FIFA: ‘Gelieve niet te demonstreren tijdens het WK.’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Want dat doet afbreuk aan het ons verdienmodel:

De FIFA roept de Braziliaanse bevolking op zich volledig te scharen achter het WK van volgend jaar in eigen land. Het toernooi is volgens secretaris-generaal Jérôme Valcke van de wereldvoetbalbond een verkeerd moment voor demonstraties.

Afgelopen zomer protesteerden burgers tijdens de Confederations Cup tegen de hoge kosten van het toernooi. Veel Brazilianen vinden dat het geld voor het WK beter had kunnen worden aangewend voor verbetering van hun leefsituatie.

Politieke grondrechten zijn blijkbaar minder belangrijk dan koning voetbal.

Hoeveel Brazilianen hebben ook al weer mogen stemmen voor een (kostbaar) WK in eigen land?

Open artikel

Reacties (7)

#1 Joost

Het lijkt me inderdaad nogal dom om te gaan protesteren als alle camera’s in de wereld op je gericht zijn. Je zou eens iets bereiken, dat moeten we niet willen met z’n allen.

#2 Bismarck

Misschien moet de Braziliaanse bevolking de FIFA vragen gelieve niet te komen voetballen tijdens hun protesten.

#3 hansje ter horst

@1
Sorry, ik gaf je per ongeluk een minnetje, moet een plusje zijn…++ dus..
De Brazilianen moeten inderdaad zo hard als maar gaat protesteren.
Misschien komt de FIFA dan E I N D E L I J K tot de wijsheid geen WK te willen houden in landen waar men nog steeds de minderheden onderdrukt.

Ik kan me dus nu al verheugen op de demo’s in Qatar.

#4 Andy Cap

@3: President Lula wilde heel graag die wereldkampioenschappen in Brazilie in Brazilie laten plaatsvinden en toen hem dat lukte werd hij alom gevierd.

Achteraf blijkt dat waarschijnlijk toch niet zo verstandig geweest te zijn, met name omdat in Brazilie traditioneel bij dit soort projecten enorm veel aan de strijkstok blijft hangen.

In Brazilie verkeren wel minderheidsgroepen in achterstandssituaties, en ook worden ze vaker slachtoffer van geweld (vaak door, of in opdracht van, grootgrondbezitters en/of andere kapitaalkrachtige personen/organisaties) zonder dat daar voldoende door de staat tegen opgetreden wordt,

maar van onderdrukking van staatswege is geen sprake.

#5 hansje ter horst

@4: Dat zei ik ook niet, maar ik meen begrepen te hebben dat het ook niet om onderdrukking gaat maar om econ omische achterstanden van hele grote groepen.

#6 Anoniem

@3: Als je niet meer wil voetballen in landen waar “minderheden onderdrukt worden” dan kan je misschien het beste het WK laten rouleren tussen IJsland en ehm, nog een keer IJsland? Welke landen komen dan nog wel in aanmerking?

Brazilië is wel een democratisch land en bovendien een voetbalbalgrootmacht, als je niet elk jaar het WK in Duitsland of Frankrijk wil houden is Brazilië een zeer voor de hand liggende keuze, meer zo dan Rusland of Qatar.

Het probleem ligt ook gewoon bij de eisen die de FIFA stelt aan de organisator van een WK, minstens tien of twaalf stadions waar minstens 45.000 mensen in kunnen plus opknappen van metrolijnen etc. In de Afrika Cup die elke twee jaar ergens in Afrika wordt gehouden spelen ze gewoon in twee of vier stadions en dan twee wedstrijden achter elkaar in hetzelfde stadion, scheelt een hoop bouwkosten.

#7 Andy Cap

@5: Klopt, alhoewel ook dat door een programma genaamd “bolsa familia” (een soort bijstand, op voorwaarde dat de kinderen naar school gan) in de afgelopen jaren beduidend is afgenomen.

Kort geleden kwam ik nog iemand tegen die geweest was in een dorp ten noorden van Manaus, met een bevolking die grotendeels van indiaanse afkomst was. Hij vertelde me dat hij stomverbaasd was dat het hele, maar dan ook het hele, dorp naar 2 scholen ging, wat je kon herkennen aan de kleur van het schooluniform. Hijzelf had niet verwacht dat het programma zo’n impact zou hebben en was dus bijzonder positief verrast.

De protesten in Brazilie zijn vooral gericht tegen de corruptie en het gebrek aan goede overheidvoorzieningen (met de nadruk op goede). De gezondheidszorg is bijvoorbeeld in principe gratis, maar je komt wel op een wachtlijst, waardoor het voorkomt dat de patient al is overleden voor hij/zij aan de beurt is.

Je zou verwachten dat een land zo groot als heel Europa log is en traag. Vaak is dat ook wel zo, maar vele opzichten is Brazilie juist opvallend vrij, democratisch en dynamisch. Een fascinerend land en als ze huidige koers weten vast te houden kunnen ze nog wel eens een rol van betekenis gaan spelen op het wereldtoneel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*