb je niet. Zonder kas red je het eigenlijk ook niet.
Ik hoor nooit iemand over een veld met tarwe waar ze zelf dagelijks brood van gaan maken. En een varken en een zooi kippen voor een paar lapjes vlees per jaar met een bijbehorend veld om daar voedsel voor te maken is ook niet weg. En je eigen stront over de veldjes strooien, want geen kunstmest natuurlijk.
Wie houdt er dan naast zijn moestuin, kippen en varken nog tijd over om in de staalfabriek spades en harken en regentonnen te maken? Glas voor de kas en de bril? Katoen voor de tuinbroek?
P.S. zou het toegestaan zijn “genetisch gemanipuleerde” kippen te gebruiken die 300 eieren per jaar leggen? Of alleen een wilde kip die slechts 15 eieren per jaar legt en stopt in de winter tot het weer Pasen is?
@16: Bij mijn weten wordt selectie of kruising niet als genetische manipulatie beschouwd.
Tegenwoordig (al ruim 30 jaar) is mogelijk om specifieke DNA-reeksen te vervangen.
De gedachte is dat dit tot eigenschappen leidt die niet door selectie of kruising bereikt worden kunnen.
Een leuk voorbeeld is een tabaksplant die genen van een vuurvliegje kreeg, en licht gaf.
https://archives.nbclearn.com/portal/site/k-12/flatview?cuecard=41482
@13:
Voor zover ik weet houdt Duitsland de grenzen dicht voor toeristen, dat zou Nederland natuurlijk ook kunnen doen.
Dan is er geen wietpas nodig.
@16: “lokaal” hoeft niet “handmatig” te betekenen.
Er is natuurlijk een verschil tussen het gebruik van kunststof en tractors, en het importeren van kiwi’s uit Nieuw-Zeeland en sperziebonen uit Kenia.
We kunnen de voedselproductie nog een stuk efficiënter maken door veel minder voedsel aan varkens te geven.
Voor aardolie zijn misschien duurzame alternatieven (electrische tractoren?).
Dan kunnen we ook kassen gebruiken (ooit werkten kassen op zonne-energie en werden ze niet verwarmd).
Als we niet voldoende voedsel kunnen produceren zonder kunstmest hebben we een probleem, want de voorraden fosfaat zijn niet oneindig.
@15:
Datzelfde geldt voor mij, PJ.
Ik wil het wel gaan proberen: lokaal voedsel produceren. Fresco schiet het idee al bij voorbaat af.
@16:
Misschien hoef je niet dagelijks brood te eten. Het is ook mogelijk om koolhydraatarm te eten, zonder brood, pasta en rijst.
In de 16e, 17e en 18e eeuw ging het volgens mij prima. De mensen op de schilderijen van Rembrandt, Vermeer en Breugel hebben gewoon kleren aan en zien erg goed gevoed uit.
De bevolking was een stuk kleiner en werd misschien maar 60 i.p.v. 80. Dat noemt Louise Fresco vanuit haar welgestelde perspectief “armoede en afzien”.
@17: mee eens: kruisen en kunstmatige selectie wordt al vele eeuwen toegepast bij dieren en planten met prima resultaat
@15: Een moestuin, 900 jaar geleden:
https://youtu.be/0hVdz9gyGX4?t=66
Nou, wel een behoorlijk oppervlak hoor.
@17: [ Bij mijn weten wordt selectie of kruising niet als genetische manipulatie beschouwd. ]
Het wordt niet zo genoemd, maar via een onhandige tijdrovende en omslachtige omweg worden wel degelijk genen veranderd.
Het is ook wel eens mis gegaan, dat men bv een giftige druif had verkregen.
Er hangt beetje een geur van “terug naar de natuur” om de moestuin, maar dan zou je ook eens de oorspronkelijke planten en dieren moeten houden.
@19: [ “lokaal” hoeft niet “handmatig” te betekenen. ]
Volgens mij zijn er maar weinig machines die je rendabel in een grote moestuin kunt inzetten.
Mijn punt is o.a. dat je altijd anderen nodig hebt voor je tuingereedschap en je kleding en je klompen enz. Er moet dus altijd voor meer mensen dan jouw gezin geproduceerd worden, want de bakker heeft geen tijd voor een moestuin, net als de machinebouwer van elektrische tractoren en onverwarmde glaskassen waar jij het over hebt.
In de US heb je van die “volledig selfsupporting” types in de rimboe die toch een auto, zonnepanelen, mobieltje en een jachtgeweer hebben die ze met enige regelmaat uit de grote stad in de buurt halen. Hoe selfsupporting ben je dan?
[ door veel minder voedsel aan varkens te geven. ]
Een varken was ten dele een efficiënte manier om voedselresten en bedorven of mislukte groenten in voedsel om te zetten. Daar had je een schillenboer voor.
@20: [ De mensen op de schilderijen van Rembrandt, Vermeer en Breugel hebben gewoon kleren aan en zien erg goed gevoed uit. ]
Oh, hadden die mensen, inclusief Mister Rembrand himself dan allemaal een moestuin? Of bedoelt u dat alle boeren slechts moestuinders waren? Gelooft u dat echt?
“Maar ook in vroeger eeuwen waren Nederlandse boeren specialisten. In de zeventiende eeuw waren ze volgens Bieleman een motor voor de economie.
De specialisten waren onder andere te vinden in Holland. Daar, dicht bij de scheepswerven, waren bedrijven die hennep teelden voor de zeilen en touwen die nodig waren in de voor de bloeiende scheepsbouw. ..
Het Rijnland bij Leiden en Delfland waren bijvoorbeeld beroemd om hun boter. Zij produceerden niet alleen voor de omliggende steden, maar exporteerden tot ver over de grenzen. Bieleman: ‘De Engelse ambassadeur merkte ooit verbaasd op dat de Hollandse boeren hun boter verkochten, maar zelf goedkope Schotse en Ierse boter gebruikten.’ Noord Holland vollemelksekaas werd ook toen al geëxporteerd naar Frankrijk en Spanje. In Zeeland produceerden akkerbouwers meekrap waaruit een kleurstof werd gewonnen die werd verkocht aan textielfabrikanten in de republiek, maar ook in Engeland en andere buurlanden.
Ook de tabaksteelt was aan het eind van de zeventiende eeuw een economische sector van belang. … Bieleman: ‘De waarde van de inlandse tabaksteelt was op een gegeven moment net zo groot als de waarde van de geproduceerde kaas.’
https://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2012/1/Ook-in-de-Gouden-Eeuw-was-boer-specialist-AGD579487W/
Terug naar moestuinen is van de zotte. Gelukkig zijn er ook boeren die niet zwart-wit denken, maar ergens tussenin gaan zitten, al blijft het dichter bij de intensieve landbouw. Natuurinclusieve landbouw noemen ze het. Heel simpel gezegd kiezen ze voor een aantal methoden, zoals strokenteelt, niet ploegen, geen of sterk verminderd gebruik van “gewasbeschermingsmiddelen”, crop rotation waarbij ook meer verschillende soorten worden gebruikt van hetzelfde gewas en bemesten met groenbemester en potmest en geen kunstmest of drijfmest. Oh, en bloemenstroken. En dat gaat goed. Dat spul gaat de markt op en die boeren produceren, ze keuvelen niet. En ja, ze gebruiken tractoren. Get over it, Michael.
@23: “Hoe selfsupporting ben je dan?”
Die mensen proberen tenminste iets en doen consessies aan het moderne, comfortabele leven. Ze zijn tenminste geloofwaardig. Of ze succesvol zijn, is een ander verhaal. Heb ik 10 keer liever, dan die schoongeboende types met een maatpak, BMW en pensioenregeling, die mij komen vertellen, dat alles ineens duurzaam en circulair moet, met vooral veel geld van een ander.
@23: Als u met “lokaal” “niet verder dan 100 meter” bedoelt, worden de percelen erg klein.
Als we met “lokaal” “niet buiten Nederland” bedoelen, kunnen de akkers zo groot blijven als ze nu zijn.
Zoals majava in #25 aangeeft, zijn er boeren die goede stappen zetten, zonder in armoede te vervallen.
Uw voorbeeld van het varken geeft precies aan wat er mis is: vroeger was een varken productief (het zette afval om in voedsel voor mensen), tegenwoordig worden eetbare gewassen geofferd om varkens te voeren.
@27: [ Als u met “lokaal” .. ]
Dat is de 2e keer dat je me over lokaal aanspreekt, terwijl ik het nooit over lokaal gehad heb, maar over moestuinen.
Maar over “strikt lokaal” is hier trouwens al zeker twee keer gesproken, over hoe karig het menu dan wordt.
Ik ga nu een kopje koffie drinken met een chocolaatje en straks bij de lunch een banaan en sinaasappel.
@27: Ik heb zelf nog net de tijd meegemaakt dat alle mensen in ZeVLa op de buiten een varken hadden (ook kippen). Later mocht dat niet meer vanwege dierziektes en ongedierteverspreiding. Vooral dat laatste is erg hardnekkig als je voedsel gaat verbouwen en voedsel voor dieren gaat opslaan. Muizen en ratten komen in de winter ook in huis als het koud wordt. Dat is pure horror als je dat meemaakt. Daarom zijn moestuintjes en slachtdieren in bebouwde gebieden ongewenst en kom we je weer uit bij de lunch die nooit gratis is.
@25: mee eens, je hoeft niet roomser dan de paus te zijn of dogmatisch in de leer.
Grote monocultures zijn erg gevoelig voor plagen en kunnen dus niet zonder bestrijdingsmiddelen. Crop rotation kan daarbij helpen, maar ook meerdere gewassen door elkaar planten … en dan krijg je toch weer een arbeidsintensieve moestuin, die niet machinaal bewerkt en geoogst kan worden.
Het zal anders moeten dan de industriële landbouw van de laatste decennia, maar hoe, dat zullen we nog moeten uitvinden.
@29:
je schetst al net zulke spookbeelden als Frank en Louise fresco.
Het valt best mee. Ik heb ook wel eens muizen in huis gehad, die schuifelden dan ’s avonds laat langs de plinten naar de andere hoek van de kamer. Alleen in de winter en de laatste 10 jaar niet meer.
Ik ben erg blij met de 4 kippen in mijn achtertuin. Ze vreten werkelijk alles: restjes rijst en pasta, beschimmelde kaas, wormen, slakken, spinnen, mieren. En in het voorjaar heb ik 20 verse, biologische eitjes per week.
@31: [ je schetst al net zulke spookbeelden als… ]
Niet alweer liegen en verdraaien meneer Verbeek. Niet doen.
Ik schets gecheckte waarheden zonder angst aan te jagen, over ratten heb ik niets gezegd. Als u angst beleeft is dat uw eigen karakter.
Uiteraard reageert u niet op mijn debunking van uw belachelijke roze bril visie over een moestuin economie, tijdens de Rembrandt periode, die toen allang door gespecialiseerde boeren was vervangen. Omdat u zelden iets echt factcheckt en een heleboel uit de losse pols beweert.