De participatiesamenleving is voor het kabinet geen na te streven heilstaat. Volgens premier Mark Rutte duidt het begrip op een feitelijke vaststelling van een ontwikkeling die gaande is waarbij mensen het heft in eigen hand nemen en zelf dingen in hun omgeving organiseren. […]
Mensen zijn hoger opgeleid, mobieler en mondiger dan vroeger en vormen, mede door de invloed van internet en sociale media, op een andere manier sociale verbanden, aldus Rutte. Het ‘probleemoplossend vermogen’ van de samenleving wordt volgens hem groter. Al die kleinere initiatieven bij elkaar, waarbij mensen bijdragen naar vermogen, ‘kun je de participatiesamenleving noemen’. De vraag is hoe de overheid en de politiek op die ontwikkeling moeten reageren, aldus Rutte. Volgens hem bestaat er geen handboek hoe dit moet worden geregeld.
Kortom: de participatiesamenleving is er vooral voor hen die zichzelf al kunnen redden. Dat is erg VVD van je, Mark.
Reacties (8)
Zo lang we ‘vermogen’ maar niet te letterlijk nemen natuurlijk.
“Mensen … vormen, mede door de invloed van internet en sociale media, op een andere manier sociale verbanden, aldus Rutte”
Wat Rutte er niet bij zegt is dat (onder andere door die mobiliteit en sociale media) de sociale verbanden bij lange na niet zo hecht zijn als vroeger (voor de mensen die Facebook gebruiken: Welk deel van je Facebook “vrienden” zou je helpen als je een oppas nodig hebt, of als je je huis geschilderd moet hebben?).
Gevolg is dat er juist veel minder sprake is van een “participatiesamenleving” (volgens de definities die je uit Rutte’s woorden kan destilleren) dan vroeger. Dit overigens geheel in lijn met het sterk individualistisch gerichte beleid dat zijn partij voorstaat.
Mobieler en mondiger wil ik wel geloven…. hoger opgeleid daarentegen….
Ach ja, die neo-liberale met natte scheet gevulde proefballon loopt langzaam leeg. Iedereen een neusje vol en de stank is zo over. Dat is de aanname die Mark Rutte duidt als het begrip op een feitelijke vaststelling van een ontwikkeling die gaande is waarbij mensen het heft in eigen hand nemen en zelf dingen in hun omgeving organiseren.
Zelf dingen in hun omgeving gaan organiseren….mhh tja beetje kip en ei….gemeente bezuinigt op plantsoen en speelplaatsen vervolgens gaan burgers in een wijk dat zelf doen…en vervolgens roepen…zie je wel de mensen willen het zelf doen….beetje zelfde met “gedwongen” mantelzorgers in allerlei vormen en maten.
Jaja, hogere lasten betalen en er minder voor terug krijgen… die twee horen omgekeerd evenredig aan elkaar te zijn. We worden nu gewoon dubbel genaaid, met name de jongere generaties.
Mclovin je hebt natuurlijk gelijk, de vraag is wat daar mis mee is.
Participeren betekent zoiets als samen doen tussen mensen ondelring. De overheid hoeft daar niet per se een rol in te hebben. Maar heeft die vaak wel natuurlijk.
Gedwongen mantelzorg kennen we niet, wel wordt er getoetst of je recht hebt op , door de overheid betaalde, mantelzorg. Je kunt natuurlijk altijd iemand inhuren,,, maar meestal zijn er de financien niet voor. Thats the way the cookie crumbles
Een meritocratische samenleving, had niet anders verwacht van deze meneer.
http://www.socialevraagstukken.nl/site/2012/07/16/niet-alleen-een-kloof-ook-een-sociale-rangorde/
http://www.socialevraagstukken.nl/site/2011/05/02/zien-burgers-zelf-ook-een-kloof/