1. 4

  @1: Dat is erg koffiedik kijken (zeker aangezien hij bij mijn weten nog nooit zo vroeg open was), maar in 2008 toen hij ook vrij lang open was duurde het tot ongeveer begin oktober.

  @3: Je bedoelt vast 16 september 2007

 2. 5

  2011 gaat gelijk op met 2007

  Spencer heeft zijn nieuwe UAH temperatuur gepubliceerd:

  ben benieuwd wat de verklaring is want ENSO is momenteel neutraal

 3. 8

  Ah kijk UAH heeft ook kaarten nu:

  Antarctica is warmer dan normaal, ik weet niet wat dat betekent. Ik zal later eens kijken of dat vaker voorgekomen is

 4. 10

  HadCrut3 heeft vergeleken met de andere indices inderdaad een meer beperkte dekkingsgraad aan de polen. Polaire amplificatie is voorspeld door verschillende modellen, en ook waargenomen voor de Noordpool, echter voor de zuidpool is dit nog niet waargenomen, ben benieuwd of dit doorzet of dat dit een fluctuatie is. Ik ga binnenkort kijken naar mijn eigen kaarten van UAH.

 5. 13

  Ben toch best wel verrast door de UAH afwijking voor juli. Dat is een hele hoge waarde zo na een elnino/nina. Daarbij moet je ook beseffen dat de baseline het gemiddelde is van 1981-2010. Dus inclusief de recente warme jaren.

 6. 17

  Ook als 2007 niet wordt verbroken, zal het geen reden zijn om te juichen als een Watts. We kijken nu dan naar ‘extent’. Leuk voor de scheepvaart en relevant voor bij @0, maar volume is de indicator van hoe gezond de situatie is en die loopt dik onder 2007. Wees maar blij met een extent van 4,5 miljoen km2 ijs waar je bijna doorheen zakt…

 7. 18

  @17: Dat zie je ook wel aan het kaartje. De kleur is een indicatie van de ijsdikte. En wat dat betreft ziet het plaatje er heel wat minder paarskleurig uit dan in 2007.

 8. 19

  “Bevaarbaar” wil nog niet zeggen op grote schaal commercieel (onze vloot containers tjokvol goedkope teringzooi heen-en-weer naar China), moet er toch nog wel over langere periode van het jaar een significant bredere corridor ontstaan.

  Geduld dus.

 9. 20

  @19: Hoezo langere periode? In 2009, toen de doorgang maar een dikke maand helemaal open was, zijn er ook schepen op eigen kracht door gevaren. Verder varen er al jaren schepen met een beetje hulp van ijsbrekers door. Uiteindelijk is verreweg het grootste deel echt lang bevaarbaar (zeker drie maanden), alleen aan de randen van de Laptev zee (bij Noordland, respectievelijk de nieuw Siberische eilanden) blijft het ijs meestal wat hardnekkiger liggen. Als je een beetje uitkient dat je daar aankomt in augustus of september (en er een ijsbreker klaar ligt in het geval van tegenvallende weersomstandigheden) kun je er goed door. Dat betekent dat er gewoon twee maanden per jaar lang de noordoost gevaren kan worden.

 10. 26

  Er is een update voor volume

  via arctic sea ice blog

  Op het volume zit minder ruis, oppervlakte maten zijn gevoeliger voor weersveranderingen.

  De vertraging in arctic sea ice extent komt waarschijnlijk doordat er veel schotsen rond zijn gaan drijven, wanneer je naar arctic sea ice area kijkt dan kun je zien dat 2007 en 2011 nog gelijk op gaan, area is het oppervlak dat met minimaal 15% ijs bedekt is.

  Het is in feite onmogelijk te voorspellen of een record verbroken wordt door de enorme ruis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren