Fraude als teamsport

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De sociale omgeving en mores op de werkvloer spelen een grotere rol bij verslaggevingsfraude dan persoonlijke verrijking.

Dat is de conclusie van een onderzoek van Kristina Linke, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, schrijft het FD (€).

Ze spreekt van een ‘complex sociaal proces’ dat leidinggevenden in kleine stapjes over de grens trekt tussen creatieve boekhouding en fraude. Dat proces bestaat grofweg uit vijf elementen, waarbij conformiteit, loyaliteit aan het bedrijf en groepsgevoel een grote rol spelen. Maar ook een gebrek aan besef van wat ‘fout’ is, speelt mee.

Het sociale proces voltrekt zich in kleine stappen, en drijft ze langzaam tot het plegen van fraude. Daarbij is sprake van groepsdruk, het willen bijdragen aan het ‘succes’ van het bedrijf, maar soms ook de angst om een baan te verliezen of een promotie te missen.

Daarnaast worden andere betrokkenen, externe accountants bijvoorbeeld, vaak ingezet om het frauduleuze proces goed te praten. ‘Leidinggevenden denken: “Als zij iets goedkeuren, is het toch goed?” De legitimering voor fraude wordt vaak uit anderen gehaald,’ aldus de onderzoekster. ‘De accountantsgoedkeuring wordt vaak veel te ruim geïnterpreteerd.’

[tekst: Elift Isitman, FD]
0

Reacties (1)

#1 Joop

Artikel hier:

https://www.accountant.nl/nieuws/2018/10/financiele-fraude-is-een-teamsport-fd/

Typisch op de accountant site.

En als je scrollt kom je bij een stukje over het Fraude Film Festival. Toe maar weer !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*