Het besluit werd gisteren genomen in een videoconferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken. Eerder was de toelatingsprocedure op verzoek van Frankrijk aangepast. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok maakt zich toch nog wel zorgen over Albanië en dan met name over de rechtsstaat en de aanpak van de corruptie. De onderhandelingen kunnen nog jaren duren.
Reacties (4)
Ja, laten we de EU steeds meer uitbreiden met twijfelachtige landen in plaats van pas op de plaats maken en eerst de kolossale problemen aanpakken.
Zeer dom.
De lessen met Roemenië en Bulgarije zijn nog niet geleerd. Een liberale rechtstaat, met een goed functionerende scheiding der machten, goede aanpak corruptie, transparantie, en eerbiediging mensenrechten. Dat zou bij de genoemde twee landen wel goed komen, koude kermis zoals we weten.
Vraag me af trouwens hoe het met Hongarije gaat en wel of niet dictator Orban.
Kom op jongens, dit issue bestaat niet in een vacuüm van mondiale machtspolitiek en regionale strategische belangen, hier speelt meer dan alleen het bovenstaande.
De soep wordt niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend en dit houdt in ieder geval druk op het hervormingsproces, en het is ook niet dat eens ingeslagen deze weg per se uitloopt op lidmaatschap. De les in na Roemenië en Bulgarije evident wèl geleerd (al is het maar onder druk van hedendaags populisme), en men is zeer terughoudend over wat er allemaal aantoonbaar moet worden bereikt voor het volgende stapje kan worden gezet.
Een serieuze gesprekspartner kan niet zomaar even wegduiken wanneer het proces loopt en er al dingen worden bereikt qua hervormingen omdat er toevallig andere problemen spelen, je kunt discussiëren over hoe streng lidstaten dit gesprek in moeten gaan, maar niet of deze gevoerd moet worden.
Is Turkije al toegetreden? Wanneer waren die onderhandelingen ook alweer begonnen?