Euroleiders zijn kikkers in een pan kokend water

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Euroleiders zijn kikkers in een pan kokend water – Bas Jacobs is erg somber, maar hij heeft ook een oplossing.

Reacties (23)

#1 Karl Kraut

Demokratie, het is wat. Moest je je vroeger zorgen maken en je ergeren aan de knuppels die over je regeerden, omdat een meerderheid de kneuzen, die de baas over je speelden, ze had gekozen; maar nou krijg je ook nog de last er bij, je zorgen te moeten maken en te ergeren over de regerende knuppels van al de andere landen. Ze noemen het monetaire unie, en binnen de kortste keren is het dan complete en totale chaos.

Een van de loopjongens die de monetaire unie hebben voorgespiegeld als een zuiver technocratische aktie, waarvan ze precies wisten dat het het alleen maar vruchten plukken zou opleveren, die schrijft nu: “De Eurocrisis was volledig te voorkomen geweest.”

Ja, Hitler was ook te voorkomen geweest. Maar hij werd niet voorkomen. Net zoals deze euro-ellende niet werd voorkomen. Je moest hem namelijk een kans geven, dan zou hij wel inbinden, en dan zou het wel meevallen. Bas Jacobs en zijn vakbroeders moesten maar eens collectief een sabbatical nemen. Misschien kan daar ook nog een noodfonds voor worden gecreëerd. Dat we we ze een jaar niet zouden horen—dat is me wel een tientje waard.

#1.1 gronk - Reactie op #1

Heb je ook nog iets te melden behalve jammerend gezeikstraal?

#1.2 DJ - Reactie op #1.1

[x], de snelheid van de verandering … wat met 1 cm/uur op je af komt, zie je over het hoofd

#1.3 gronk - Reactie op #1.2

Nee DJ, de reactie van Karl kraut laat zien dat-ie ’t verhaal van Bas Jacobs niet gelezen heeft en dat-ie alleen maar geinteresseerd is in ’t blogspammen van z’n eigen mening.

#1.4 DJ - Reactie op #1.3

eens met je waardering van #1, het was ook niet echt een kritiek op je opmerking
wbt topic waren dit mijn gedachten, de kikkers hebben verder geen controle over het experiment

#1.5 JSK - Reactie op #1.3

Verhaal van Jacobs is eigenlijk niet zo goed hoor. Hij is dan geen monetair of macro econoom.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #1.3
  • Vorige reactie op #1.3
#1.6 gronk - Reactie op #1.3

@JSK:

Bas Jacobs is bijzonder hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan Erasmus School of Economics.

Hij promoveerde in 2002 aan de Universiteit van Amsterdam en was werkzaam bij het Centraal Planbureau, etc. etc.

Maar vertel, wat zou-ie dan moeten aanraden, oh eeuwige betweter? Of is dit weer een klassiek geval van ‘Zet 4 economen bij elkaar en je hebt 5 meningen.’ ?

#1.7 Share - Reactie op #1.1

Geef de Chinees onze kennis in ruil voor interessante leningen. Dat is wat kapitalisme en democratie opleveren.
Amen

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #1.1
  • Vorige reactie op #1.1
#1.8 Karl Kraut - Reactie op #1.1

Ik wist niet dat je kwaad zou worden, hoewel ik daar om moet lachen, driftkikker. Ik heb het stuk wél gelezen, en het is een grote bak bagger—want hoe zou ik er ook anders ook uit hebben kunnen citeren, als ik het niet gelezen zou hebben, tenslotte.

Ga jijzelf het nou zelf ook maar eens lezen, want dan kan kun je misschien ook nog iets bijdragen aan de ‘discussie’, kleine kuitenbijter.

#2 Loupe

..maar we hoeven niet meer te wisselen als we de grens over gaan. *zucht*

#3 Sjiek
#3.1 Karl Kraut - Reactie op #3

Ja, prima stuk van Krugman. Landen moeten inderdaad hun eigen munt hebben, zodat ze staats-obligaties goedkoop aan de eigen bevolking en de eigen pensioenfondsen kunnen slijten. Het ligt allemaal zo voor de hand.

#3.2 Michel - Reactie op #3

Ja, en vooral de waarschuwing “pas op voor ideologen”. Niet alleen het claimen van het gelijk achteraf is irritant, maar vooral het tegenhouden van maatregelen die nodig zijn. Het zijn vastgeroeste ideeën die verhinderen dat dat de ECB obligaties opkoopt, en dat banken niet worden aangepakt. Al is de belangrijkste oorzaak incompetentie.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #3
  • Vorige reactie op #3
#3.3 Scrutinizer - Reactie op #3

Zeker een goed stuk. Vooral de stelling dat deelnemers aan de Euro lijken op derde wereldlanden die in iemand anders’ munteenheid moeten lenen, met al het verlies aan flexibiliteit die dat met zich meebrengt en dat het onbreken van de mogelijkheid van het bijdrukken van geld, zelfs niet in een noodgeval, zorgt dat dat ze te kwetsbaar zijn voor de markt.

#4 weerbarst

De vraag is nog steeds moeten we nu wederom zonder volks mandaat de invloed van Europa vergroten onder het mom deze zelfgemaakte crisis op te lossen? Of moeten we schaal vergroting tegengaan en de zaak weer opsplitsen. Ikzelf ben voor verdeling van alle vormen van macht, dit is de enige garantie dat het niet uit de klauwen loopt.

#5 JSK

First, if you look around the world you see that the big determining factor for interest rates isn’t the level of government debt but whether a government borrows in its own currency. Japan is much more deeply in debt than Italy, but the interest rate on long-term Japanese bonds is only about 1 percent to Italy’s 7 percent. Britain’s fiscal prospects look worse than Spain’s, but Britain can borrow at just a bit over 2 percent, while Spain is paying almost 6 percent.

What has happened, it turns out, is that by going on the euro, Spain and Italy in effect reduced themselves to the status of third-world countries that have to borrow in someone else’s currency, with all the loss of flexibility that implies.

Derde wereld landen hoeven niet in andersmans munt (met name de dollar) te lenen, derde wereld landen willen in andersmans munt lenen. Omdat deze stabieler is, en lagere rentestanden biedt. Als Italie en Spanje uit de euro stappen, is het waarschijnlijke scenario dat ze vervolgens veel euroleningen zullen afsluiten (vanwege de lage rente), hun eigen munt onderuit gaat en ze *weer* leiden onder een forse (buitenlandse) schuldenlast.

Zie Hongarije (nu), Argentinië (2002), Rusland (1998) en Thailand (1997). Allemaal eigen munten, allemaal debiteuren van de ontwikkelde landen. They can’t help themselves, en een eigen munt maakt dat probleem alleen maar groter ipv kleiner.

#5.1 Karsa Orlong - Reactie op #5

Waarom ben je het zo oneens met paul krugman?

#5.2 JSK - Reactie op #5.1

Hij kijkt er naar als een econoom, ik als Noord Europeaan (of tenminste: iemand die woont in een noord europees land).

Voor de conjunctuur zou het goed zijn als de ECB een grote QE doet voor Zuid Europa. Maar niet voor de politieke verhoudingen: Grieken en Spanjaarden zouden nog steeds gefrustreerd zijn met hoge werkloosheidscijfers en “niet solidaire noorderlingen”, en Nederlanders en Duitsers zouden nog steeds gefrustreerd zijn met hoge inflatie en “luie zuiderlingen”.

#5.3 gronk - Reactie op #5.2

@JSK: aan beeldvorming doe je helemaal niks. Henk en Ingrid zijn er ook nog steeds van overtuigd dat duh moslims met honderdduizenden tegelijk via limburg het land binnenkomen, ‘onze banen’ overnemen en van belastinggeld moskeeen bouwen.

#6.1 Michel - Reactie op #6

Ik vind de vergelijking eigenlijk niet zo goed. Ik denk vaak eerder aan konijnen die verstijft van angst stil blijven zitten en in de loop van een geweer kijken.

#7 jsk

@#18: openbare financieen is een tak van de microeconomie. Ik heb zelf een keer met jacobs gesproken over mijn scriptie, ook in public economics, prima kerel overigens. Maar op dit vakgebied is hij niet in zn element. Iemand als martin wolf van de financial times kan veel beter uitleggen waar het over gaat.

#8 Maxm

Ik vind het ongepast om uit het niets onschuldige kikkers te gaan beledigen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*