SG-café woensdag 30-03-2016

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van woensdag 30-03-2016. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (8)

#1 Le Redoutable

Russische documenten uitgelekt die de annexatie van de Donbas officieel maken. Putin’s droom de USSR weer in ere te herstellen is weer een stapje dichter bij:
http://www.bild.de/politik/ausland/ukraine-konflikt/donbass-shadow-government-45102202.bild.html

#2 Lutine

http://www.volkskrant.nl/buitenland/blog-usa16-trump-trekt-belofte-in-om-republikeinse-kandidaat-steunen~a4219717/

Langzamerhand doemt het scenario op waar 2 republikeinse kandidaten mee doen aan de presidentsverkiezingen.

#3 Arjan Fernhout

Goed stuk in The Nation met (economische) argumenten om voor Bernie Sanders te kiezen. Ondanks de kritiek van o.a. Paul Krugman. Van de laatste heb ik overigens wel vaker het idee dat deze iets schrijft om zich te laten overtuigen van het tegendeel.
Hier een stukje:

–  But the critics are missing the big picture, which is simple: The United States economy currently spends 17.1 percent of GDP on healthcare, while the UK, Australia, Canada, Germany, Japan, and France spend between 9.1 and 11.7 percent, respectively. All of these countries perform better than the United States, according to standard public-health measures such as average life expectancy. Within the context of the current US economy, the difference between spending 10 versus 17 percent of GDP on healthcare amounts to $1.3 trillion. That $1.3 trillion mark-up in US healthcare spending flows mainly into the coffers of big insurance and pharmaceutical companies. –

Sanders opteert verder voor een soort Skandinavisch model, waarbij de loonontwikkeling de economische groei volgt (dit i.t.t. tot landen waar het neoliberalisme vigeert, zoals afgelopen zondag ook in Tegenlicht was te zien). In Zweden is de inflatie bijna 3%. Maar daar wordt aan gesleuteld. Het is 1% te veel zoals een algemeen erkende ideale bijna 2%, zoals ook vastgelegd in het verdrag van Maastricht als een getal waar naar gestreefd moet worden. Weer een bewijs voor het gelijk van o.a. Heiner Flassbeck dat inflatie slechts gerelateerd is aan meer bestedingsvermogen (en dus aan het stijgen van de prijzen) en niet aan de geldcirculatie. M.a.w. Draghi loopt maar wat te kloten.

Bernie Sanders Will Make the Economy Great Again
http://www.thenation.com/article/bernie-sanders-will-make-the-economy-great-again/

#4 su
#6 Lutine

@5

Kunt u het nog volgen?
Dan kunt u meer dan mij!
Gisteren nog kwam de info van de FBI en die had de info weer van Belgie? Ik raak de draad gewoon kwijt. Wat moet een modale moslimterrorist daar wel niet van denken?

#7 frankw

Arjan @3, de posities die Krugman inneemt zijn ingegeven voor zijn politieke voorkeur voor Hillary Clinton (jammerlijk). Maar op een punt is hij wel met een harde observatie gekomen over het Sander’s kamp, namelijk dat hun economische plannen en hervormingen gebaseerd zijn op irreële groeicijfers.
http://krugman.blogs.nytimes.com/2016/02/19/plausibility/?module=BlogPost-Title&version=Blog%20Main&contentCollection=Opinion&action=Click&pgtype=Blogs&region=Body

#8 Lutine

http://opiniez.com/2016/03/30/denker-des-vaderlands-maakt-filosofie-in-een-klap-irrelevant/

De maand van de filosofie staat op het punt te beginnen. Dit impliceert een maand van kennisoverdracht, discussie en de schoonheid van het adagium weten niet te weten.

Het niet-weten lijkt mij het hoogst haalbare in de filosofie…

In plaats daarvan wordt de maand ingezet voor een politiek ideaal

Hier kreeg ik al argwaan….

In de Maand van de Filosofie wordt de filosofie overboord gegooid.

Daar ging de stoeptegel in de porceleinkast….

Maar in plaats van dat er oprechte vragen worden gesteld bij de problemen van de huidige tijd en dat er kanten worden belicht vanuit een interessant perspectief, is het een politiek program.

Politiek is een verslaving. Daar hoor je Brijder dan weer niet over….

De grens staat ter discussie – nu vluchtelingen Europa overspoelen zijn we gedwongen de gewetensvraag te stellen: wie zijn wij om anderen toegang tot ons grondgebied te ontzeggen?

Ons? Ons grondgebied? Wat heb ik gedaan dat ‘dit’ grondgebied van ons/mij is?

Welk doel dient de grens

Botersmokkel?

We zijn blijkbaar gedwongen tot een gewetensvraag wanneer we de grenzen willen beschermen. Met andere woorden: dat is een immorele kwestie en als je daar maar lang genoeg over nadenkt,

Moraliteit is de gesel der mensheid!

iedereen moet voor de open samenleving zijn. Als je dat niet bent, ben je intolerant, laf en vastgeroest.

Hoe kan een samenleving nou open zijn als je zelf niet open bent?
Kortom: slappe quatsch. De samenleving is zoals jij bent…. (denk daar maar eens over na)

Zoals hierboven gezegd: het adagium van de filosofie is weten niet te weten. Filosofie hoort op te roepen tot tolerantie voor de ideeën van de ander, een moed om de eigen waarheden te bevragen en een nieuwsgierigheid naar kennis. Dit is het wezen van filosofie en de reden waarom zij zo schoon is.

Wie dit bedacht heeft, heeft geen idee van wat filosofie inhoudt.
Als niet-weten het hoogst haalbaar is…wat moet ik dan met de ideeen van een ander?!?!?

Deze maand is dé maand om te laten zien hoe krachtig de open houding in het denken is en waarom filosofie zo waardevol is in een postmoderne tijd waarin weinig tijd is voor reflectie en bezinning.

Dit lijkt mij een opmerking van een nep-filosoof. Wat kan de ‘postmoderne tijd’ de waarlijk’ filosoof nou schelen als er allerlei onontgonnen antieke schatten schitteren in de verte…heu..verleden.

Waar is @Klokwerk als je hem nodig hebt eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*