SG-café dinsdag 23-02-2016

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van dinsdag 23-02-2016. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (14)

#1 Mario

Linux, here I come.

http://www.nu.nl/mobiel/4219076/microsoft-oprichter-bill-gates-staat-achter-fbi-in-hackdebat.html

Liep er over te denken om ’toch maar’ van W7 naar W10 te gaan. Nu niet meer.

#2 Mario

Koen Becking, bestuursvoorzitter van de Universiteit van Tilburg toont zich laf.

„Wij streven weliswaar naar toegankelijk onderzoek voor zo laag mogelijke kosten, maar wij kiezen voor de wettelijke manier. De trend naar open access is onomkeerbaar, maar dit is niet de juiste weg.”

http://www.nrc.nl/next/2016/02/23/artikelen-onderzoekers-gratis-dankzij-hackers-1591477

Nu ben ik zeker geen wetenschapper, of wat ook. Echter, bepaalde onderzoeken lees ik bijzonder graag. Omdat ik, simpele boerenlul, wil weten en begrijpen hoe het e.e.a. in elkaar steekt.

Mijn oprechte dank gaat dan ook uit naar de academici die hun inloggegevens hiervoor beschikbaar stellen. Dat er nog vele dit goede voorbeeld moge volgen!

Data behoort vrij en toegankelijk te zijn, voor een ieder die er op een gegeven moment interesse voor heeft.

#3 beugwant

@2: Het onderzoeksgeld is met gemeenschapsgeld gefinancierd, dus waarom zou een uitgever er dan met de poet vandoor mogen gaan?
Aaron Schwarz is hiervoor gestorven.

#4 Mario

@3

Uit je link.

Nadat Swartz dood gevonden was zei JSTOR dat ze hem niet langer meer zouden vervolgen met civiele procedures.

Na de dood van Swartz bleek dat de openbare aanklager hem onlangs een schikkingsvoorstel voor een half jaar cel had gedaan. Later gaf het Department of Justice toe dat de aanklacht tegen Swartz politiek gemotiveerd was.

Toen het gebeuren rondom JSTOR bekend werd, had ik eigenlijk maar één gedachte: ‘Mooi zo. Eindelijk’.

Ik wil gewoon op een relatief gemakkelijke wijze toegang hebben tot bepaalde data. Het is verder volledig aan mij om deze te leren begrijpen, daar waar nodig.

Elsevier zal sowieso aan mij geen rooie rot cent verdienen, aangezien deze in mijn optiek geen enkel bestaansrecht heeft. Onder andere omdat deze ‘algemene kennis’ beperken. Zoals uit de huidige situatie blijkt.

Dus ja, ik juich het absoluut toe wanneer academici wereldwijd toegang geven tot iets wat per definitie in het publieke domein hoort. Of dat “hackers” hier toegang tot geven. Een abstract of (zeer beperkte) samenvatting is voor mij niet voldoende.

#5 Ronzhu

@4 Wat betreft jouw laatste alinea: http://sci-hub.io/

#7 Emile M
#8 Hans Verbeek

@7: het leegstaan van winkelpanden en de dalende rente op Nederlandse staatsleningen zorgen ook voor tegenvallende rendementen voor pensioenfondsen. Maar daar heeft de Volkskrant het zelden over.

#9 Noortje

Niet met inkomen, opleiding ras of leeftijd zijn de Trumpstemmers te verbinden, maar met “authoritarianism”.

http://www.vox.com/2016/2/23/11099644/trump-support-authoritarianism

#10 Co Stuifbergen

@1: Linux is tegenwoordig heel simpel te installeren.
Zelf gebruik ik het pakket Ubuntu, daarin zitten linux+tekstverwerker, spreadsheet, web-browser en nog meer handig software.

http://www.ubuntu.com/download/desktop

De communicatie met sommige hardware (printers, scanners) kan wel lastiger zijn. Ik heb 1 oude scanner weggedaan.

#11 Pineaux

@1,@10: Of linux Mint, dat kan ook. Zelf werk ik met ArchLinux, maar dan moet je wel wat commandline kennen, want anders kom je niet langs je eerste inlogmoment. Dus ik raad je Mint of Ubuntu aan. Werkt je op een oude laptop? Dan Lubuntu (Ubuntu met een LXDE desktop interface). Ik heb 5 jaar oude windows laptops gefixt die hun eigenaren met hun onwerkbare traagheid tot tranen gebracht hebben, die met een verse Lubuntu installatie weer als nieuw waren.
Er zitten echter ook haken en ogen aan: Veel populaire software (die voor Microsoft Windhoos gemaakt is) kost tijd om werkend te krijgen. Soms is het vrijwel onmogelijk om ze werkend te krijgen. Zeker als het grafisch veel eist.

#12 knelistonie

@11 ik doe een wedje met je dat die arme laptops met een verse Win7 niet zo gaan vertragen als onder XP

#13 Bismarck

@12: Nee, dan zijn ze meteen traag (oudere en low-end laptops en desktops hebben toch vrij veel moeite met Win 7). Bovendien zit je dan met prijs of legaliteit.

#14 Pineaux

@12: Dat wedje wil ik zeker met je aangaan; hoe stel je voor dat we die weddenschap gaan uitvoeren? Lever jij twee oude identieke laptops en als win7 soepeler opstart, sneller browsers of tekstverwerkers opent dan Lubuntu, dan krijg jij 100 euro van me?

Je kan ook even op internet rondhupsen:
https://www.youtube.com/watch?v=0azvTtG_I1I
https://www.youtube.com/watch?v=KZGv6PcY_-Q
die laatste is met windows 10, maar boeie, hij draait daar KDE -een desktop die meer functionaliteit heeft dan elke willekeurige windows desktop environment, en daardoor gigantische bloatware is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*