Europese Defensiegemeenschap weer op de agenda

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Frankrijk en Duitsland propageren een Europese Defensie Unie.

“It’s time to move forward to a European defence union, which is basically a ‘Schengen of defence’,” zei de Duitse minister van Defensie Van der Leyen en ze voegde er aan toe: “That is what the Americans expect us to do”.

Na de Brexit ziet de EU meer mogelijkheden voor gezamenlijke defensie-inspanningen, zoals ook bleek uit de State of the Union van Commissievoorzitter Juncker deze week.

De samenwerking zal volgens het European Network against arms trade vooral ten goede komen aan de wapenindustrie. De Nederlandse tak van het netwerk, Stop Wapenhandel, schrijft:

“Na jaren van hardnekkige lobby van vooral wapenindustriekoepels als ASD, en met steun van een aantal Lidstaten en Europarlementariërs, staat de EU op het punt om onderzoek voor wapenproductie te gaan subsidiëren met Europees publiek geld. In het budgetvoorstel voor 2017 is een Preparatory Action (PA) on Defence research (Voorbereidende actie voor defensieonderzoek) opgenomen, die is geschreven door een adviesgroep (Group of Personalities) die voor meer dan de helft bestaat uit vertegenwoordigers van de industrie. De Europese Commissie heeft de PA al overgenomen, de politieke beslissing moet nu genomen worden door het Europees Parlement en de EU Lidstaten.

Tot nu toe werd militair onderzoek uitgesloten van het EU budget. Met ingang van het nieuwe budget dreigt dit te veranderen, en deze PA is nog maar een eerste stap. Het lange-termijndoel is om een volledig militair Europees Defensie Onderzoeksprogramma op te zetten ter waarde van EUR 3.5 miljard over 2021-2027. Omdat het totale EU budget al vaststaat betekent dit noodzakelijkerwijs forse bezuiniging op andere – civiele – projecten. Bovendien is het expliciete hoofddoel van deze subsidies het handhaven van de concurrentiepositie en exportcapaciteit van de wapenindustrie. Veel EU wapenexport gaat naar instabiel regio’s of naar mensenrechtenschenders als Saoedi- Arabië. In 2014 werd in de EU voor meer dan 31,5 miljard euro aan wapenexportvergunningen voor het Midden-Oosten afgegeven.”

0

Reacties (1)

#1 Joop

Denk dat het een goed idee is, een Europees leger.

Maar dit is weer allemaal subsidie voor de Europese oorlogsindustrie.

Typisch nu de Britten eruit zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*