Kraamzorg opnieuw ter discussie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

‘Kraamzorg moet uit het basispakket van de zorgverzekering. Wie het toch wil, moet zich aanvullend verzekeren.’

In de bloedeigen woorden van tipgever McLovin:

Na de fysio en de tandarts nu weer een “Clarice-zwartboek-van-Houten”-momentje: Houdt het dan nooit op? Met dit soort argumenten kan straks ook de huisarts uit het basispakket. “Je weet toch hoe je gezond moet leven, dus als je een kwaaltje hebt, is dat je eigen keuze.” Oh ja, en als kinderen een vrije keuze zijn waar je welbewust voor kiest, hoeven die dus ook niet meer gratis meeverzekerd te zijn zoals nu nog gangbaar is. Er komt een dag dat we premie betalen maar niks vergoed krijgen.

Open artikel

Reacties (14)

#1 Vipsania Agrippina maior

“Er komt een dag dat we premie betalen maar niks vergoed krijgen.”

Ha! Daar moest ik ook meteen aan denken. In de trend “straks moet je betalen om te mogen werken.”

Maar ik wil dan dus ook niemand meer horen janken over “de gevolgûh van de vergrijzing.” (behalve in positieve zin, maar dan is het niet janken maar realisme ;)

#2 Bismarck

Het is wel een waarheid als een koe dat mensen die kiezen geen kinderen te krijgen meebetalen voor mensen die daar wel voor kiezen (en nog niet eens alleen via de zorgverzekering) en dat dat niet gaat om kleinigheden, terwijl het omgekeerde (denk bv. aan anticonceptie) vanzelfsprekend niet kan, ondanks dat dat om aanmerkelijk kleinere bedragen gaat. Wat mij betreft kan het één niet zonder het ander: Kraamzorg in het basispakket, dan ook anticonceptie.

#3 Vipsania Agrippina maior

Eens. Dat anticonceptie niet in het basispakket zit is ongeciviliseerd.

#4 Klokwerk

“Het is wel een waarheid als een koe dat mensen die kiezen geen kinderen te krijgen meebetalen voor mensen die daar wel voor kiezen.”

Iemand moet natuurlijk wel voor de mensen zorgen die straks onze AOW gaan betalen.

Je kan dat soort kosten en baten niet zomaar tegen elkaar afwegen. Een verzekering moet ruimhartig en generatief zijn. Op het moment dat dingen weggestreept gaan worden en groepen aangemerkt worden, wordt het hele principe van een verzekering onderuit gehaald.

#5 zmoooc

Ik heb 3 kids. 2.5x kraamzorg gehad. Totale luxe. Maar zonder had prima gekund, helemaal als er wat meer vaderschafsverlof zou zijn. Maar ik ben dan ook gelukkig gezegend met een oersterke vrouw.

Edoch, kraamzorg is er wellicht niet zozeer voor de ouders, maar voor het kind. Een voortdurend waakzaam en ervaren oog en het goed “opleiden” van de ouders maakt vrijwel zeker een enorm verschil voor het welzijn van het kind, in veel gevallen waarschijnlijk in zulke mate dat op latere ziektekosten bespaard wordt.

Ik ben dus van mening dat het in het basispakket moet blijven. Voor het kind.

Verder, betreffende het “je kiest zelf voor kinderen”-argument: dat is natuurlijk een waarheid als een koe, echter onze maatschappij is vooralsnog volkomen afhankelijk van een niet al te snelle krimp van de bevolking. In die zin kun je gerust stellen dat het, zolang we het niet beter in weten te organiseren, onze verantwoordelijkheid is om een bepaald minimaal aantal kinderen te krijgen.

Los daarvan zie ik de link tussen anticonceptie en kraamzorg niet helemaal. Je kiest er zelf voor om te neuken, je kiest er zelf meestal voor om een kind te krijgen. Maar dat kind kiest er verdomme niet zelf voor om met een stelletje onervaren onhandige dodelijke vermoeide kersverse ouders opgezadeld te zitten.

#6 Klokwerk

Zmoooc: zo enorm eens als met deze hele bijdrage ben ik het zelden :).

#7 su

@5 Los daarvan zie ik de link tussen anticonceptie en kraamzorg niet helemaal.

Anticonceptie heeft gezorgd voor minder sterfte bij baring, minder kindersterfte, minder tienermoeders en een hogere participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Als het vergoeden van kraamzorg een goed idee is voor het kind, dan is vergoeden van anticonceptie dat helemaal.

#8 Bismarck

@4: “Op het moment dat dingen weggestreept gaan worden en groepen aangemerkt worden, wordt het hele principe van een verzekering onderuit gehaald.”

Precies, daarom anticonceptie in het pakket!

“Iemand moet natuurlijk wel voor de mensen zorgen die straks onze AOW gaan betalen. “

Dat hoop je dan maar. Voor het zelfde geld gaan ze straks geen AOW aan ons betalen. Dat wij dat nu wel doen voor de generaties die ons voorgaan is geen enkele garantie. Verder natuurlijk een vreemd argument om het over AOW te hebben, waar de discussie over verzekeringen gaat. Dat valt eerder te vergelijken met de kinderbijslag, die ik nu ook al meebetaal voor de mensen die wel gekozen hebben om kinderen te nemen (en zonder enige garantie dat die kinderen uit dankbaarheid en/of solidariteit straks mijn AOW gaan betalen).

#9 tigger

@8:
In plaats van AOW kun je het ook rustig hebben over zorgkosten in het algemeen. Zorgkosten worden zoveel hoger als je ouder wordt, dat je rustig kunt spreken van een overheveling van jong naar oud. In dat kader is het natuurlijk asociaal om vergoedingen aan “jongeren”, zoals je kraamzorg kun zien, gaat schrappen ten gunste van het betaalbaar houden van de zorg aan ouderen. Waarom zou ik als relatief jongere dan nog gaan betalen voor een zorgverzekering?

#10 Klokwerk

Het was een voorbeeld, Bismarck, om aan te tonen dat je dergelijke kosten-batenafwegingen niet kan maken. Nu zijn kinderen ‘bleeders’, maar in de toekomst brengen ze de maatschappij als groep juist geld op, en ben jij met je bejaarde kont en je zorgbehoefte degene die geld kost.

Ja oud worden, heb jij zelf ook voor gekozen. Oh en je hebt niet voor jezelf een paar mantelzorgertjes op de wereld gezet? Foei.

De kracht van solidariteit is dat je voor elkaar opkomt in zwakke momenten, en zodoende als maatschappij als geheel een stootkussen vormt tegen individueel ongemak. Dat komt ook de maatschappij ten goede, want individuen die aan lager wal geraken, die kosten pas echt klauwen met geld.

Selectief winkelen en groepen aanmaken ondermijnt dat effect.

#11 Stronkel

@10: mooi man, dat jij dus gaat betalen voor mijn levertransplantatie na een leven van teveel zuipen. Geweldig!

#12 zmoooc

@11 Ik zal ook een beetje bijleggen.

#13 Lord Flash

@11 die heb je zelf aan accijnzen wel bij elkaar verdiend

#14 Robin v h

Blijven leven is ook een keuze. Dan moet je daar ook maar voor betalen. Dus inderdaad: schrap alle vergoedingen en verhoog de premie.
Ik krijg een beetje jeuk van zo’n Baarsma. Alles is ‘een kans’ en ‘biedt mogelijkheden’. Denkt ze nou echt dat we zo dom zijn om ordinaire bezuinigingen en ordinair winstbejag niet te herkennen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*